Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Sötét ügy ez, annyit mondhatok. Hovatovább jobban utálom a hangyákat mint a lóbogarat. Olvastam, hogy az esőerdők biomasszájának tekintélyes százalékát a hangyák adják. Sikeres egy banda, annyi szent. |
|
Cirus |
|
Én nem látok rajta semmit, nem ragad a levél sem. Majd lemosom egy szivaccsal, aztán meglátom, mit találok. |
|
mpd |
|
Na most, ha télleg pajzstetű, akkor azt le kell kaparni a levelekről meg a hajtásokról. Egy használaton kívüli életlen késsel javallom, vigyázva, hogy a növénkét ne sércsük meg. És úgy értettem, a tetvek nyüzsögnek. Rafi mester előbb vette a lapot. |
|
Cirus |
|
örömmel jelentem, hogy hangya csak elvétve tartózkodik a citromon. |
|
Cirus |
|
Köszönöm, megnézem ha hazaértem. A teleltetésnél mondták, hogy szinte minden növénybetetvesedett, hiába, enyhe volt a tél. permetezve hoztam el, de azóta meg is feledkeztem róla..egészen a hangyaáradatig. |
|
rafiki |
|
Nem a tetű nyüzsög, hanem a hangya. Legalábbis így vettem le. Cirusnak: a levél fonákán keresd. Kis kagylócskák, nem is hasonlít rovarhoz. A hajtáson is lehet. Ha ragad a levél, akkor tuti a pajzstetű. Erre a ragacsra jönnek a hangyák. Sima mezei (mdpnek: bocs!) tetű a citromra nem megy.
A tartáshibás citrus (nem Cirus) félék hajlamosak rá. A tartáshiba 90 %-a a teleltetés hibája és annak hozadéka. Persze látni kéne, így vakon ennyi. |
|
Cirus |
|
Ez nem pajzstetű, mert a levélen nem is látszik semmi. Tegnap lepermeteztem Actarával (egy élmény volt a szélben), ma már jóval kevesebb hangya volt rajta. |
|
mpd |
|
Hát a pajzstetű nemigen nyüzsög. |
|
rafiki |
|
Pajzstetű. Édes löttyöt izzadnak, arra járnak a hangyák. Mechanikai eltávolítás, teleltetési hiba. |
|
Cirus |
|
Köszönöm! Actarőám szerintem van és a WU2 szaga amúgy is elűzné a dögöket |
|
mpd |
|
Mellesleg!!! Kaptam egy fél vödör meggyet. Nagyüzemi, afféle cukrászok által használt pipacsmeggy (nincs olyan bordó színe és masszív, nem könnyen összenyomódó). A javából csipegettünk, a maradékból már forr is a meggybor!!! Legföljebb nem lesz olyan szép sötétvörös. És mivel ez a pipacsmeggy savasabb, kicsit több cukor ment bele. (de még mindig nem annyi mint amennyit a neten keringő receptek mondanak) |
|
mpd |
|
Gondolom, nem nagy fa, és így jól a levelek alá tudsz pörkölni. aggyá' nekijek!!!! Bónusz tanács: nedvesítőszert adjál a permetezőbe. Nem kell itten hivatalos, boltban kapható trutyi, pár csöpp valami samponból vagy folyékony szappanból. (literenként) |
|
Cirus |
|
Ez a citromfa. És igen, a hajtásokon nyüzsögnek. Még jó, hogy nincs most az a kánikula, este le is permetezem. |
|
mpd |
|
Van persze még egy lehetőség. a minap fedeztem fel, hogy fiatal kajszi fámon az egyik érőfélben lévő barackba lyukat fúrtak, és egész rajjal mászkáltak a barackba/ból ki és be. |
|
mpd |
|
A hangyákkal meg ki tudzs cseszerinteni, ha a fa törzsét bekened valami kényelmesen elérhető helyen, gyűrű formában valami gépzsírral (ami nem olvad ebben a melegben), és valami Domotox port szórsz-fújsz rá körben. (Kemotox-Rovatox akármitox stb.) |
|
mpd |
|
Levéltetveket telepítenek, ez biztos. Ha őszibarack vagy alma akkor zöldeket, ha cseresznye vagy meggy akkor feketéket. Új hajtások csúcsait nézd meg, ott lesznek valahol. Pirimort a pofájukba, vagy Actara-t. A Pirimor az gáztenziós, az Actara az kontakt, tehát mindkettőt a fonákra kell fújni ahol vannak a dögök. Ha csak a levél színére permetezel, az éppen semmit se fog érni. Na persze technikailag így kissé érdekesebb a dolog, mert a levelek alá kell fújni anélkül, hogy az ember nyakába folyna az egész. |
|
rafiki |
|
A hangyák igencsak pragmatikusan gondolkodnak a kajáról. Ha falkában jelentkeznek, akkor ott valaminek lennie kell! Milyen fáról van szó? |
|
Cirus |
|
Hangyák lepték el az egyik fámat, mit javasol ellenük, gazduram? (Régebben fehér tetveket telepítettek, ezeket megsemmisítettem és lepermeteztem, de most nem látok rajta semmit, csak nyüzsgő hangyafalkákat) |
|
katáng |
|
A vérszegény, pontosabban kékszegény rokonomnak valószínű jobb a profilképe, előtérbe került. |
|
|
katáng |
|
Cichorium intybus néven benne vagyok, és Mezei a vezetéknevem. |
|
|
Lajos bácsi |
|
Hmmm... Elkót már láttam szétnyílni, mint a tubarózsa, de gőzturbinát még nem... (Szerencsére.) |
|
tótumfaktum |
|
Ja. De nagyon gyönyörű a rét, amikor virágzik.
|
|
|