Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Mellesleg a jelek szerint jó meggytermés ígérkezik. Mivel elmaradtak a ködös reggelek, még az Érdi bőtermőt is csak egyszer permeteztem, esélyes, hogy jól megússza a moníliát. Úgyhogy, még nem késő, előre a Pennybe üvegballont venni (és kiinni belőle az olasz bort, ürüljön ki június közepére!).
Az almabor szépen forr, ha leveszem a kotyogót és megszagolom, már nagyon kellemetes illattya van. |
|
mpd |
|
Hát illik kimagozni a meggyet. Amennyi mag véletlenül marad benne, annyi kell is. Tiszta vödörbe bele, kis cukrot szórunk rá, kevéske víz löttyint (mondjuk a magozás közben a mosott meggyről úgyis kerül alája lé) meg esetleg hanygyatökényi borélesztőt. Pár napig hadd forrjon (elméletileg habzani fog mint állat), naponta keverjed meg, nyomkodd bele a habos részt a lébe. Figyelni kell, mert nem célunk, hogy a vödörben erjedjen ki, ott megtámadhatják mindenféle genyóláda baktériumok vagy gombák. 3-4 nap múltán mindenképp szűrőn keresztül átöntjük, átnyomkodjuk, valami tiszta edénybe (fazék, másik vödör) Ami visszamaradt, újra átmossuk, átnyomkodjuk vagy 2-3 fordulóban. Megfelelő méretű üveg kell, azt lehet mondani, hogy egy jó félig töltött SPAR-os vagy Lidlis narancsosvödör magozott meggyyből két, régebben a Cora-ban, újabban a Penny-ben kapható ötliteres hasas borosüvegnyi anyalevünk lesz. Az üvegbe öntés előtt még teszünk bele néminemű cukrot (ízlés kérdése, a meggytől is függ), de összességében a 10 liter anyaléhez egy kilónál nemigen kell több, hacsak nem likőrt akarsz. Na meg pár csepp vagy fél mokkáskanál borélesztőt, langyos vízben észheztérítve. Próbáljuk figyelni, hogy ha nem egy ballonba tesszük, nagyjából egyforma sűrűségű anyalevet öntsünk mindkettőbe (magyarán jól kavarjuk fel öntés előtt), így egyformán lehet kezelni őket. Ha kevesebb lett a lé, az üvegeket töltsük fel nyakig vízzel. Aztán kotyogót nekik oszt jónapot. Mikor lanyhul az erjedés, és nyugi van az üvegben, lefejtjük a seprőről, persze úgyis kerül át abból is, de az nem baj, úgyis lesz még fejtve többször is. A seprő goto cefre. Újra visszatesszük az üvegbe. Itt adódhat némi logisztikai probléma, ha mondjuk 6,5 liter marad a lé, és két 5, vagy egy 10 literes ballonunk van. Ha két ötliteres, akkor azt mondanám, az egyikbe a lefejtett léből 5 liter kerüljön, a másikba tegyük a maradékot, a seprőt szűrjük-mossuk át hogy a nagyjától megszabaduljunk, de mindenképp legalább 90%-ig töltsük fel az üveget a seprő átmosásából származó vizes lével. Kotyogó vissza, hadd pezsegjen még. Második fejtés után már valószínűleg belefér a lefejtett cucc az 5 literes ballonba. Abban még erjesztgetjük, ha éppen van rá hajlandósága, de mindenképp ülepítjük. Még akkor is leül az aljára egy csomó. Na innentől literes üvegekbe fejtjük, értelemszerűen az utolsó üvegbe már kicsit seprős anyag kerül, de az is gyönyörűen le fog ülepedni. Nagyon fontos, hogy az üvegeket (az utolsót kivéve) SZÍNÜLTIG töltsük, és pici borkén se árt neki, innentől ne forrjon tovább. Feledkezzünk meg a teli üvegekről vagy két-három hétre, aztán elővesszük, rácsodálkozunk, jé, milyen szép tiszta, de az aljára még mindig kiülepedett egy kevés seprő. Az utolsó, seprős üvegből minden kiülepedés után átöntjük a tiszta folyadékot, egyre kisebb üvegekbe (mivel közben meg is kóstoljuk mindig, jó eséllyel el is fogy a végére). |
|
Cirus |
|
A meggybort hogyan készíted? Az idén megint nekiesem a sörgyártásnak, két év kimaradt, épp ideje |
|
mpd |
|
Ja, csak megemlítem: maradék fonnyadt téli almáinkat felapróztam és almabort készítek! Már forr! tavaly gyönge meggytermés volt, csak a szokás kedvéért csináltam meggybort, és hihetetlen jó lett! Nem az a tömény, édes likőrszerű, hanem igazi finom száraz meggybor! Aki nem tudta, simán összekeverte egy alföldi kadarkával! |
|
|
Cirus |
|
Köszönöm, látom is már! A női virágok még nem nyílnak, így akkor nem porzózom buzinak a hímeket, hanem várok egy kicsit |
|
mpd |
|
Hajtásaikon külön fejlődnek előszőr a hím és később a női virágok. Az oldalhajtások nagyobb számban hoznak női virágot |
|
Cirus |
|
Lett is 2 db 10 cm magas mininárcisz A retek és a saláta is kijött.
Amin nevetek, hogy az irodában keltetett cukkini virágzik! Ha ecsettel beporzom, lehet, hogy teremni is fog? |
|
Cirus |
|
Kitettem a babért és ledugdostam egy cserépbe a talált és kirügyezett jácintokat és nárciszokat.. |
|
|
|
panda |
|
off Hátulról sem? :-D on |
|
|
panda |
|
és perverzió?... :-D
|
|
mpd |
|
vaddisznótojást
Ez már-már inszinuáció! |
|
mpd |
|
Egészségére Öreg! De árulja el mit dobott a gallér mögé, mer veszek én is egy ampullával. |
|
küssszvágócsér |
|
Nekem meg egy gyerekkori dalocska jutott az eszembe csak, amelyik valahogy így szólt, hogyasszongya: " Eresz alatt fééészkel a zsiráf, Ágrul-ágra száll az eleeefánt, Levegőben víígan fütyörész a vadddisznóó, Jajj de szépmadáár a víízilóóó!"
Annakidején sokszor danóótuk ezt, talán Önök is. |
|
|
küssszvágócsér |
|
Az előbb itt röpült el egy vaddisznójószág nagy-nagy DÜRRÖGÉSSEL a házunk felett...oszt' azér' gondótam hogy össze lehet keverni a baglyokkal meg az egyéb halféleségekkel.... |
|
|
küssszvágócsér |
|
..És ha fürjtojás iránt érdeklődöm, akkó' mi van? Fácántojást adnak vagy vaddisznótojást vagy kecsketojást? |
|
küssszvágócsér |
|
Fogódkozzék meg jól! ÉN NEM TUDOM! SŐT! BÜSZKE VAGYOK RÁ, HOGY NEM TUDOM! Trallalala, lallala! Mostmá' ha megmongya se akarom tudni, kinyalhassa! |
|
mackó |
|
Gyakorlati megoldást kínálok: a piacon élénken kell fácántojás után érdeklődni... |
|
mpd |
|
Ne szórakozzék velem. Ennyit még egy martinász nyuggernek is kötelező tudni, ebben a topikban belépőkérdésnek is különbet adnék. |
|
panda |
|
Nem látod jól a monitort (se)?? |
|
|