Téma: Űrizék, Csillagbigyók |
|
pandala |
|
Minnyá lövik kifele! Igaz, elvileg 3 nap az indítási ablak, sz'al, nem biztos h már ma sikerül indítani .... ( Legutóbb, éjjel 1/2 12 körül épp' láttam élőben az SN8-as változatot, sajnos, az nem túl simán landolt .. ) |
|
|
|
pandala |
|
Hmm, már azt is pedzegetik, hogy akár még ebben az évben kilövik az SN9-et is! ..
|
|
|
|
|
|
pandala |
|
" Igazolták a csillagok egyik fő fúziós folyamatának létezését 11.25. Először sikerült olyan, Napból érkező neutrínókat, vagyis az anyaggal gyengén kölcsönható elemi részecskéket észlelni, amelyek a Napunk belsejében zajló másodlagos fúziós folyamat során keletkeztek. A felfedezésre az olaszországi Gran Sasso nemzeti laboratóriumban található Borexino neutrínódetektor segítségével került sor. A csillagokban zajló fúziós folyamatok elméletét kísérletileg igazoló áttörést bemutató tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg kedd délután....." https://qubit.hu/2020/11/25/igazoltak-a-csillagok-egyik-fo-fuzios-folyamatana ...
|
|
pandala |
|
"Ősi galaxist találtak a Tejútrendszer közepén 29.11.20 15:42 Ősi galaxis “fosszíliát” találtak mélyen a Tejútrendszerbe ágyazódva a Sloan Digital Sky Surveys’ Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment (SDSS APOGEE) kutatói. A galaxisunk fejlődéséről alkotott elképzeléseinket megrengető eredményt a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták. ...." https://www.csillagaszat.hu/hirek/osi-galaxist-talaltak-a-tejutrendszer-kozepen/
|
|
glens |
|
Legalább nem kell fűtésre költeni. |
|
pandala |
|
De azt már nem a Földről nézve "látjuk meg", mert ha igaz, akkorra már nagyjából nagyobb lesz a Nap mérete mint ahol a Föld kering manapság! ...
|
|
|
glens |
|
3,9 (újabban 4,5) milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Androméda galaxis randevúzik. Meglátjuk, mi lesz belőle. |
|
jojoba |
|
Én előbb olvastam, csak később láttam, nagyon unalmas a film. |
|
menta |
|
igen,jojoba, igaz, javítok: az Űrodüsszeia filmről van szó. (Mentségemre szolgál, hogy a filmeket nem láttam, csak a Földényi esszét olvastam) |
|
|
|
|
pandala |
|
Akkoriban még nem volt az. És, ma sem valószínű, hogy pl. a kvazárok környezetében túl sok "élőlény" lenne ... |
|
pandala |
|
https://www.csillagaszat.hu/hirek/tejutrendszer/a-tejutrendszer-ot-nagyobb-ga ...
"A Tejútrendszer öt nagyobb galaxist nyelt el az elmúlt 12 milliárd évben 23.11.20 11:04 gömbhalmazok, Helmi-áramlás, Sagittarius törpegalaxis, td_block_2 A Tejútrendszer múltját gömbhalmazai segítségével lehet leginkább feltárni. Egy új vizsgálat érdekes konkrétumokat derített fel elnyelt kísérőgalaxisokkal kapcsolatban. ...."
"Művészi elképzelés arról, hogy milyen lehet a Tejútrendszer oldalról. A képen látszik a korong a csillagokat kitakaró porfelhővel, a központi dudor és a gömbhalmazok a galaxis halójában. (Forrás: ESO/NASA/JPL-Caltech/M. Kornmesser/R.Hurt)"
|
|
menta |
|
"ez a világrend, mint látható élőlény" - az egész egy érző, lüktető, mozgásban lévő élőlény régen? volt, van, lesz |
|
pandala |
|
Há', élőlények meg végképp' nemigen voltak abban az 1 milliárd évben.... Sz'al, azokat nem igen szükséges megérteni. .. Marha régen volt, egyébként.... cca 12.5 milliárd évvel ezelőtt!
|
|
menta |
|
Semmi. Semmi különös sem történt az ősrobbanás utáni első egymilliárd évben. Csak: halandó és halhatatlan élőlényeket befogadva és velük megtelve, megszületett ez a világrend, mint látható élőlény, mely a látható lényeket magában foglalja: képmása a gondolatbeli élőlénynek, érzékelhető isten, a legnagyobb és legjobb, legszebb és legtökéletesebb, egyetlen egyszülött világunk.
(Platón, Timaiosz, XLIV. Kövendi Dénes ford.) |
|
|