22:31:38
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció 
 » Műhely
Téma: Magyar Unitus Teológiai Intézet !
... Elejére 1. lap 
menta
Olvasta: 3 | Válasz | 2015. május 01. 00:51 | Sorszám: 161
Dicsőség!
Célszerű úgy olvasni a szent írásokat, hogy minden szereplője, én vagyok. Ha "ént" mond, akkor is. Az események velem történnek. Végül is nagyszerű irodalmat is így olvasni, Shakespeare-t, Tolsztojt, és ezért sem szabad hitvány írásokat olvasni, mert ott nem jó.
Visszatérve:
Az Atya-Fiú relációnál mindenképp prioritást adnék az „Én és az Atya EGY vagyunk” kinyilatkozatásnak – beleértve még azt is, hogy az Egy a görögöknél istenszinonima volt (to hen) A Szentlélek, mint működés nagyon is érzékletes – hisz Vigasztalóként (Paraklétosz= Vigasztaló, Szt. Jánosnál) a Szentlélek jött vissza. Hogy mára a legfontosabbként közöttünk legyen, hogy egymással való kapcsolatainkban, önmagunkkal és a természettel, a világgal való kapcsolatunkban jelen legyen Ő. Mint vigasztaló, szerető, segítő, részvétteljes impulzus a cselekedeteink mélyén.
„Edel sei der Mensch / Hilfreich, und gut!” – Nemes legyen az ember, segítőkész és – mondja Goethe.
Azután felfogható az Atya-Fiú, mint láthatatlan és látható, mint formanélküli és forma, mint esszencia és szubsztancia. Minden jelenségben mindig mindkettő egységben jelen van.
Érdekes, hogy most véletlenül találtam egy olyan jelszótárt, ahol a summér-akkád-rovás jelnél a feltételezett „A” hangalaknál a szintén csak feltételezett jelentésnél: atya,fiú - állt. (egyszerre jelenti ilyenkor az archaikus nyelvekben) (de ez inkább csak azért különös, hogy épp ezen tűnődtem, és szembejött velem) Az atyafi kifejezés sokáig élt nyelvünkben, sőt nőkre is vonatkozott, mert kódexek említést tesznek a margitszigeti „főkötős atyafiakról”

Marx hibája, hogy a zseniális Hegel létszemlét lefejezte, megfosztotta szellemiségétől – és erre építette fel immár szellemtelen filozófiáját – mintha csak úgy száműzni lehetne az Abszolútumot büntetlenül.
http://lexikon.katolikus.hu/D/dialektikus%20%C3%A9s%20t%C3%B6rt%C3%A9nelmi%20 ...
Ha nem lett volna ennek mára már egyértelműen tragikus következménye ( és pont a szegények, a proletárok, a parasztok számára a legtragikusabban) akkor egy vicc jutna eszembe, mikor megy a hegyre fel a kisvonat és azt szuszogja (lassan): ’seegíííts Isten… seegíííts Isten’. Majd a csúcsról lefele (gyorsan): ’hasegítsz hanemis megyekén magamis huhúúú'. Megy...csak hová? Az irány nem mindegy, a szakadékba. Mert Marx lezárta a transzcendencia lehetőségét felfelé, az ég felé, majd Freud megnyitotta lefelé... és így lett az ember állat. Ha egy henger alakú tartállyal modelleznénk a tudatot (nem az, csak modell) az álezotériák, álutak meg oldalra szöknek ki a felül zárt lefelé nyitott tartályból. Mert az embernek eredendő lényege a transzcendenciára hajlama, igénye, így érthető, hogy szabadulni akar ebből, és mivel nem kapja meg a tradicionális utakról az ismereteket, hát torz irányokban történik ez.
Hegel lételméletét érdemes megismerni, torzítatlan, marxtalanított formájában. (Sajnos, le kell írnom a könyvből, mert nincs meg.) Hogy milyen nehéz és szomorú a mai emberi tudatállapot, az is mutatja, hogy Hegel ezeket még középiskolásoknak tanította…
Békesség!
Rendes Kis
Olvasta: 3 | Válasz | 2015. április 30. 20:45 | Sorszám: 160
A világtörténelem eddig, tudomásom szerint, két igaz embert tudott felmutatni.
A második: Al-Huszajn ibn Manszúr al-Halládzs szúfi.
"Én Isten vagyok" - mondta, ezért a kijelentéséért 922-ben, Bagdadban kivégezték.
Az első: 889 évvel korábban, Jeruzsálemben egy Jézus nevű vándortanítót, ugyanezért.
Pedig, ha komolyan vennénk, elhinnénk, el mernénk hinni a Megváltó tanítását,
akkor valamennyiünknek ezt kellene mondanunk.
Idézet:
Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves.
Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen.
Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek.
Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok.
(Jn 15,1-4)

