Téma: Látás |
|
|
jojoba |
|
No, erre tudok egy népi mondást, de túl erős. |
|
|
jojoba |
|
Feltételezem, a "rendszerváltás"-tól eltelt időt nevezed közelmúltnak. |
|
negyven rabló |
|
A közelmúlt politikája nekem nem természetes. A tehén elbődüléséhez képest viccnek sem jó! |
|
|
Rendes Kis |
|
Nem csak a régmúlt, a közelmúlt is befolyásol. Van az a klasszikus kísérlet, amikor a mozinézőknek bevetítik 1 színész közömbös arcát, aztán 1 kabaréjelenetet, aztán ugyanazt a közömbös arcot, majd 1 tragikus jelenetet, végül megint ugyanazt a közömbös arcot. És a mozinézők utána áradoznak, hogy ez mekkora művész: hogy a vidám jelenet után milyen angyali mosoly rajzolódott az arcára, a gyászos jelenet után pedig milyen finom együttérzés ! |
|
negyven rabló |
|
Há' persze! A szüleink, a tágabb családunk, a gyerekkorunkban tapasztaltak qrvára meghatározzák a későbbi gondolkodásmódunkat még akkor is, ha hülye kamaszként mindenkit elmebetegként látunk, aki idősebb nálunk! Szóval: Megkerülhetetlen az, amit a gyerekszobából, vagy a tehénistállóból hozunk magunkkal! Ezzel most a tehénistállót nem degradáltam! Nekem meghatározó élmény volt, amikor úgy 10-11 éves koromban először láttam egy irtózatos nagy tehenet. Hátulról közelítettem óvatosan -épp kajált- hallotta a zajt és hátrafordult, elbődült. Úgy megijedtem, hogy nekiestem az istálló ajtófélfájának. Pedig csak köszönt. Később rájöttem erre és megköszöntem neki a tejet, amit naponta kaptam tőle.
Lehet, hogy a mai gondolataimat onnan hoztam?
(Jól van, ez egy kicsit nyálas lett. ) |
|
|
mpd |
|
Julesz Bélától volt egy könyvem, de annyira szaknyelv, hogy semmit nem értettem belőle |
|
|
mpd |
|
Hogy is van a mondás? Majd az utolsó bálna beleivel megfojtjuk az utolsó pandát. |
|
|
Rendes Kis |
|
Fölöttébb ontopik, amit mondasz: a látásunkat döntően befolyásolja amellett, hogy mi jön be a szemünkön, az hogy mi van már a fejünkben ! |
|
negyven rabló |
|
Ugyammá'!A kartács nem tudja, hogy a látáshibák zömét a szorgos sajtómunkások okozzák, akiket a "PC az Egységes látásmódért Egyetem" előadói oktatnak? ?
(Bocs, ha esetleg belerondítottam.)
|
|
panda |
|
Nem mind, vannak nemesített fajtái, azok még ki sem fognak halni!! |
|
mpd |
|
Én kedvelem ezeket a cuki kis mackókat! |
|
Rendes Kis |
|
Bizony, legjobb ha egyikbe sem lép bele ! |
|
mpd |
|
Nehéz lehet megkülönböztetniük a bambuszrügyet a kutyaszartól. |
|
Rendes Kis |
|
Ez bizonyára gondot okoz nekik a városi közlekedésben ! |
|
mpd |
|
Mit szólsz ahhoz, hogy a pandák színvakok? |
|
panda |
|
na, azért az LSD-t ne keverjétek ide!...
|
|
Rendes Kis |
|
Az alakfelismerő rendszer túlérzékenységére mentség, hogy jobb, ha megijedsz 1 olyan ellenségtől, aki nincs ott, mint ha nem ijedsz meg 1 olyantól, aki ott van ... (Leszámítva, persze, a paranoia esetét ...) |
|
mpd |
|
Bizony. Ki ne látott volna még olyasmiket, amik nem is voltak ott? Félhomályban arcot az ablakban, alakokat a bokor mögött, fura árnyakat stb-stb. A látást nagyon könnyű becsapni. Milliószám készülnek trükkös képek, amiken nyilvánvalóan nincs is ott egy szám pl. de körülötte úgy satírozzák a képet, hogy bármelyik ember azonnal rávágja: ott van! A keresőben rengeteg oldal van: http://www.humorcsarnok.hu/g.php/17-optikai-csalodasok-humoros-fotok.html |
|
Rendes Kis |
|
Ez még 1 további lépés: a kép értelmezése. Én is láttam olyan teszt ábrákat, hogy talán már 3x4 pixelből felismerhető Abraham Lincoln arcképe. (De akkor annak a 12 képkockának a színtónusát nagyon pontosan, 16 millió színnel be kell lőni !) Az ujjlenyomat-tárhoz való beazonosításra is igaz, hogy rosszabb minőségű képet rosszabb találati aránnyal lehet beazonosítani. Azok a feltételezések, pl. hogy a megvilágítás egyenletes, jók abban az esetben, ha a megvilágítás egyenletes, de tévedésekre adnak okot, ha nem. |
|