Téma: Itt kérdezz! Majd valaki válaszol! II. |
|
Felkesz Deneverr |
|
A nem helyi lakóósok kapcsán azért, amita #2130-ban írtam. Szerintem.
A helyi ""muzulmán"" lakóósok kapcsán meg azért, mert szeretnek a hazájukban lakni. Különösen amióta nincs háború .. Aki meg külföldön akar egy kis pénzt keresni, az úgyanúgy megteheti, mint ahogy megtehette a jugoszláv érában ..
(( Azé', rákerestem egy kicsit a zinterneten, s találtam is egy 2015-ös cikket, amely Boszniával és a migránsokkal volt kapcsolatos. Csakhogy tárgyi tévedés volt benne, mer'hogy a megadott városnév alapján nem a Bosznia-Szerbia határról volt szó, hanem éppenhogy a #2130-ban megadott horvát-szerb zizegős határvonalról ... ))
|
|
tiszavirág |
|
Vajon miért nem hallani egyetlen szót sem Bosznia Hercegovináról a migrációt illetően?
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Szerintem, nekik igazán már csak azt a kisebb szakaszt kell védeniük, amely a szerbekkel határos... És azt is csak azóta, amióta a magyarok jól lezárták a határt Szerbia felé... Na meg, most ugyan nem tudom mi a helyzet, de korábban meg szimplán átengedték a "menekülteket" Ausztriába...
A többi szárazföldi határa pedig jó magas hegy, arra csak a legelvetemültebbek próbálkoznak, gondolom. Nem túl hosszú életkilátással...
|
|
tiszavirág |
|
A horvátok hogyan képesek kerítés nélkül is megvédeni a határaikat? Pedig jó hosszú határaik vannak, ráadásul muzulmánokkal és a szerbekkel határosak.
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Hümm, érdekes. Gondolom, aki e-receptre vesz be e-gyógyszert, az e-egészséges lesz ln(x) év alatt ....
|
|
gajo |
|
Ez gyakorlatilag mit jelent?
"A helyettes államtitkár közölte azt is, hogy idén novembertől indul az e-recept, amellyel párhuzamosan egy évig még megmaradnak a papíralapú vények is. Mint mondta, 2018. november 1-je után már csak e-recept lesz, amelyhez - kérésre - egy úgynevezett vényfelírási igazolást állít ki a háziorvos. Úgy vélte, a elektronikus receptre történő áttérés nem fog fennakadást okozni, és addig, míg az e-személyit (illetve olvasót) teljes körűen be nem vezetik, addig minden patika részére biztosítják a technikai feltételt." |
|
|
gajo |
|
Nagyon köszönöm! |
|
Felkesz Deneverr |
|
Megnézegettem egy kicsit; úgy látom, valszeg csak arról van szó, hogy mivel e honlap tulajdonosa az sg.hu-tól, illetve azon keresztül kapja a tárhely/webszolgáltatást, s valszeg azt a menüpontot nem állította be, azért az a keret csak a default http://sg.hu honlapra 'irányítódik' át...
|
|
|
R.András |
|
A szenvedés azért kell, hogy érezzük a létezést. Azok az alkatrészeink, amelyek jól működnek, átlátszóak, nem is vesszük észre őket. Amikor fáj, akkor érezzük, hogy van. |
|
R.András |
|
Mért mondod tragikusnak a létet ? Mert halálra vagyunk ítélve ? Eddig azt hittük hogy igen. De épp most dolgozom a kegyelmi kérvényen ...
|
|
menta |
|
hát igen - az alany kimondja önmagát... minden nyelvben a létige az létige (nem segédige, azt csak mellékállásban)
To be, or not to be: that is the question |
|
Felkesz Deneverr |
|
nekem mindegy, ez esetben az alanyról van szó... a "Van"-ról volt szó Tkp. néha csak sima nyelvtani kérdés, amúgy... például az angolban csak sima segédige .. ;-))
|
|
menta |
|
ez jó... másképp nem is lehetne elviselni a tragikus létet.
R.M. Rilke:
Ó mondd el; költő, mit csinálsz? - Dicsérek. De a halálthozót, a szörnyűséget, hogy bírod és hogy tűröd el? - Dicsérek. S ha nincs rá szó és nincs nyoma nevének, hogy hívod akkor, költő, mondd? - Dicsérek. S míg jelmez álcáz, álarc fedi képed, mi jogod van, hogy igaz légy? - Dicsérek. És az, hogy ismer csend és duhaj ének, akár a csillag és a villám? : - mert dicsérek.
* |
|
menta |
|
aham... pedig de: Vagyok - ennek nincs tárgya - ez létezés, létige Esti gar einai. A lét ugyanis van. (ez megvilágosító kijelentés Parmenidésztől - legalábbis nekem)
|
|
R.András |
|
Azt hogy én miért vagyok, azt már 6 éves koromban, az első hittanórán megtudtam: azért, hogy Isten dicsőségét szolgáljam. És ebből már könnyen levezettem, hogy a többi személyek és tárgyak is azért vannak. |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Na most mondjátok meg, például, hogy az ilyen képződmény miért van ? És mér' oly hatalmas?
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Szerintem, a "van"-nak nincs értelme tárgya nélkül. Tulajdonképpen még akkor sincs, hogyha a "létezik" értelmében használod a szót ....
|
|
menta |
|
amikor megérzi az ember intuitív állapotban az egészet, amint van... pont akkor meg nem lehet kimondani. Erről az idő-feletti pillanatról ír József Attila
"Tizenöt éve írok költeményt és most, amikor költő lennék végre, csak állok itt a vasgyár szegletén s nincsen szavam a holdvilágos égre."
Persze József Attilának sikerül "kimondani" utána, mert nagyon nagy költő Nem így van? |
|
menta |
|
az: Van. Nem? Mivel én is benne vagyok a világban - a "van" részeként - nem tudom kimondani, vagyis tárgyként az alanytól eltávolítani: én mondom van világ.. esetleg csak úgy: vagyok. Vagyok, tehát az egész világ van? Így? De hogy miért van, az végképp titok. |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
"Mi a kimondhatatlan titka a világnak?"
Pszt, Chuck Norris is magyar!!
|
|