07:45:50
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció 
 » Heti Vendég
Téma: Mpd Gazda válaszol
... Elejére 1. lap 
Cirus
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 16:50 | Sorszám: 669
Én évek óta harcolok velük. Tavaly élelmiszerraktárnak használták a fácskáimat, nem is volt rajtuk egy darab gyümölcs sem. Most vettem hernyócsapdát, ilyen ragacsos trutyit, az megfogja őket. (Igaz, ragadt már bele galamb is, de legalább az nem jön arra többet - talán)
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 15:35 | Sorszám: 668
Vagy az alma. Jonatán.... hol van már, lehetetlen megtermelni a lisztharmat-érzékenysége miatt. e a Besztercei szilva is ez a kategória.
Ami viszont nem, az a Nyári fontos alma. Az mindenre jó, csak azért kell mellé valami más fajta, hogy beporozza. Féléretten kompótnak, levesnek, éretten nyersen, túléretten pálinkának - a Nyári fontos az nem EGY almafajta, hanem AZ ALMA.
Nekem egy Vista Bella meg egy Gála van a két fontos alma mellett, ha netán korábban vagy később virágzik, akkor se legyen meglepődve.
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 15:31 | Sorszám: 667
Az apósom kedvence volt. Régi fajta, rövid, gyönge vesszőkkel, ahogy emlékszem. Eljött hozzánk és kritizálta, ahogy az új fajtákat hosszúra metszettem, hiába mondtam neki, hogy ezeknek NINCS a vessző alján termőrügy, ha rövidre vágom, nem lesz barack.
És utáltam, mert a magja mindig kettévált még barackon belül.
Valamikor én is híve voltam a régi fajtáknak, de az az igazság, hogy mára ez már csak hamis nosztalgia.
Tavaly beszereztem pl. ökörszív-paradicsomot. Hiba volt.
rafiki
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 15:19 | Sorszám: 666
A Ford elég jó. Hideg konyakhoz különösen.
Próbálj meg egy Championt, ízben nincs párja
(talán csak a Mariska, de inkább az sem).
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 14:50 | Sorszám: 665
Én amilyen konzumidióta vagyok, nekem jó a Redhaven is. ha jó érett, finom az es. Egy jó ződhúsú fajta kéne az Inkrocsó helyett. Ford?
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 14:48 | Sorszám: 664
Lehet, mindenesetre kiábrándultam belülle.
rafiki
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 14:41 | Sorszám: 663
Beltartalomra, ízre nagyon jó. Termésritkítás a kulcs szó. Megszakítottad.
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 14:37 | Sorszám: 662
Őszintén, nem vagyok hanyattesve tőle. Valamiért az én kertemben nem érzi jól magát, alig terem, és mondhatni ez az utolsó éve nálam. Már odaültettem mellé egy kis Harcot kajszit.
Tudom, TUDOM, TUDOM: Gönci magyar. Volt szerencsém, Tán hat termő éve volt nálam, abból kétszer semmit se termett, elvitte a fagy. Háromszor ímmel-ámmal lett rajta egy közepesnél kisebb termés. Egy évben meg iszonyú sok, gyönyörű, űberfinom termés lett rajta, már ingyen osztogattam a szomszédoknak mert nem tudtam mit kezdeni vele, az orrunkon is barack jött, befőtt-lekvár-lé, pálinka, minden. Biztosan volt egy mázsa barack rajta.
Ez asszem az utolsó előtti évében volt, következő tavaszal jött a gutaütés. aztán a fűrész.
Azóta rezisztensekkel próbálkozom, a Kuresia túlélte némi mézgásodással az idei hideg tavaszt, és bár megviselte az időjárás, azért még terem is. A Gönci egy ilyen tavasz után kinyúvadna biztosan.
rafiki
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 14:06 | Sorszám: 661
Mariska rulez! Imádom!
mpd
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. május 23. 13:35 | Sorszám: 660
Vennem kell egy motoros permetezőt. Háti permetezővel tökölődök harminc éve, mióta kertészkedek, és most lett elegem. Idén minden nap fúj a szél, egyfelől a permetezés (hátival!!!) hatékonysága szar, másfelől a pofámba hulló hatóanyag nem biztos, hogy javamra válik. Ráadásul a szél miatt addig halogattam az őszibarack permetezését, amíg a tafrina beb...ott. Ha csak ránézek a fáimra, hányingerem van már emiatt is, most meg a tetvek.
Viszont, idén, nem vitás, kiválóan megmutatkozik, melyik fajta érzékeny a tafrinára (Incroccio Pieri, Elvira), melyik jórészt ellenálló (Mariska meg a nektarinok) és melyik átmeneti jellegű (Redhaven).
mpd
Olvasta: 9 | Válasz | 2016. május 23. 13:22 | Sorszám: 659
Hja kérem, az evolúció ne az én kertemben kulmináljon!
Természetesen a paraziták szerepét utólag misztifikálja minden evolúciós szakértő.
A parazitáknak fontos szerepe volt a gazdafaj evolúciójában, oké, de enélkül is zöld ágra vergődött volna az a szerencsétlen gazdafaj: ha nincs parazita, nem jelentkezett volna az ellenük kialakított védelmi rendszer (immunrendszer is ide értendő) szelekciós nyomásként.
Igaz-e?
ha valami nincs, akkor az ellene való védekezés se lehet szempont a természetes szelekcióban.
rafiki
Olvasta: 8 | Válasz | 2016. május 23. 12:46 | Sorszám: 658
Most ez az mdp gazda válaszol, vagy az mdp gazda kérdez?

