Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Az ördög tudja. Valami gazak. Nem számottevő gyomnövények, emiatt nem ismerem űköt. Az ország teljes flóráját ne várjad tüllem azé'. Az én kertemben is előfordult már, de nem vettem a fáradságot hogy möghatározzam. |
|
Rendes Kis |
|
Vágom, mint a répát, de azért szeretném tudni, hogy mit vágok ! |
|
mpd |
|
Egyik se. Kaszát neki. |
|
Rendes Kis |
|
Ez a dudva vagy ez a muhar ? Mer nagyon nyől ! |
|
negyven rabló |
|
Helyes, helyes! A zönkritika rendszeres gyakorlása minden eftás kutyakötelessége kérem! A bor meg a pálesz csak utána jöhet! Na jó, van úgy, hogy csak a berúgás után jön a zönkritika! |
|
mpd |
|
Rablovics eftáss, a kérdés nagyon is helyénvaló, nemkülönben pártszerű!!! A krumplileves legyen krumplileves, és magyar emberek magyar vázájában ne szöllő illatozzék, hanem szegfű!!! Önkritikát gyakorolok, és leöntöm a szőllllővirányokat valami büdössel. |
|
negyven rabló |
|
Khm,khm... Dilettánsként kérdem, hogy ebből most akkor termő gyümölcsös (bor, pálesz) lesz, vagy illatos virág? |
|
mpd |
|
No, ez megint olyasmi, amit nem szabad túlzásba vinni. Szegény Micsurin eftáss is áldozata lett a túlhajtott todománynak: biciklivel keresztezte a villamost. |
|
mackó |
|
A viharlámpát már régebben kitalálták ... |
|
Lajos bácsi |
|
Gratulálok Gazdram!
De azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a szovjet tudomány és technika is ért már el hasonló kimagasló eredményeket. Micsurin et. például keresztezte a "Zaporozsjei Rabvallatót" a Krasznaja Moszkvával és a szentjánosbogárral. Az így előállított új szőlőfajta nemcsak fantasztikus illatokat árasztott, de éjszaka is lehetett szüretelni! |
|
Rendes Kis |
|
Gratula a Természetnek és a művelőjének ! |
|
mpd |
|
Gazdatársak! Olyan élményben volt/van részem, amit meg kell osszak véletek. A rossz tapasztalatok miatt lecseréltem a szőlőimet új, többé-kevésbé rezisztens fajtákra. lehet itt fanyalogni, hogy nem olyan jóízűek ezek, de erre csak legyintek: kicsit ízetlenebb, de VAN. Na most, idén először hozott fürtöket (és mindjárt jó sokat) az egyik fajta, megnemmondomanevit tőke. Olyan nagy, alig szabdalt levele van és vöröses árnyalatú a hajtása, valami mediterrán mazsolaszőlő lehet (magnélküli). Roppant erős növekedésű, hajt mint az istennyila. De nem ez az érdekes. Valamelyik este a múlt hét végefelé kint sétálgatok, és megcsapja az orromat valami nagyon kellemes, édeskés és mégis gyümölcsös illat. Amint megtaláltam a forrását, nagyon meglepődtem: a fentebb említett szőlő volt az! Hvtam a Nőtársat, a gyerekeket, és mind megerősítették, hogy "nagyon kellemes" vagy éppen "tök jó" illatról van szó, és azóta is kijárunk szimatolni. Csoda ez véreim, a Természet csodája. |
|
Cirus |
|
Köszönöm! Vannak ilyen ballonjaim, ha lesz időm, kipróbálom a dolgot! |
|
mpd |
|
Igaz, ez fehér, de jó ez is:
|
|
mpd |
|
Mellesleg a jelek szerint jó meggytermés ígérkezik. Mivel elmaradtak a ködös reggelek, még az Érdi bőtermőt is csak egyszer permeteztem, esélyes, hogy jól megússza a moníliát. Úgyhogy, még nem késő, előre a Pennybe üvegballont venni (és kiinni belőle az olasz bort, ürüljön ki június közepére!).
