Téma: versek - csak úgy - rohanás közben |
|
katáng |
|
Ez így van, de tudod-e miért hiányoltam a szép és igaz után a jót? Eszembe jutott egy régi hírdetés, ahol mind a három jelen volt. |
|
gajo |
|
Kányádi Sándor
November
Nyugaton, keleten vörös az ég alja. Régről nem kelepel kéményen a gólya.
Csóka- s varjúsereg lepi el a fákat, véget a szél se vet a nagy csárogásnak.
Pedig fúj, ahogyan fújni tud november, birkózik a csupasz hegyekkel, vizekkel.
Bömböl a szél, süvölt, dühében már jajgat: túlcsárogják dühét a csókák és a varjak. * |
|
Rendes Kis |
|
Vagy, talán így aforisztikusabb: "A november nagyon szép, de nem annyira nagyon jó - ez a fájdalmas igazság ..." |
|
Rendes Kis |
|
Hát ... a november szép és igaz ... de nem jó |
|
katáng |
|
SZép! (Lehet, hogy még nem láttam hangát? ) |
|
katáng |
|
Ne feledkezzünk meg a trió 3. tagjáról sem! (SZÉP) JÓ! (IGAZ)
Kosztolányi Dezső: Őszi reggel
Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket üvegtálon. Nehéz, sötét-smaragd szőlőt, hatalmas, jáspisfényü körtét, megannyi dús, tündöklő ékszerét. Vízcsöpp iramlik egy kövér bogyóról, és elgurul, akár a brilliáns. A pompa ez, részvéttelen, derült, magába-forduló tökéletesség. Jobb volna élni. Ámde túl a fák már aranykezükkel intenek nekem. |
|
iszalag |
|
Idézet: "L'adieu J'ai cueilli ce brin de bruyere L'automne est morte souviens-t'en Nous ne nous verrons plus sur terre Odeur du temps Brin de bruyere Et souviens-toi que je t'attends " Guillaume Apollinaire
"Letépem ezt a hangaszálat már tudhatod, az ősz halott e földön többé sose látlak, ó idő szaga hangaszálak és várlak téged, tudhatod."
|
|
|
|
katáng |
|
Juhász Gyula: November
Nem is búcsúzott, elment szótalan, Az ifjúságom, íme, odavan.
Nem is tudtam, hogy ő valaha volt, Hisz mindig búról és gondról dalolt.
Nem is szerettem fanyar új borát, Asszonytalan és pénztelen sorát.
Nem is sirattam el, csak csöndesen Elbámulok az eltűnt éveken:
És ma sír, zúg, búg, zendül az avar: Holt ifjúságom most élni akar!
|
|
gajo |
|
* Sinka István:
El ne felejtsd én Jézusom
Ispánunkat, Hajdu Andort Nagylaposon szél ütötte s három nagyszakállú orvos forgolódott körülötte.
Ám erősen érte a szél a pocakost és a szava az is elállt s harmadnapra megfagyott a szíve hava.
Fehér gyolcsra terítették s vártuk, hogy majd a sírba hull a túlvilágra… Oda is bé engedné az urat az Úr?
Bagi Mári az együgyű, az éhségben, a kínban szent, látta is, a lelkit, hogy az esti füsttel az égbe ment.
Bizony, nagy úr volt az ispán, rossz hátammal csak én tudom – de ezt el ne felejtsd neki én Uram és én Jézusom. * |
|
|
gajo |
|
* JUHÁSZ GYULA : Ősz
Opálos színei bágyadt ködében Leszáll reám a kora alkonyat, Kései tűzrózsák nyílnak a réten, S az égen a mély csöndesség fogad. Nagy topolyafák gallya hullong gyéren, És sötétben hallgat a tó, S a kolomp úgy méláz a lomha légben, Mint altató.
Hűs szele húz át az ősznek a réten, Fázik a lelkem, érzi a deret, Keresnék valamit a messzeségben, Kihunyt fényt, elnémult üzenetet... Oly hirtelen borult az est fölébem, S az ősz oly gyorsan rámtalált, Úgy állok itt a hervadó vidéken, Mint a topolyafák. * |
|
gajo |
|
Áprily Lajos: Szeptemberi fák
Bükkök smaragd színét erezve fent az első pár vörös folt megjelent.
Állunk. Kezedben késő kék virág. Azt mondod: Ősz. Az első őszi fák.
Én azt mondom: Vér. Vérfoltos vadon. Elhullt a Nyár a nagy vadászaton.
Amerre vitte buggyanó sebét, bíboros vére freccsent szerteszét.
Ahol a nyom-vesztő bozóthoz ért, hogy tékozolta, nézd, a drága vért.
S míg vérnyomán vad szél-kopó csahol, hörögve összeroskad valahol. |
|
|