Amúgy a parazitáknak fontos szerepe van a gazdafaj evolúciójában.
Mark Buchanan: NEXUS c. könyvében egy egész fejezetet szentel a kérdésnek.
mpd
Olvasta: 8 | Válasz | 2016. május 23. 12:30 | Sorszám: 657
Mongyuk az üvegházi molytetű se volt sokkal jobb ötlet.
mpd
Olvasta: 8 | Válasz | 2016. május 23. 12:29 | Sorszám: 656
Beszédem lenne a Teremtővel!!
Meg kéne indokolnia, mi a bánatos lóf..ért kellett levéltetveket teremtenie?
Ha valaki látja, mondja meg neki hogy keresem!
mpd
Olvasta: 8 | Válasz | 2016. március 30. 13:14 | Sorszám: 655
Hommáge Á ZsBÖ!!!

Tegnap megvolt idei első összetűzésem a hanygyákkal.
Hovatovább jobban utálom őket mint a lóbogarat.
Zsíros B. Ödön
Olvasta: 10 | Válasz | 2016. január 01. 15:36 | Sorszám: 654
Nincs kőbevésett receptje.

Öt literes uborkásüvegbe fél kiló rizset, másfél kila cukrot 10 deka mazsolát, egy karikákra vágott citromot /narancsot, fahéjat, szegfűszeget és fehér ürmöt kell tenni.

Meg 5 dkg pékélesztőt. (E helyett inkább borélesztőt javaslok: 3-4 %-kal erősebb lesz a bor
6-8 hét múlva.)

Alsó szobahőmérsékleten kell erjeszteni, melegen vajsav is keletkezhet.

Mehet még bele vanília, szegfűbors, borókabogyó, akármi, ami egy gyakorló háziasszony agyából kipattan.

Ha nem akarod, hogy fakó színe legyen, tehetsz bele sáfrányt.

Nem kell mindent az elején beletenni.

Az első három összetevő a legfontosabb, meg a csapvíz.
Ne öntsd fel rögtön színig a fermentort, mert az első 1-2 (3) hétben viharos az erjedés.
(úgy beszélek,mintha laikus lennél...)

Szóval a legfontosabb, hogy a keletkező cokettő ki tudjon jönni az edényből, de levegő ne jusson be, mert akkor ecet és etil-acetát keletkezik.

Eredetieg borból készítik.
Ez a panel-változat.
mpd
Olvasta: 6 | Válasz | 2015. december 29. 07:51 | Sorszám: 653
Na azt nemtom hogy kell.
Osszad meg a kertbarátokkal légyszíves!
Zsíros B. Ödön
Olvasta: 9 | Válasz | 2015. december 28. 14:50 | Sorszám: 652
Drakula!

Mi meg ürmöst. Még nem tükrös (de nem is lesz, mert már iható).
Holnap indul egy újabb sarzs.
Zsíros B. Ödön
Olvasta: 8 | Válasz | 2015. december 28. 14:48 | Sorszám: 651
Hát igen. Immunrendszert nem tudok neki adni. Szénát, tejet, meleget igen.
mpd
Olvasta: 5 | Válasz | 2015. december 28. 12:19 | Sorszám: 650
Képzeld, pezsgőt csináltam!!
Egy féligmeddig kiforrott szeder-bort lefejtettem, lezártam (kétharmadig lett az üveg). Mikor felbontottam, pukkant, és kiderült, valami eszméletlen finom félédes pezsgővé változott az üvegben!!!
mpd
Olvasta: 5 | Válasz | 2015. december 28. 12:17 | Sorszám: 649
Hát, ha vigyázol rá, meg van türelmed, megmaradhat. Jön a hideg, nehogy megfázzon, amíg normál immunrendszere nincsen. A bogyó jó ötlet talán.
Zsíros B. Ödön
Olvasta: 7 | Válasz | 2015. december 28. 11:33 | Sorszám: 648
Immáron 8-ik napja etetek tehéntejjel egy kosbárányt. Nem láttam, hogy föcstejet vett volna
az anyjától. Birkabogyóval "oltottam" a 3,5-ös tejet. Jól tettem-é vagy sem?

Egy hetet már túl élt. Túl élt két kutyát is. (velök alszik apközben)

Tanács, ötlet?

Elöre is thx.
Felkesz Deneverr
Olvasta: 3 | Válasz | 2015. december 08. 15:52 | Sorszám: 647
Bizarr, mint a világ...
mpd
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. december 08. 12:40 | Sorszám: 646
Hát ölég bizarr.
mpd
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. december 08. 12:38 | Sorszám: 645
Hát rájöttem, kertész-testvéreim, hogy a füge egy semmirevaló valami. Nyersen ízetlen, bornak meg húzós mint az istennyila. Esetleg aszalva, úgy még elmegy.
Tovább ...
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...