Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
pandala |
|
Kocogtatott az ablakon?? .... |
|
R.András |
|
Ma megint járt nálunk a -vendég ... |
|
tiszavirág |
|
Három gyümölcsfajtát jegyeztem meg mostanság, tavaly az érdi jubileumi meggyet, idén sajnos nem volt, gondolom a fagy elverte, idén a szomolyai cseresznyét, feleségem lekvárt is tett el belőle , ami nálunk korábban soha nem fordult elő, nagyon finom és most nemrégen a debreceni muskotályos szilvát. Csodálatos íze van.
|
|
mpd |
|
Ennél jobb a panelproli receptje: ha kiköltözik kertes házba, vesz két-három rottweilert, és azok művelik a kertet. Fel kéne támasztani a Polfizikai Intézetet, és megnyitni az Emberfajták tanszéket. Bár, akkor lennék csak igazán csaholó büdösbunkó vadbarom, hogy két kedvenc fórumtárs markáns véleményét összedolgozzam. |
|
Late Devonian |
|
ki kell vágni, és leaszfaltozni... manapság az a nyerő
|
|
mpd |
|
Én végül avas zsírral kentem be a fa törzsét, egy gyűrű formában. Persze az leolvad előbb-utóbb, de azt se szeretik. |
|
Cirus |
|
Én évek óta harcolok velük. Tavaly élelmiszerraktárnak használták a fácskáimat, nem is volt rajtuk egy darab gyümölcs sem. Most vettem hernyócsapdát, ilyen ragacsos trutyit, az megfogja őket. (Igaz, ragadt már bele galamb is, de legalább az nem jön arra többet - talán) |
|
mpd |
|
Vagy az alma. Jonatán.... hol van már, lehetetlen megtermelni a lisztharmat-érzékenysége miatt. e a Besztercei szilva is ez a kategória. Ami viszont nem, az a Nyári fontos alma. Az mindenre jó, csak azért kell mellé valami más fajta, hogy beporozza. Féléretten kompótnak, levesnek, éretten nyersen, túléretten pálinkának - a Nyári fontos az nem EGY almafajta, hanem AZ ALMA. Nekem egy Vista Bella meg egy Gála van a két fontos alma mellett, ha netán korábban vagy később virágzik, akkor se legyen meglepődve. |
|
mpd |
|
Az apósom kedvence volt. Régi fajta, rövid, gyönge vesszőkkel, ahogy emlékszem. Eljött hozzánk és kritizálta, ahogy az új fajtákat hosszúra metszettem, hiába mondtam neki, hogy ezeknek NINCS a vessző alján termőrügy, ha rövidre vágom, nem lesz barack. És utáltam, mert a magja mindig kettévált még barackon belül. Valamikor én is híve voltam a régi fajtáknak, de az az igazság, hogy mára ez már csak hamis nosztalgia. Tavaly beszereztem pl. ökörszív-paradicsomot. Hiba volt. |
|
rafiki |
|
A Ford elég jó. Hideg konyakhoz különösen. Próbálj meg egy Championt, ízben nincs párja (talán csak a Mariska, de inkább az sem). |
|
mpd |
|
Én amilyen konzumidióta vagyok, nekem jó a Redhaven is. ha jó érett, finom az es. Egy jó ződhúsú fajta kéne az Inkrocsó helyett. Ford? |
|
mpd |
|
Lehet, mindenesetre kiábrándultam belülle. |
|
rafiki |
|
Beltartalomra, ízre nagyon jó. Termésritkítás a kulcs szó. Megszakítottad. |
|
mpd |
|
Őszintén, nem vagyok hanyattesve tőle. Valamiért az én kertemben nem érzi jól magát, alig terem, és mondhatni ez az utolsó éve nálam. Már odaültettem mellé egy kis Harcot kajszit. Tudom, TUDOM, TUDOM: Gönci magyar. Volt szerencsém, Tán hat termő éve volt nálam, abból kétszer semmit se termett, elvitte a fagy. Háromszor ímmel-ámmal lett rajta egy közepesnél kisebb termés. Egy évben meg iszonyú sok, gyönyörű, űberfinom termés lett rajta, már ingyen osztogattam a szomszédoknak mert nem tudtam mit kezdeni vele, az orrunkon is barack jött, befőtt-lekvár-lé, pálinka, minden. Biztosan volt egy mázsa barack rajta. Ez asszem az utolsó előtti évében volt, következő tavaszal jött a gutaütés. aztán a fűrész. Azóta rezisztensekkel próbálkozom, a Kuresia túlélte némi mézgásodással az idei hideg tavaszt, és bár megviselte az időjárás, azért még terem is. A Gönci egy ilyen tavasz után kinyúvadna biztosan. |
