21:21:21
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Közélet ... 2006-
Téma: Oktatmány
negyven rabló
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. június 09. 10:13 | Sorszám: 13
Nos, '19-ben, amikor apámmal volt várandós az akkor 19 éves nagyanyám, a Ludovika téren, egy szép tavaszi délutánon, három bőrsapkás Leninfiúnak megtetszett és bizony ketten megerőszakolták, mert nem proletárnak nézett ki! Soha nem heverte ki ezt az "élményt" és haláláig ódzkodott a kihívó - értsd:normális- ékszerektől, ruháktól.
Ilyen élmények után persze kitörő örömmel várta a II. VH-ban a "felszabadító" szovjet hadsereget, amelyik a Üllői úton -ahol az éttermük volt-, minden "burzsoá fészket" szétrombolva porrá törte a berendezést, csak úgy!
'47-re valahogy pótolták a veszteségeket, újra megnyitottak. '50-ben jött az államosítás, amikor az éttermet megszüntették, de érthetetlen szerencsére a házat nem vették el, csak az étterem helyére Közértet költöztettek, amelyik cég azután vagy 40 évig fizette a filléres bérleti díjat, ami havi 2 l borra sem volt elég. Ja, nagyapám az étterem helyett kapott egy pár négyzetméteres helyiséget egy forgalommentes utcában, ahol bort és sört mérhetett Rákosi et. mérhetetlen jóságából kifolyólag. Meg is halt 1 év múlva, 52 évesen!

Csak mellékesen írom -szemléltetendő az akkori agykapacitást-, hogy az államosításkor apámat küldték ki- beruházási előadóként- leltározni a nagyapám éttermébe!
mpd
Olvasta: 3 | Válasz | 2015. június 09. 09:10 | Sorszám: 12
Cserébe én is elmesélem nagyapáim történetét.
I. Anyai nagyapám már a háború idején is szívbeteg volt, nem hívták be. Szabó volt amúgy, és amikor jöttek a ruszkik, éppen nála volt egy kvázi kész öltöny, valami akkori potentát varratta. A ruszkik annak rendje-módja szerint kirámoltak mindent, jószágot, kaját, cuccokat. Felmenőim sztoikus beletörődéssel tűrték, hja, ilyen a háború, nem is számítottak másra. Aztán a válfán lógó öltönyt is megragadta egy belsőázsiai szovjet, de ezt már nagyapám se tűrte, odaugrott és kirángatta a kezéből. Azt nem vihetik el, AZ NEM AZ ENYÉM!!!, kiabálta nekik ékes magyarsággal és egészen érdekes logikával. Amaz a géppityuval hadonászott és szintén ordított. Nagyanyám sikoltozott és nagyapámat rángatta (add már oda neki, lelő mindannyiunkat!!!) A nagy truvájra előkerült egy tiszt (nem ázsiai), és pisztollyal adott nyomatékot azon szándékának, hogy úrrá legyen a káoszon és megtudja, mi a truváj oka. A katonák elmagyarázták neki, nagyapám is egész félelmetes megjelenésével (volt vagy 160 centi) és nagy vehemenciával bizonygatta az igazát. Senki nem értette a másikat, a ruszkik ráadásul hótt picsa részegek voltak, a helyzet válságosra fordult, de ekkor a tisztnek eszébe jutott valami, és nagy röhögés közepette azonnal elhúztak a házból mind. A ruhát is otthagyták. Hogy mi történt, nem tudni, mindenesetre egy hajszálon múlt a dolog. Ennél kevesebbért is mészároltak, a hullákkal nem kellett elszámolni.
II. Apai nagyapám biciklis katona volt az utászoknál, kikerekezett a Don-kanyarig. Azon kevés szerencsések közt volt, akik el tudtak menekülni, és hazáig vergődni, hol gyalog, hol ha éppen felfért valami járműre. Amikor hazatért, addigra a Vörös Haccsereg is megérkezett, és szinte azonnal fogságba is ejtették. A város határában állítottak fel egy ideiglenes fogolytábort, és várták a lehetőséget bevagonírozni. A város ideiglenes orosz parancsnokát meg a fogolytáborral szembeni házba szállásolták el..... nagyapám vasutas sógorához (nővérének a férjéhez!!!!! Valószínűleg azért, mert a sogi nagy kommunista volt már korábbról. Szerintem az illegalitásban Kádárt is ismerte. No, nagyanyám el is ment a sógorhoz, beszélne a parancsnokkal, hogy nagyapámat engednék el. És nem hiszitek el mi történt: a sógor MEGTAGADTA a közbenjárást. Kerek-perec. Így aztán nagyapám visszavonatozott Ogyesszáig, és egy környékbeli lágerben dolgozgatott. Mezei munkán voltak, emiatt nem halt éhen, ellenben valami járványban ő is megbetegedett, és emiatt 47-ben vagy 48-ban egy szerelvényre való haldoklóval együtt ismét bevagonírozták és hazaküldték. Szívós ember volt, ezt is túlélte, bár harminc kiló körül volt, amikor Mucsán leszedték a vonatról.
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. június 09. 08:20 | Sorszám: 11
Igen, légy szíves.
negyven rabló
Olvasta: 1 | Válasz | 2015. június 09. 07:37 | Sorszám: 10
Félreértés ne essék! Nem akarom kisebbíteni a szovjet horda bűneit, csak épp leírtam, hogy az én családom anyai része ezt megúszta.
Az apai része nem, de ez már más tészta. Majd egyszer azt is megírom, ha kíváncsi rá a t. fórumlakó közösség.
negyven rabló
Olvasta: 1 | Válasz | 2015. június 08. 17:33 | Sorszám: 9
Hülye vagyok, mert az utolsó mondatot nem fejeztem be!
Bízom abban, hogy a célzott címzett, sokkal bunkóbb nálam! Khm...
negyven rabló
Olvasta: 3 | Válasz | 2015. június 08. 15:57 | Sorszám: 8
Nos, ezt küldtem a TASZ-nek:

