Téma: Határterületek a tudományban |
|
|
|
gyaloggos |
|
Hamarosan nem öregszünk tovább 2007. 08. 16. 13.26 Hírextra Már nem is olyan távoli lehetőség az öregedés megállítása, a kutatók ugyanis az utóbbi időben jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az idős korban kialakuló betegségek romboló hatását. A Párizsi Egyetem kutatói a mitokondriumokat vizsgálták, azokat a pálcika alakú energiaforrásokat, amelyek minden sejtben megtalálhatóak, valamint azt a folyamatot, amely során az általunk elfogyasztott élelmiszerek átalakulnak a sejteknek erőt adó energiává.
A tudósok kimutatták, hogy a mitokondriumok elhasználódásának nagy szerepe van a sejtek öregedésében. Minden ötezredik embernél felfedeznek valamilyen rendellenességet ezekben a sejtszervecskékben, ami idegrendszeri problémákat vagy vakságot okozhat.
A mitokondriumok sajátossága, hogy saját DNS-ük van, amelyet a gyermek kizárólag az anyjától örököl.
Francia kutatók a közelmúltban sikereket értek el a mitokondriális DNS vizsgálatában. Felfedezésük alapján kikísérleteztek egy olyan vakcinát, amellyel hatást gyakorolnak a mitokodriumok génállományára, ezzel pedig lassítják azok öregedését.
Egyelőre ugyanakkor nem igazolható pontosan, hogy a felfedezés hatására valóban lassul az öregedésünk, a folyamatot ugyanis sok más tényező is befolyásolja.
Brit kutatók szerint bár nem csodaszer a franciák által kikísérletezett eljárás, de hasznos lehet azon betegségek kezelésében, amelyek a kor előrehaladtával egyre rosszabb tüneteket produkálnak.(InfoRádió)
|
|
gyaloggos |
|
"Ez arra utal, hogy a rést átugró fotonok a két prizma között a fénynél gyorsabban haladtak"
Ez nem vág egybe a Kisfaludy elméletével? |
|
gyaloggos |
|
Megdöntötték a fizika egyik alaptörvényét? 2007. augusztus 16., csütörtök 11:27
Német tudósok szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy túl lehet lépni a fénysebességet. Ha ez igaz, át kell írni az összes fizikáról szóló könyvet, amelyekben szerepel Albert Einstein speciális relativitáselméletének egyik alaptétele, miszerint semmi, semmilyen körülmény között nem haladhat gyorsabban a fény kerekítve 300 ezer kilométer/másodperces sebességénél.
A speciális relativitáselmélet szerint - amely része az elfogadott fizikai világképnek -, ha valami gyorsabban halad a fénynél, akkor a múltba ér. Például ha egy űrhajó a fénynél sebesebben halad, akkor azelőtt érkezik meg, mielőtt elindult.
Két német tudós azt állítja, hogy az úgynevezett kvantumalagút-jelenséget felhasználva a fényt saját sebességénél - légüres térben 299.792.458 méter/másodperc - gyorsabb haladásra késztették.
Kísérletükben a fotonokra - a fény "energiacsomagjaira" -, és két prizma közötti mozgásukra koncentráltak a kutatók. Amikor a prizmákat eltávolították egymás közeléből, a legtöbb foton visszaverődött arról a prizmáról, amellyel találkozott, és felfogták egy detektorral.
Néhány részecske azonban a jelek szerint átugrotta azt a rést, amely akkor keletkezett, amikor a prizmákat eltávolították egymástól. Ezeknek a fotonoknak nagyobb távolságot kellett megtenniük, mint a visszavert részecskéknek, mégis ugyanakkor értek a detektorhoz, mint az utóbbiak.
Ez arra utal, hogy a rést átugró fotonok a két prizma között a fénynél gyorsabban haladtak.