|
|
mpd |
|
Vennem kell egy motoros permetezőt. Háti permetezővel tökölődök harminc éve, mióta kertészkedek, és most lett elegem. Idén minden nap fúj a szél, egyfelől a permetezés (hátival!!!) hatékonysága szar, másfelől a pofámba hulló hatóanyag nem biztos, hogy javamra válik. Ráadásul a szél miatt addig halogattam az őszibarack permetezését, amíg a tafrina beb...ott. Ha csak ránézek a fáimra, hányingerem van már emiatt is, most meg a tetvek. Viszont, idén, nem vitás, kiválóan megmutatkozik, melyik fajta érzékeny a tafrinára (Incroccio Pieri, Elvira), melyik jórészt ellenálló (Mariska meg a nektarinok) és melyik átmeneti jellegű (Redhaven). |
|
mpd |
|
Hja kérem, az evolúció ne az én kertemben kulmináljon! Természetesen a paraziták szerepét utólag misztifikálja minden evolúciós szakértő. A parazitáknak fontos szerepe volt a gazdafaj evolúciójában, oké, de enélkül is zöld ágra vergődött volna az a szerencsétlen gazdafaj: ha nincs parazita, nem jelentkezett volna az ellenük kialakított védelmi rendszer (immunrendszer is ide értendő) szelekciós nyomásként. Igaz-e? ha valami nincs, akkor az ellene való védekezés se lehet szempont a természetes szelekcióban. |
|
rafiki |
|
Most ez az mdp gazda válaszol, vagy az mdp gazda kérdez?
Amúgy a parazitáknak fontos szerepe van a gazdafaj evolúciójában. Mark Buchanan: NEXUS c. könyvében egy egész fejezetet szentel a kérdésnek. |
|
mpd |
|
Mongyuk az üvegházi molytetű se volt sokkal jobb ötlet. |
|
mpd |
|
Beszédem lenne a Teremtővel!! Meg kéne indokolnia, mi a bánatos lóf..ért kellett levéltetveket teremtenie? Ha valaki látja, mondja meg neki hogy keresem! |
|
mpd |
|
Hommáge Á ZsBÖ!!!
Tegnap megvolt idei első összetűzésem a hanygyákkal. Hovatovább jobban utálom őket mint a lóbogarat. |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Nincs kőbevésett receptje.
Öt literes uborkásüvegbe fél kiló rizset, másfél kila cukrot 10 deka mazsolát, egy karikákra vágott citromot /narancsot, fahéjat, szegfűszeget és fehér ürmöt kell tenni.
Meg 5 dkg pékélesztőt. (E helyett inkább borélesztőt javaslok: 3-4 %-kal erősebb lesz a bor 6-8 hét múlva.)
Alsó szobahőmérsékleten kell erjeszteni, melegen vajsav is keletkezhet.
Mehet még bele vanília, szegfűbors, borókabogyó, akármi, ami egy gyakorló háziasszony agyából kipattan.
Ha nem akarod, hogy fakó színe legyen, tehetsz bele sáfrányt.
Nem kell mindent az elején beletenni.
Az első három összetevő a legfontosabb, meg a csapvíz. Ne öntsd fel rögtön színig a fermentort, mert az első 1-2 (3) hétben viharos az erjedés. (úgy beszélek,mintha laikus lennél...)
Szóval a legfontosabb, hogy a keletkező cokettő ki tudjon jönni az edényből, de levegő ne jusson be, mert akkor ecet és etil-acetát keletkezik.
Eredetieg borból készítik. Ez a panel-változat. |
|
mpd |
|
Na azt nemtom hogy kell. Osszad meg a kertbarátokkal légyszíves! |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Drakula!
Mi meg ürmöst. Még nem tükrös (de nem is lesz, mert már iható). Holnap indul egy újabb sarzs. |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Hát igen. Immunrendszert nem tudok neki adni. Szénát, tejet, meleget igen. |
|
|