Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Fenetuggya. Annyi bizonyos, hogy a dns-olvasónak nagyon spécinek kell lenni, hogy csak azt fordítsa le, amit kell, de azt aztán hiánytalanul, és nyolcvan évig lehetőleg hibátlanul. |
|
|
mpd |
|
Hümm. Te most arra célzol, hogy a zigóta azt csinálja, mint én, amikor a kínaiból szabadon fordított használati utasítás alapján üzembe helyezek és használok valami műszaki cikket? |
|
Rendes Kis |
|
Most már könnyű nekik, mer a terv készen van. Meg a kivitelezés know-howja is a birtokukban van. Valamék társtopikban már értekeztünk róla, hogy nem is a terv (a genom) az igazán nagy kunszt, sőt, az meglehetős fércmunka, hanem a kivitelezői mechanizmus az igazi csoda: amely a gyatra tervből a kitűnően működő organizmust létrehozza ... |
|
mpd |
|
Hát neked!!! de nem ám egy hangyának. |
|
Rendes Kis |
|
Hát 1 ilyen terv elkészítéséhez elkél 1 jókora tervezőiroda ! A kivitelezés meg igencsak precíziós munka ! |
|
mpd |
|
Idegrendszer
Az Insecta osztályra jellemző a jól fejlett idegrendszer, ezért a rovarok igen sokféle ingert képesek érzékelni a környezetből, és rendkívül gyorsan tudnak reagálni azokra.
A központi idegrendszer agyra és hasdúcláncra tagolódik. Az agy 3 idegdúcpárból alakult ki. Az első fejszelvény összenőtt dúcaiból származik az előagy (protocerebrum). Itt van a látás központja (lobus opticus), valamint az érző, asszociatív és mozgató központ funkciójú gombatest (corpora pedunculatum).
Az előagy elülső-középső-felső részében elhelyezkedő pars intercerebralis részen találhatók az agyi neuroszekréciós sejtek, amelyek a neurohormonok termelésének legfőbb helyei.
A középagy (deuterocerebrum) a mechano- és kemoreceptorok ingerületeit dolgozza fel, de a csápok mozgató idegei is innen indulnak ki.
A testben, annak hasi oldalán szelvényenként 1-1 pár idegdúc helyezkedik el.
Az utóagyból 2 hosszanti idegtörzs indul, közrefogva a garatot, kialakítva a garat körüli ideggyűrűt (circumoesophagealis connectivum). A hasdúcláncot alkotó első dúc, a garat alatti dúcpár egyesülésével jött létre. Funkciói közül a szájszervek működésének szabályozását említhetjük meg. Innen indulnak a hasdúclánc konnektívumai; a lábak és szárnyak működését irányítják. A potrohi dúcok szintén összenőhetnek.
Gyakori, hogy az utolsó három pár dúc anális agyat képezve fuzionál, amely a potroh vegetatív központjaként a végbéltájékot és az ivarszerveket idegzi be. Az ingerületvezetés nagyon hasonló a gerincesekéhez. |
|
|
mpd |
|
Úgy ám. 3 neuron az 3 kétirányú szinapszis. |
|
|
mpd |
|
Na és, az éccaka vonuló madarak meg a csillagok alapján tájékozódnak. Fióka korukban addig bámulják az eget, amíg megtanulják a csillagképeket. |
|
mpd |
|
Beugratós kérdés? A boly közelében már vannak szag- meg vizuális jelek is. Annyira nem hülye azér' a hanygya sem. |
|
Rendes Kis |
|
Node mi van, ha messzebbről jön haza és 1-2 m-rel elnavigál a boly mellett ?? |
|
mpd |
|
És mindezt néhány csökött neuronból álló kis dúccal. |
|
|
mpd |
|
Vektorálisan tájékozódnak, mint régen a hajósok. Mentem 20 centit 145 fokos irányban, aztán 13 centit 36 fokos irányban stb-stb., és a végén megvan az irányvektor. |
|
Rendes Kis |
|
A hangyák fura szerzet, nem tudom, mi szerint tájékozódnak, láttam már olyan hangyamenetet, hogy nem libasorban, hanem ritkásan, bő 1 m széles sávban cipekedtek, szerintem ez kizárja azt, hogy szagnyomot követnek ... ! |
|
mpd |
|
Rusnya egy féreg. Kemotoxot neki. |
|
|
panda |
|
ejj, nektek micsoda problémáitok vannak ... Nekem csak arra kell vigyáznom, hogy ha éjfél körül kimegyek sétálódni, akkor nehogy rálépjek egy fene tudja honnan előkóválygó sünire ... Betondzsungel rulez!!
|
|
mpd |
|
Rovarirtóval hogyne lehetne. Kontakt, azaz érintő szerekről beszélünk, ha rákerül a kis dögökre, akkor kinyiffannak, ha esik, ha fú. Ha meg nem kerül a testükre, akkor hatástalan a legszebb időben is. Kivéve a gáztenziós szereket pl. Pirimor. |
|
Cirus |
|
Ilyen időben lehet egyátalán permetezni? |
|
Cirus |
|
Most meg a citromot szállták meg a hangyák, a levelek tövébe valami fehér lapos trutyit tettek. BI 58 Ec-t adok nekik, vagy más is jó? |
|
mpd |
|
Ha szerencséd van, talán megmarad egy részük. |
|
Cirus |
|
Akkor kivárok.. csak sajnálom, mert olyan szép növénykéket sikerült az idén hajtatnom |
|