Nem az a káromkodás, ha azt mondom, hogy "én Isten vagyok", mert ez a kijelentés igaz.
Mert ezt nem én mondom, hanem Ő, aki bennem van.
Az a káromkodás, ha azt gondolom, hogy "én Isten vagyok", mert nem én vagyok az Isten,
hanem Ő, aki bennem van.
Az is káromkodás, ha a felebarátomnak azt mondom, hogy "te nem vagy Isten".
Mert bizony őbenne is ott van !
Ráadásul: csak egy Isten van, tehát ő nem másik isten, mint te, hanem UGYANAZ !
Vagyis kettőtök között nem "én-te", hanem "én-én" kapcsolat van !
Ez a Szánkhja.
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 29. 17:14 | Sorszám: 159
Amikor Isten befejezi a világ teremtésének a művét és végül mestermunkát végez, mesterműve
a férfi és a nő megteremtése. Jézus a csodáit itt kezdi el, éppen a teremtés mesterművével,
egy házasságban, egy esküvőn, egy férfi és egy nő esküvőjén. Jézus Krisztus arra tanít
bennünket, hogy a társadalom mesterműve a család: a férfi és a nő, akik szeretik egymást.
Ez a mestermű! – hangsúlyozta a pápa.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/29/ferenc_p%C3%A1pa_katek%C3%A9zise_a ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 29. 17:13 | Sorszám: 158
A pápa befejezte enciklikáját a környezet témájáról, amely várhatóan május végén – június
elején jelenik meg, amint lefordítják különböző nyelvekre.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/29/a_p%C3%A1pa_befejezte_enciklik%C3% ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 29. 10:53 | Sorszám: 157
“A létezés egésze mindenki számára állandóan és tökéletesen nyílt,
és mindenki annyit él belőle, amennyit akar.”
H. B.
www.hamvasbela.org
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 29. 07:48 | Sorszám: 156
Világ-eleji

LOVAGREND

Ama élő víz előbugyborékol.
Etetek. Telihúzom a vályút.
Fölások. Rozst vetek, amúgy marékból.
Zsörtölődnek örvény szülte bábúk –

De az egyszerű, hallgatag lovagrend:
Kung fu-ce, Buddha, Jézus és Platón
völgyébe fogad, s az átérhetetlent,
fájuk sugárzó törzsét faggatom –

Öregebb vagy. Nálad az Isten.
Teremtőd, első mozgatód
is korosabb, s ha nem vagy: nincsen,
ha nincs: te sem vagy. Lefagyott
ponton körbe ér a Teremtés.
Aztán a villám jó-szagát
sem érzed. Ocsúdsz? Rögöt tetvész
tar koponyádról egy fabáb –

... www.facebook.com/attila.botar.1?fref=nf
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 29. 07:44 | Sorszám: 155
Częstochowa-Csíiksomlyó lovas zarándoklat:
Szántó Zsolt szombaton érkezett Budapestről Csömörre. Vasárnap kísérték lóval 15-en
Máriabesnyőre, innen Kartalig ment tovább Polyák Nikolett-tel. Azóta már tovább is haladt.
Képeket itt láthattok róla:
... www.facebook.com/photo.php?fbid=10202860611596098&set=a.4643243938865.1073741 ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 28. 21:10 | Sorszám: 154
Ugyan mire legyek szerény, amikor a Legnagyobbnak, Legjobbnak, Legigazságosabbnak az örömhírével jövök ?
Nem olyan bonyolult dolgok ezek, sőt, végtelenül egyszerűek: Kelj föl, vedd ágyadat és járj, nyisd ki a szemed és láss.
Csak nem szabad elmisztifikálni őket.
Végkép nem elhazudni.
Ne nevezzük a feketét fehérnek, a tuskó gazembert apostoli királynak.
A Katolikus Egyháznak elévülhetetlen érdeme, hogy nem (nagyon) hamisította meg Jézus tanítását.
És hirdeti is, csak nem tartja be.
... http://forum.vectrix.hu/?f=4&t=10093&m=108
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 28. 20:57 | Sorszám: 153

„Az éjszaka szívében intézem felhívásomat mindazokhoz, akik a hajnal eljövetelére várnak.
A keresztények kivándorlása szülőhazájukból meg fogja gyengíteni a mérsékelt muzulmánok
szerepét is” – ezt a megindító és helyenként elkeseredett üzenetet bízta a világra Béchara
Raï pátriárka múlt szombaton Párizsban, az UNESCO székházában tartott felszólalásában.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/28/unesco_rai_p%C3%A1tri%C3%A1rka_seg ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 28. 20:54 | Sorszám: 152

