Téma: Határterületek a tudományban |
|
HAME |
|
a csillagok azonnal felrobbannának, minden ami nem szilárd állagú és minden ami nincsen mechanikusan a szilárd kéreghez rögzítve, az egyenlítőtől való távolságának függvényében kb. egy vadászgép sebességével hagyná el a Földet. |
|
gyaloggos |
|
Nektek tényleg semmi se teccik!
Benneteket is küldtek? Mondjuk, a Vágó, meg a Szkeptikusok Társasága!
|
|
mandala |
|
Olyan egyenletes sebességel mozognánk a világűrben, mint amilyennel megszületünk! ..
|
|
gajo |
|
Csak úgy: mi történne, ha megszünne a gravitáció? Lebegnénk? |
|
gajo |
|
Még a helyén a mandulám |
|
HAME |
|
A professzor helyében én óvatosabban bánnék a bulvárral. Az antielektron és antiproton "gyártása" elég jól van dokumentálva, komoly professzorok mégsem vizionálnak antianyag feleségeket. |
|
HAME |
|
Úgy is volt egy darabig, de aztán már inkább taszította. |
|
Bátky János |
|
Egy darabig azt hittem, a Kazimír-erő vonzza a Tháliába a színészeket. |
|
Bátky János |
|
Ammondó vagyok, ne siessük el a laudációt... |
|
mandala |
|
Figyássz!... Kevered a mandalát a mandulával!
|
|
gajo |
|
Nem ettem én mandalát... |
|
gajo |
|
Te tudsz valamit. Antione Gravitacione a sógorod? |
|
|
gyaloggos |
|
"csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek"
Egyelőre! |
|
gajo |
|
csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek" Szerettem volna lebegni |
|
gyaloggos |
|
Szenzációs tudományos áttörésről számoltak be brit tudósok a New Journal of Physics augusztusi számában: képesek ultra-kisméretű tárgyak lebegtetésére. A felfedezés forradalmat hozhat a mikrogépek világában
A fizikusok „hihetetlen levitációs hatásokat” képesek elérni az úgynevezett Casimir-erő befolyásolásával, amely normál esetben kvantumszintű erőhatások segítségével két felület összetapadásáért felelős. A jelenség alkalmas lehet olyan hétköznapi használati tárgyak továbbfejlesztésére, mint például az autókba szerelt légzsákok vagy a számítógépek chipjei – közölte Ulf Leonhardt professzor és Dr. Thomas Philbin, a Szent András Egyetem két kutatója.
A Casimir-erő – melyet 1948-ban fedeztek fel, és először 1997-ben sikerült megmérni – megfigyelhető például a gekkóknál, melyek képesek a különböző felületekhez tapadni mindössze egyetlen ujjuk használatával. A brit kutatók most képesek megfordítani az erőhatást, így a vizsgált testek között vákuumszerű tapadás helyett taszítás lép fel.
„A Casimir-erő a felelős a súrlódásért a nanovilágban, különösen egyes mikro-elektromechanikai rendszerek esetén” – írta Leonhardt a New Journal of Physics augusztusi számában. A mikro- és nanogépek sokkal simábban, egyenletesebben működtethetőek, akár súrlódásmentesen is, ha képesek vagyunk uralni a Casimir-erőt. A mikrogépek alkatrészei összetapadás helyett egymás mellett lebeghetnének.
A legújabb felfedezések segítségével azonban csak mikroméretű tárgyak lebegtethetőek. Elméletben egyszer lehetségessé válhat az emberi levitáció is, ám a professzor szerint ez még a távoli jövő kérdése. A manipulálható kvantumerő nagyon gyenge, és csak extrém rövid távolságra terjed ki a hatása.
|
|
Bátky János |
|
Hozzátenném, sötétben is lehet használni a másodlagos sugárzás miatt |
|
HAME |
|
igen a fekete lyuk köré csak egy antigravitációs köppeny kell, melyre egy szabályozható nyílást kell felszerelni. Kicsit megnyitod a szelepet mindent beszív, ami az útjába kerül, ám sose kell a porzsákot űríteni és energia sem kell hozzá. Az egész elfér egy gyufásdobozban, így állandóan magával hordhatja az ember. Egy hátránya van, amit egyser beszívott, attól elbúcsúzhatunk, tehát az értékeket porszívózás elött jobb összegyűjteni. Vigyázni kell továbbá, nehogy magunk felé fordítva nyissuk ki, mert akkor sanyi. |
|
gajo |
|
Akréciós korong, ide, vagy oda, ezt szabadalmaztatni kellene. Az aszteroida övezet másfél milliós törmelékét beszippantani. |
|
HAME |
|
hogy milyen az akréciós korong, azt nem tudom, de igen. |
|
Bátky János |
|
ezek alkotják a kisgömböc akkréciós korongját... |
|
HAME |
|
nagyon jól szív csak vigyázni kell vele. Egy óvatlan pillanat és nemcsak a port, de a szőnyeget, a szobát és a házat is beszippantja... |
|
|
gajo |
|
"Stimmel, kb. 8 mm a Föld Schwarzschild-sugara"
És porszívónak is lehetne használni?
|
|
HAME |
|
Hát ez végülis az egyhelyben álldogáló fekete likkal is így van. |
|