Az almabor szépen forr, ha leveszem a kotyogót és megszagolom, már nagyon kellemetes illattya van. |
|
mpd |
|
Hát illik kimagozni a meggyet. Amennyi mag véletlenül marad benne, annyi kell is. Tiszta vödörbe bele, kis cukrot szórunk rá, kevéske víz löttyint (mondjuk a magozás közben a mosott meggyről úgyis kerül alája lé) meg esetleg hanygyatökényi borélesztőt. Pár napig hadd forrjon (elméletileg habzani fog mint állat), naponta keverjed meg, nyomkodd bele a habos részt a lébe. Figyelni kell, mert nem célunk, hogy a vödörben erjedjen ki, ott megtámadhatják mindenféle genyóláda baktériumok vagy gombák. 3-4 nap múltán mindenképp szűrőn keresztül átöntjük, átnyomkodjuk, valami tiszta edénybe (fazék, másik vödör) Ami visszamaradt, újra átmossuk, átnyomkodjuk vagy 2-3 fordulóban. Megfelelő méretű üveg kell, azt lehet mondani, hogy egy jó félig töltött SPAR-os vagy Lidlis narancsosvödör magozott meggyyből két, régebben a Cora-ban, újabban a Penny-ben kapható ötliteres hasas borosüvegnyi anyalevünk lesz. Az üvegbe öntés előtt még teszünk bele néminemű cukrot (ízlés kérdése, a meggytől is függ), de összességében a 10 liter anyaléhez egy kilónál nemigen kell több, hacsak nem likőrt akarsz. Na meg pár csepp vagy fél mokkáskanál borélesztőt, langyos vízben észheztérítve. Próbáljuk figyelni, hogy ha nem egy ballonba tesszük, nagyjából egyforma sűrűségű anyalevet öntsünk mindkettőbe (magyarán jól kavarjuk fel öntés előtt), így egyformán lehet kezelni őket. Ha kevesebb lett a lé, az üvegeket töltsük fel nyakig vízzel. Aztán kotyogót nekik oszt jónapot. Mikor lanyhul az erjedés, és nyugi van az üvegben, lefejtjük a seprőről, persze úgyis kerül át abból is, de az nem baj, úgyis lesz még fejtve többször is. A seprő goto cefre. Újra visszatesszük az üvegbe. Itt adódhat némi logisztikai probléma, ha mondjuk 6,5 liter marad a lé, és két 5, vagy egy 10 literes ballonunk van. Ha két ötliteres, akkor azt mondanám, az egyikbe a lefejtett léből 5 liter kerüljön, a másikba tegyük a maradékot, a seprőt szűrjük-mossuk át hogy a nagyjától megszabaduljunk, de mindenképp legalább 90%-ig töltsük fel az üveget a seprő átmosásából származó vizes lével. Kotyogó vissza, hadd pezsegjen még. Második fejtés után már valószínűleg belefér a lefejtett cucc az 5 literes ballonba. Abban még erjesztgetjük, ha éppen van rá hajlandósága, de mindenképp ülepítjük. Még akkor is leül az aljára egy csomó. Na innentől literes üvegekbe fejtjük, értelemszerűen az utolsó üvegbe már kicsit seprős anyag kerül, de az is gyönyörűen le fog ülepedni. Nagyon fontos, hogy az üvegeket (az utolsót kivéve) SZÍNÜLTIG töltsük, és pici borkén se árt neki, innentől ne forrjon tovább. Feledkezzünk meg a teli üvegekről vagy két-három hétre, aztán elővesszük, rácsodálkozunk, jé, milyen szép tiszta, de az aljára még mindig kiülepedett egy kevés seprő. Az utolsó, seprős üvegből minden kiülepedés után átöntjük a tiszta folyadékot, egyre kisebb üvegekbe (mivel közben meg is kóstoljuk mindig, jó eséllyel el is fogy a végére). |
|
Cirus |
|
A meggybort hogyan készíted? Az idén megint nekiesem a sörgyártásnak, két év kimaradt, épp ideje |
|
mpd |
|
Ja, csak megemlítem: maradék fonnyadt téli almáinkat felapróztam és almabort készítek! Már forr! tavaly gyönge meggytermés volt, csak a szokás kedvéért csináltam meggybort, és hihetetlen jó lett! Nem az a tömény, édes likőrszerű, hanem igazi finom száraz meggybor! Aki nem tudta, simán összekeverte egy alföldi kadarkával! |
|
|
Cirus |
|
Köszönöm, látom is már! A női virágok még nem nyílnak, így akkor nem porzózom buzinak a hímeket, hanem várok egy kicsit |
|
mpd |
|
Hajtásaikon külön fejlődnek előszőr a hím és később a női virágok. Az oldalhajtások nagyobb számban hoznak női virágot |
|
Cirus |
|
Lett is 2 db 10 cm magas mininárcisz A retek és a saláta is kijött.
Amin nevetek, hogy az irodában keltetett cukkini virágzik! Ha ecsettel beporzom, lehet, hogy teremni is fog? |
|
Cirus |
|
Kitettem a babért és ledugdostam egy cserépbe a talált és kirügyezett jácintokat és nárciszokat.. |
|
|
|
|