T. Jogsegélyszolgálat!

Hosszú ideje már annak, hogy az Önök sajtómegjelenései okán erős kényszert érzek azokra reagálni, mert olyan gondolataim támadtak, amik ellentmondásra késztetnek.
Egyúttal szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy véleményem szerint , az ún. "kettősmérce" ( ez már fogalommá vált) alkalmazásával vihetik az erre esetleg kiadott fődíjat!

Kérdéseim:
Cigányok esetében:
Igaz ugyan, hogy ez az Önök által romának nevezett népcsoport kizárólag szorgos, beilleszkedni akaró, mindig tanuló, dolgozni akaró emberekből áll, ha bűncselekményt követnek el bel- vagy külföldön, akkor "fiatalok, családok, férfiak, családos nők", vagy "magyarok, magyar állampolgárok, magyar családok".
Ha netán egy megtámadott visszaüt, visszaveszi az értekeit (magyarán vesztes lesz a támadó), abban a pillanatban "romák elleni rasszista támadás"-ról szólnak a hírek!
Kérem figyelni, hogy milyen arányú az eredményes támadás és milyen arányú a sikeres védekezés, különös tekintettel a 80 éven felüliekre!
Zsidók esetében:
Egy pillanatig sem gondolom, hogy a zsidók (ugye nem kisebbség, nem nemzetiség) bármilyen különleges helyet is foglalnának el a magyar társadalomban.
Számtalan, magát zsidónak valló ember magyarként gondolkodik, így is él! Nem értem, hogy ebben a helyzetben miért kell őket előnyükre megkülönböztetnünk csak azért, mert zsidók?
Ha egy zsidó jó valamiben, akkor foglalja el azt az állást, amiben piszok jó! Ha egy magyar jó valamiben, akkor ő legyen az, mert ha magyarnak tartja magát és akként is élt, olyan nevelést kapott, akkor az bizony magyar!
Minden együttérzésem a munkatáborokban életüket vesztett zsidó embereké, de nekem legalább ugyanúgy fáj a Gulagokon sínylődő 5-700 ezer magyar ember! Tudjuk, hogy kb. 130 ezer tért vissza csontsoványan és sokan a hazatérés után belehaltak a "normális" táplálkozásba!
Buzik esetében:
Tudom, hogy nem így hívjuk őket,de egyszerűen nem értem, hogy miért van nekik hatósági lehetőségük az évenkénti provokációra,amikor a szinte teljes VI. kerületet lezárják és az első tüsszentés is arról szól, hogy a mi mennyire kirekesztőek vagyunk!
Ja, jut eszembe, hogy az egyik prominens képviselőjük azt nyilatkozta, hogy ez bizony "magánügy"
No, ez tényleg így van, de akkor miért nyalja nyilvánosan az ő fagylaltját?
A nyomorult, agyilag összegyűrt riporterlánynak eszébe sem jutott, hogy megkérdezze: Akkor miért vonulnak fel?

A szerencsétlen, jövőkép nélküli, borzasztó körülmények között élő embereket az ottani, erre szakosodott, együttérzés nélküli szarháziak behálózzák azzal, hogy ez lesz a jövőjük, a nem minősíthető, szivacsos európában. Az ezt próbálók igen nagy százaléka nem is éli túl az eseményt!

