Téma: Quasi (hit vs. rítus) |
|
mpd |
|
Hoppszi. Legmélyebb bocsánatkérés mellett, kérhetném......??
|
|
mpd |
|
És legyen aki folyamatosan hozza az utánpótlást!
|
|
mpd |
|
Legyen jó társaság, az a lényeg
|
|
Rendes Kis |
|
Nem kár, mert jól gondolják. A józan ész közkincs. Már Szent Ágoston is megmondta, hogy igazság csak egy van. És azt az egy igazságot nem lehet kisajátítani. Csak a tévedéseink a sajátjaink. |
|
mpd |
|
Kár, hogy ezt mindenki így gondolja |
|
|
mpd |
|
A józan ész, az az, ami nekem van. |
|
Rendes Kis |
|
Azt, hogy mi a józan ész, bárki elmondhatja. Most éppen én vállaltam a bárki szerepét. De, ellenőrzésképpen, nyugodtan kérdezzen meg bárki mást. |
|
keresztkem |
|
"..Ki mondta, hogy én mondom meg, hogy mi a józan ész ?" Természetesen NEM MONDTA "AZT", hogy Ön majd' megmondja mi az.De rögtön az "utána következők tanúsága szerint" MÉGISCSAK ELKEZDI(!) "MEGMONDOGATNI"--mint a "mellékelt ábra mutatja". NEM én, ÖN! k.k.
|
|
Rendes Kis |
|
Gondolod, hogy Athénban, az Akadémia ligetben nyáron szünetet tartottak ? (Egésségedre !) |
|
Rendes Kis |
|
Ki mondta, hogy én mondom meg, hogy mi a józan ész ? Senki sem mondta. A józan ész abszolút. A józan ész evidencia. A józan ész azt mondja, hogy 2 x 2 = 4. És ez nem véleményes. A józan ész fölismeri a tényeket. A tények pedig makacs dolgok. A tényekről nem kötelező tudomást venni. A tények elutasítása a kognitív disszonancia. |
|
mpd |
|
Van kedvük ebben a gatyarohasztó hőségben vitázni?!
|
|
keresztkem |
|
Csak éppen NEM(!) ÖN HATÁROZZA MEG(!), hogy az adott helyzetben MI ÉRTENDŐ a "józan ész" fogalmán. (persze én sem--az igaz) k.k. |
|
Rendes Kis |
|
A józan észen kívül semmi más nem tiltja keresztkem bácsinak, hogy kognitíve disszonáns legyen. |
|
keresztkem |
|
P.S.: MERT NEHOGY MÁR ELŐíRJUK EGYMÁSNAK MIT LEEHET ÉS MIT NEM--a másik szabad magyar állampolgárnak! k.k. |
|
keresztkem |
|
Én pedig BIZTOS VAGYOK ABBAN, HOGY IGENIS LEHET(!!!) EGYET NEM ÉRTENEM--bármiben.Lehet, és nem csak nekem lehet, de Önnek is és bárkinek is lehet valamivel nem egyetértenie! És Ön pedig--kedves R.K.--OLYAN BILLOGOT SÜT RÁM AMILYET AKAR! Attól hogy Ön valamilyen--valóságban nem létező--stigmával megsebez(-ni szándékozik), az attól még nem lesz VALÓSÁGOS(!), pontosabban: VALÓSÁGOSAN LÉTEZŐ NEM LESZ(!)--pusztán azért mert Ön "azt" kinyilatkoztatja! Ezt is még pontosabban: ATTÓL ÉS AZÉRT MERT ÖN NYILATKOZTATJA KI, KVÁZI'MANIFESZTÁLJA, ATTÓL "AZ" MÉG NEM LESZ IGAZ, NEM VÁLIK IGAZSÁGGÁ A VÉRLÁZITÓ HAMISSÁG. Legföllebb Ön véleledhet "úgy"...Mert kedves R.K. NEM(!) ÖN "AZ" a személy, aki ITÉLKEZHET "elevenek és holtak fölött"--még egyenlőre. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Ezzel nem lehet egyet nem érteni ! Ezzel csak a kognitív disszonanciásak nem értenek egyet !
R.K. |
|
keresztkem |
|
Nem értünk egyet. És nem is fogunk, de ez nam baj. k.k. |
|
keresztkem |
|
1.) Nem "buktam el" semmit.DE. 2.) Öntől BOCSÁNATOT KÉREK. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Drága keresztkem bácsi, a tanítványok már Jézus földi életében megpróbálták privatizálni a csodatévő hatalmat. (Mk 9,38-39) Jézus akkor még le tudta inteni őket, de a halála után nem volt menekvés a hatalmi logika elől: kiépült az egyházi hierarchia. Aki csodát tud tenni az legalábbis gyanús. Majd mi megmondjuk, ki és mikor tehet, szigorúan ellenőrzött körülmények között, a liturgia keretében csodát. Különben mivé lenne a successio apostolica ? |
|
mpd |
|
Ezt a meccset elbukta Isti bátyám. van ilyen, emelt fővel viselje. |
|
keresztkem |
|
NEM AKAROK BELEBONYOLÓDNI EZEKBE A DOLGOKBA, MERT AZT TETSZIK MAJD MONDANI, HOGY "MELLÉBESZÉLEK" VAGY TÚL BONYOLULTTÁ TESZEM AZ EGYSZERŰT ÉS VILÁGOSAT. EZÉRT KIJELENTEM ÉS MEGÁLLAPITOM: 1.) MONDANDÓJÁNAK LÉNYEGÉVEL EGYETÉREK; 2.) ELÉG LÉNYEGES (NAGYON LÉNYEGES) MELLÉK-RÉSZLETEIVEL-SZÁLAIVAL NEM. 3.) MINDENESETRE ÉN VILÁGOSAN LÁTOM AZ IGAZAMAT ÉS AZT IS, AMIVEL NEM TUDOK ÖNNEL EGYETÉRTENI. 4.) ÉS HÁLÁT ADOK ISTENNEK AZÉRT, HOGY NEM(!) ÉRTEK ÖNNEL EGYET. K.K. |
|
mpd |
|
Bingó, 2:0. a rítusok közösségteremtő ereje óriási. Lásd még a táplálkozási tabukat a zsidóknál. Értelmük nulla, csak arra szolgál, hogy táplálja az elkülönülést, idegengyűlöletet. A rítusok mellett a másik ilyen közösségteremtő az a mítosz. Eredetmonda, népmese, népdalok. |
|
Rendes Kis |
|
És, ne felejtkezzünk el a rítus közösségteremtő erejéről sem. Ha nem kiválasztottak elitgyülekezetévé, hanem népvallássá akarunk válni, akkor nem várhatjuk el, hogy a nép higgyen. Be kell érnünk annyival, hogy engedelmesen részt vesznek a rítusban. |
|
Rendes Kis |
|
Drága keresztkem bácsi, valami vagy az, ami, vagy pedig nem az, hanem valami más, quasi, szimbolika. Van a hit, amikor eltölt bennünket a Lélek és csodát teszünk. És van a rítus, amikor úgy teszünk mintha. Ezt aztán persze lehet tetszőleges terjedelemben ragozni. |
|