A Koblenzi Egyetem munkatársa, Günther Nimtz a New Scientist című lapnak azt mondta: tudomása szerint ez az első eset, amikor nem érvényesültek a speciális relativitáselméletben leírtak.
|
|
gajo |
|
Tudom de a vadászgép tipusát és sebességét nem adta meg |
|
mandala |
|
De hiszen, arra is válaszolt!
|
|
gajo |
|
Engem a Lajos bácsi küldött, a szomszéd. |
|
gajo |
|
Én csak a Földre gondoltam. Ne pusztítsuk el a világmindenséget |
|
HAME |
|
a csillagok azonnal felrobbannának, minden ami nem szilárd állagú és minden ami nincsen mechanikusan a szilárd kéreghez rögzítve, az egyenlítőtől való távolságának függvényében kb. egy vadászgép sebességével hagyná el a Földet. |
|
gyaloggos |
|
Nektek tényleg semmi se teccik!
Benneteket is küldtek? Mondjuk, a Vágó, meg a Szkeptikusok Társasága!
|
|
mandala |
|
Olyan egyenletes sebességel mozognánk a világűrben, mint amilyennel megszületünk! ..
|
|
gajo |
|
Csak úgy: mi történne, ha megszünne a gravitáció? Lebegnénk? |
|
gajo |
|
Még a helyén a mandulám |
|
HAME |
|
A professzor helyében én óvatosabban bánnék a bulvárral. Az antielektron és antiproton "gyártása" elég jól van dokumentálva, komoly professzorok mégsem vizionálnak antianyag feleségeket. |
|
HAME |
|
Úgy is volt egy darabig, de aztán már inkább taszította. |
|
Bátky János |
|
Egy darabig azt hittem, a Kazimír-erő vonzza a Tháliába a színészeket. |
|
Bátky János |
|
Ammondó vagyok, ne siessük el a laudációt... |
|
mandala |
|
Figyássz!... Kevered a mandalát a mandulával!
|
|
gajo |
|
Nem ettem én mandalát... |
|
gajo |
|
Te tudsz valamit. Antione Gravitacione a sógorod? |
|
|
gyaloggos |
|
"csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek"
Egyelőre! |
|
gajo |
|
csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek" Szerettem volna lebegni |
|
gyaloggos |
|
Szenzációs tudományos áttörésről számoltak be brit tudósok a New Journal of Physics augusztusi számában: képesek ultra-kisméretű tárgyak lebegtetésére. A felfedezés forradalmat hozhat a mikrogépek világában
A fizikusok „hihetetlen levitációs hatásokat” képesek elérni az úgynevezett Casimir-erő befolyásolásával, amely normál esetben kvantumszintű erőhatások segítségével két felület összetapadásáért felelős. A jelenség alkalmas lehet olyan hétköznapi használati tárgyak továbbfejlesztésére, mint például az autókba szerelt légzsákok vagy a számítógépek chipjei – közölte Ulf Leonhardt professzor és Dr. Thomas Philbin, a Szent András Egyetem két kutatója.
A Casimir-erő – melyet 1948-ban fedeztek fel, és először 1997-ben sikerült megmérni – megfigyelhető például a gekkóknál, melyek képesek a különböző felületekhez tapadni mindössze egyetlen ujjuk használatával. A brit kutatók most képesek megfordítani az erőhatást, így a vizsgált testek között vákuumszerű tapadás helyett taszítás lép fel.
„A Casimir-erő a felelős a súrlódásért a nanovilágban, különösen egyes mikro-elektromechanikai rendszerek esetén” – írta Leonhardt a New Journal of Physics augusztusi számában. A mikro- és nanogépek sokkal simábban, egyenletesebben működtethetőek, akár súrlódásmentesen is, ha képesek vagyunk uralni a Casimir-erőt. A mikrogépek alkatrészei összetapadás helyett egymás mellett lebeghetnének.
A legújabb felfedezések segítségével azonban csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek. Elméletben egyszer lehetségessé válhat az emberi levitáció is, ám a professzor szerint ez még a távoli jövő kérdése. A manipulálható kvantumerő nagyon gyenge, és csak extrém rövid távolságra terjed ki a hatása.
|
|