Téma: Mit eszünk ma ? |
|
onodij |
|
én is ismerem a történetet - tényleg ! Ezért nem szabad özvegyemberhez hozzámenni ... ! |
|
vanna7 |
|
(igaz történet, a múltból múlt századforduló) Az új(a második) asszony kedvezni akar a férjének és jobbnál jobbakat próbál főzni neki. a férj dicséri is, de mindig hozzáteszi, nagyon jó drágám , nagyon jó, csak az én szegény megboldogult feleségem mindig tudott adni egy olyan különleges ízt neki. Próbálkozik az asszony, rápedálozik, újabb receptekkel, ügyeskedik, fűszerez.. " Jó drágám, nagyon finom, csak az az íz, az az íz, amit a szegény megboldogult feleségem tudott adni, az nagyon hiányzik nekem. Egyszer az történt, hogy a fiatal asszony rossz passzban volt, feje fájt, migrén gyötörte, nem tudott a főzésre igazán figyelni, és az étel odakozmált. Na gondolta magában, milyen szerencsétlen vagyok, sosem tudtam megfelelni az emberemnek, most meg aztán pláne. Szabadkozott nagyon, mikor tálalt a férjének..ne haragudj, nem voltam jól, igyekszem, nem fog többé előfordulni. Mire fel a férfi felkiált...Te, ez az, eltaláltad, ez az az íz, amit szegény boldogult feleségem mindig megadott az ételnek. (volt is régen, net, tévé , kisvárosban még színház is ritkán..... mégis sokat nevettek az emberek ) |
|
|
onodij |
|
Hú ! nagyon kitesztek magatokért - grat ! Én tegnap főztem 3 db sertésnyelvet sok-sok zöldséggel, levesnek. Most meg főzöm a holnapi szalontüdőnek-valót. Mára kelkáp.főz.+ sült kolbász. De van egy tálca gomba is ... remélem nem eszi meg a fene mire rákerülne a sor (minek vettem? -mert olyan szép volt, meg szeretjük is...) És van alma, narancs, kiwi. Meg a szomszédasszony süt almáspitét (rendelésre egy tepsivel - felét le fogom fagyasztani). |
|
Gyöngy |
|
Jó reggelt ! A tyúkot is magad vágod?
Már megtisztítottam a gombát a leveshez, utána meg lesz mákostészta. A holnapot meg majd kitalálom. |
|
l |
|
A leves, tyúkhúsleves (egy egész aranysárga paraszttyúkból) igen gazdagon és újháziasan, frissen gyúrt házi metélttésztával. Egy hat és fél kilós hízott kacsa tepsiben ropogósra sütve mellette a zsírban dióval töltött alma, hozzá dinsztelt vöröskáposzta és krumplipüré. A kacsában egy hetvendekás aranysárga máj volt, melyet nejem zsírjában (mármint a kacsa zsírjában) egyben megsüt, és a kacsához tálaljuk. Nasinak két féle torta, amit nejem varázsolt tegnap. (maszkarpónés csoki torta, őszibarackos joghurt torta) ja és hogy a papinak (mármint nekem) is kedvezzenek, egy tepsi tepertős pogácsa. Nos, ez nem mindennapi nálunk sem, de most a két gyermekünk a vejünk és a menyünk születésnapját tartjuk egyszerre (az összes csimete január tíz és február tíz között született)
|
|
onodij |
|
Házi tojásleves, hozatott pritaminos sajt-golyók, zöldséges, parm.kuszkusz |
|
|
pityhaitt |
|
Nem tudom, hogy a tócsni recept honnan jött, de oda üzenem, hogy a dranyiki és a kartofelnie alagyji máshogy készítendő és más ízű krumpliételek, tehát a kettő nem ugyanaz. |
|
onodij |
|
Én már feladtam ! - de jól tettem ! |
|
Gyöngy |
|
Amikor aktív dolgozó voltam, rengeteget ettünk üzemi étkezdében, menzán, hétvégén, ha nem volt időm, energiám főzni, étteremben. Annyira elegem volt a nem az én szájízem szerint készült ételekből, hogy nem sajnálom a fáradságot a főzéstől. Amíg bírom, mindig lesz saját főzt az asztalon . |
|
onodij |
|
Hűűű de jó dolog ez a hozatott kaja ! micsoda terhet vesz le gyenge vállaimról... Persze azért hetenként 1-2x főzök, de a mindennapi mókuskerék... brrr - az nincs! |
|
Gyöngy |
|
Dehogynem, csak már megettük . Petrezselymes krumpli volt sült virslivel, hozzá jégsaláta tejfölös fokhagymás dresszinge mártogatva. A sort őszibarackból készült gyümölcssaláta zárta.
|
|
onodij |
|
Most csináltam lecsót 5 szem paprika, 1 paradicsom és 1 fej vöröhagyma felhasználásával + libazsírral ! Mai ebéd: paradicsomleves, túróstészta |
|
onodij |
|
Na éhen már nem halunk... a héten legalább is ! Mai ebéd : rántott csirkemell + jázminrizs, meggyleves + banán (189 Ft/kg!), dinnye, fagyifélék, csokik, kexek. Ja és vettem Ajvár és Padlizsán krémeket nagyon takaros üvegekben á 849,- Ft ... naná hogy az üvegek miatt ! |
|
onodij |
|
Hol vagytok régi barátok ? - senki nem eszik semmit ? |
|
onodij |
|
Mai ebéd: sárgarépa-főzelék, szilvalekváros dereglye |
|
|
|
|
|
|
|
negyven rabló |
|
Belátom én, hogy szegényes, egysíkú ismereteim vannak erről a kajáról, mindenesetre szeretem! Lehet, hogy nem, mert akkor azt írta volna. Azért a málnalekvár sztem stílusos hozzá, nem? |
|
gajo |
|
"Tócsni 2007.08.29. 14:14 BeckZsu
Nem hiszem, hogy van még ilyen étel, ami ennyire elterjedt, és egyszerűségében ilyen változatos tud lenni. Hát még a nevei! Csak amiket én ismerek; tócsi, lepcsánka, lapcsánka, harula, cicege, hremzli, krumpliprósza, gánica, és ez még csak Magyarország különböző tájain. Oroszul dranyiki vagy kartofelnije olagyji.
Az alaprecept: 1 kg nyersen megreszelt krumplihoz két tojás, 2-3 evőkanál liszt, só.
Van olyan változat, hogy tojás helyett tejfölt tesznek bele.
Ízesíteni szokás fokhagymával, borssal, vöröshagymával, ritkábban mustárral.
Én fokhagymásan, kanállal olajba adagolva, kissé ellapítva sütöm, leggyakrabban tejföllel megkenve esszük.
Szokták kisebb vagy nagyobb palacsintasütőben vastagabb palacsinta módjára, de lehet tepsiben, sütőben is.
És a ráadás húskedvelőknek (mint én is), amikor szelet húst bundázunk bele a szokásos panír helyett, és úgy sütjük.
Szóval... egyszerű és nagyszerű"
A medvetalpat ő sem ismeri! |
|
|