Mo-on (is) az adózó állampolgárok fizetik azt, hogy a menekülttáborokban jól, vagy rosszul viselkedő, esetleg deviáns elemek úgy viselkedhessenek, ahogy az nekik tetszik, teljesen figyelmen kívül hagyva a befogadók normáit!

Utóirat:

Nos! Van-e/volt-e olyan hír önöknél, hogy "Jóska bátyám a kocsmából jövet megelőzte a templomból érkező Margit nénit, akit a helyi "fiatalok" meg akartak szabadítani

Kérem, hogy válaszoljanak!

Reménnyel teli üdvözlettel
Hunyad László


Ezt a levelet nyilvánossá fogom tenni.
küssszvágócsér
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. február 08. 18:01 | Sorszám: 7
Megúszta, aki megúszta. Dr.Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni pl. NEM ÚSZTA MEG! Nagyonis nem. Olyannyira nem, hogy március 25-én egy meglehetős brutális--érzéstelenités nélküli-- kürettázs-t kellett Rajta végrehajtani, nehogy orosz zabigyereke szülessen....akaratán nagyonis-nagyonis kívül. Pedig Ő azon nem túl sokak közé tartozott, akik várták a ruszkikat.
negyven rabló
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. november 06. 19:40 | Sorszám: 6
Nagy szerencséjük volt, mert nagyapám az I. VH-ban, az orosz fogságban megtanult oroszul. Igy aztán az ostrom alatt tolmácsként "használták", a lakásba pedig egy tisztet szállásoltak be. Ez a helyzet pedig biztosította, hogy a szovjet horda ne alázza le a családot.

A lányok "beágyazása" még akkor történt, amikor az ostrom elején az oroszok "jöttek mint az oroszok". Mindegy, megúszták!
tiszavirág
Olvasta: 3 | Válasz | 2014. szeptember 16. 17:01 | Sorszám: 5
Egyébként pedig az az érzésem, hogy sok nő még ma sem vallja be, hogy mi történt vele anno.Pedig a tisztánlátás végett, talán nem kellene ma már szégyellni az akkori eseményeket, és különben sem a nők a hibásak.
tiszavirág
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 15. 23:32 | Sorszám: 4
Az én családomban több nő is volt, aki nem úszta meg az orosz/szovjet katonákat.
tiszavirág
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 15. 23:31 | Sorszám: 3
Hát....nem tudom mit mondjak...
Alig volt 1-2 jó tanárunk az átkosban...
A gyerekeinknek meg még annyi sem.
negyven rabló
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 15. 23:23 | Sorszám: 2
Lehet, hogy ezt már leírtam valahol, de a rend kedvéért megismétlem: A mi (én) tanáraim a "fasiszta","irredenta" korban jártak tanárképzőre, egyetemre. Természetesen 6-7, 14-18 évesen és később sem nagyon értettük, hogy a magyartanár miért javít ki történelemből, a kémiatanár helyesírásból, a matektanár pedig miért szorgalmazza a fizikát!
Ez pedig csak alapszintű oktatás volt.

Most hallom a háttérből, hogy 1932(!)-ben Hitler elkezdte a zsidókat náciüldözni. Sanghajban találtak néhányan menedéket, de még fürdőszoba sem volt. Hümm...

Most jut eszembe, hogy a szovjet behatolás alatt anyámat és a nagynénémet "beágyazták" dunyhával. Meg kell említeni, hogy a beszállásolt szovjet tiszt úriemberként viselkedett. Mindkét lány megúszta.
'56-ban én is lekerültem a pincébe és semmi nem történt.Miután felmentünk, láthattam egy valódi tűzpárbajt.(Martinovics tér-Bolgár utca) Egy rendőregyenruhás lőtt ki pisztollyal sok tárat és rá is lőtt valaki, akiről nem tudtuk, hogy ki lehet. Mindenesetre a rendőregyenruhás nem keresett fedezéket, szépen lövöldözött befelé az utcába.
Persze én kis bolond fiúcska voltam, fogalmam sem volt arról, hogy miért ég a Dreher nyaraló, az akkor már Csajkovszkij parknak nevezett nyilvános helyen.
Néztem 5-6 évesen az ablakból és fogalmam sem volt, hogy miért szépek a narancssárga lángok.
Békáscity
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 04. 09:54 | Sorszám: 1
hacsak nem az hogy megtanultunk írni, olvasni, számolni ... szvsz anno az OM-ben voltak felmérések - de hogy most hol vannak ? biztosan irattárban/levéltárban
Időszakos Állat
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 03. 15:58 | Sorszám: 0
Vannak emlékeim arról, hogy még az átkos idején mintha sokkal jobb lett volna a közoktatásunk, akár még viláxínvonalnak is számított állítólag. Vót valami felmérés erről akkor? Vagy mi alapján?
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...