„Az egyház előrehaladása a Szentlélek műve, akiben felismerjük az Úr hangját – szögezte le
a pápa. De hogyan tudok biztos lenni abban, hogy az a hang, amit hallok, valóban az Úr
hangja, ahogy a Lélek által felismerjük - tette fel a kérdést. Az imádsággal, mert imádság
nélkül nincs hely a Szentlélek számára.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/28/ferenc_p%C3%A1pa_hom%C3%ADli%C3%A1 ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 28. 07:59 | Sorszám: 151
Páll Mónika, a Kaposvári Egyetem fiatal színészhallgatója gyógyulásáért sokan imádkoztak.
Hosszan tartó betegség után 2015. április 25-én eltávozott. 28 évesen így búcsúzott:

"Az örök élet kapuján most beléptem, kérem, ne szomorkodjatok... Az Élet csodálatos!
Becsüljük meg! Értékes, fénnyel, művészettel, nevetéssel teli... mindig így gondolkodtam,
... cselekedtem! ... Szeressétek egymást önzetlenül, örüljetek egymásnak s Életeteknek."
... http://librarius.hu/2015/04/27/az-elet-csodalatos-igy-bucsuzott-halala-elott- ...
... www.facebook.com/Sajgo.Szabolcs.SJ?fref=nf
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 18:41 | Sorszám: 150
"Isten különös védelme alatt állok, ez azt jelenti, hogy reá bíztam magam.
Bizonyos vagyok abban, hogy jobban tudja, mi válik javamra, mint én."
(Hamvas Béla)
www.hamvasbela.org
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 17:34 | Sorszám: 149

Április 27-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa fogadta Riccardo di Segni római főrabbit.
A szívélyes légkörben lezajlott találkozón fontos kérdésekkel foglalkoztak. Az Európát
sújtó társadalmi problémáktól kezdve érintették a kontinensek közötti migrációt és a
humanitárius vészhelyzetet. A pápa és a főrabbi megvitatták a vallások elkötelezettségét
ezen a téren és az együttműködés jövőbeli lehetőségeit – tájékoztat a római zsidó közösség
szóvivője.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/27/a_p%C3%A1pa_fogadta_a_r%C3%B3mai_f ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 17:31 | Sorszám: 148

Ferenc pápa hétfőn délelőtt fogadta Szilvia svéd királynét. A beszélgetés során a királyné
tájékoztatta a pápát kezdeményezéseiről, amelyeket a gyermekek védelmében indított el
Svédországban. A Szentatya pedig megragadta az alkalmat, hogy háláját fejezze ki a
menekültek befogadásáért.
A látogatás végén az ajándékcserét és a hivatalos fotót követően a svéd kíséret eltávozása
után a Szentatya a pápai könyvtárban maradt beszélgetésre a svéd királyi család tagjaival,
miközben a nagymama ölében ülő kisbaba Ferenc pápa kulcstartójával játszott.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/27/a_p%C3%A1pa_fogadta_a_gyermekek_v% ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 17:24 | Sorszám: 147

Újítsuk meg a missziós elhatározást, hogy mindenkihez az irgalmasság balzsamával érkezzünk,
különösen is azokhoz, akik távolállónak érzik magukat és a leggyengébbekhez. Ferenc pápa
ezt a kívánságát fogalmazta meg üzenetében, amelyet a Katolikus Akció egyházmegyei
elnökeinek konferenciájára küldött.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/27/p%C3%A1pa_az_irgalmass%C3%A1g_balz ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 14:29 | Sorszám: 146
A kereszténység ne legyen elit-vallás, és az egyház minden eszközzel küzdjön a kiselejtezés
kultúrája ellen, láthatóvá téve Jézus gyöngédségét és irgalmasságát a gyengébbek iránt.
Továbbra is őrizzék a párbeszédet az iszlámmal - ezt kérte Ferenc pápa a benini püspököktől.
... http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/27/benini_p%C3%BCsp%C3%B6k%C3%B6k_a_v ...
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 14:26 | Sorszám: 145
Látszólag ellentmondásban van a két tétel. A liberálisok, a „piacgazdaság” hívei, szeretik
is hangoztatni: a munkanélküliség olyasmi, mint a terméketlen vesszők lenyesése a
példabeszédben. Szerintük, a pápát a Justitia et Pax Bizottság ideológusai félrevezetik.

Csakugyan? A pápa és a revizionista közgazdászok – akik elutasítják a láthatatlan kéz
mítoszát – tényekre támaszkodva cáfolják, hogy a „szemétkosárba” kiselejtezett ipari
munkások tömegeit objektív megfontolásokból iktatták volna ki, mert „terméketlenek”.
Őket a féktelen spekuláció, mely régóta nem bíbelődik szőlőmetszéssel fosztja meg a
munkától, vagyis attól, hogy termést hozzanak. Helyette a spekulatív tőke byte-okat,
– azaz a nagy semmit – tologatja a virtuális térben, melyet szemrebbenés nélkül piacnak
nevez, holott egy globális fogadóiroda.
... http://ulrichblog.wordpress.com/2015/04/27/husvet-5-vasarnapja-b-ev-2015/
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 11:39 | Sorszám: 144
If our minds are ruled by destructive emotions, by self-centredness, with
little regard for others, we won’t be happy. As social animals we need to
work together. With friends around us, we feel secure, happy and our minds
are calm. We’re physically well too. When we’re filled with anger, fear and
frustration, our minds are upset and our health declines. Therefore, the
ultimate source of happiness is warmheartedness.
... www.facebook.com/DalaiLama?fref=nf
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 27. 09:55 | Sorszám: 143
Jézusnak semmi köze a mai kereszténységhez!
... http://napitema.blogspot.hu/2014/05/nem-rabszolgaknak-lettunk-teremtve.html
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 26. 13:06 | Sorszám: 142
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 26. 12:08 | Sorszám: 141
Ha komolyan vennénk Jézus tanítását, gazdagok nem lehetnének tagjai a közösségünknek.
Amikor a pap a szószékről elzengi a szentenciát, hogy kedves testvérek, segítsétek a
szegényeket,
a közösségnek föl kéne morajlania, hogy: dejszen mi vagyunk a szegények !
Rendes Kis
Olvasta: 1 | Válasz | 2015. április 26. 11:59 | Sorszám: 140
Ordassy Károly: A gazdag ifjú
... http://krisztina77.wordpress.com/2013/12/30/ordassy-karoly-a-gazdag-ifju/
Rendes Kis
Olvasta: 1 | Válasz | 2015. április 26. 10:03 | Sorszám: 139
Annyira egyszerű, hogy az őserdő lakói is képesek fölismerni
a saját lelkiismeretükben.
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2015. április 26. 09:59 | Sorszám: 138
Pedig Jézus teológiája oly egyszerű.
Két tőmondat:
A Mennyei Atya szeret titeket.
Szeressétek Őt és egymást.
A baj az, hogy ebből nem él meg a Teológia Tanszék.
Jézus egyszerű tanítására föl kellett építeni egy teológiai katedrálist.
Ez már önmagában vétek: a „Beszédetek legyen: igen, igen, nem, nem” parancs
megszegése.
Az igazán nagy baj, hogy a katedrálisépítés közben elveszett a lényeg.
Már Pál apostol elkezdi fölvizezni Jézus túl karcos borát.
Jézus még kerek perec elutasította a gazdag ifjút: nem lehet az ő követője,
amíg a szegények között szét nem osztja a vagyonát.
Pál úgy gondolja, hogy a szelíd, álmodozó, élhetetlen Jézus parancsa túl
szigorú, betarthatatlan, számolni kell a realitással, nem elvárható hogy az a sok
gazdagember mind eladja a vagyonát, ebből így nem lesz Világegyház.
Ő már csak annyit kér Filemontól, hogy szökött rabszolgáját, Onezimuszt ne
büntesse meg, amikor visszafogadja szolgálatába.
Ezen az ösvényen jutott Egyházunk 2-300 év alatt oda, hogy az egyházatyák
elvont teológiai kérdésekről vitázzanak, ahelyett hogy teljesítsék Jézus parancsát.
Ezzel ágyaztak meg az iszlámnak.
Ferenc pápánk most elkezdte feszegetni ezt a kérdést.
Szerintem jó úton jár: gyógyítgatja az Egyháznak, Krisztus szent testének sebeit.
Segítsünk neki !
Rendes Kis
Olvasta: 1 | Válasz | 2015. április 26. 09:54 | Sorszám: 137
Jézus tanítása egyszerű, mint a pofon.
Kínosan egyszerű: nincs kiskapu.
Pedig milyen jó volna megtartani azt a kis vagyonkánkat.
Építsünk hát teológiából katedrálist, hátha az elfedi a parancsmegtagadást.
Tovább ...
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...