Téma: Halmos Béla (1946 - 2013) |
|
Clemens non Papa |
|
Engem is nagyon lesújtott halálának híre. Ő tényleg a magyar népzene és táncházmozgalom atyja volt. Rengeteg tanítványa volt: Muzsikás, Ökrös zenekar stb. Nekem ez a 2008-as Sebő évfordulós koncert jutott most eszembe. Itt mindenki szerepel, akiket ő tanított, és persze nem utolsó sorban Ő is.
|
|
keresztkem |
|
Halmos Béla ugyanabban az évben diplomázott a pesti Műegyetemen, mint én.Csak Ö az Építészkaron, én pedig a Villamosmérnöki Karon. Nem nagyon ismertük egymást annak ellenére sem, hogy mindketten "bejártunk" a Jövő Mérnöke--az Egyetemi újság--sszerkesztőségébe.Persze oda sokan "bejártak"--a "K" (Központi) Épületben volt akkoriban az újságeszerkesztőség a főbejárattól balra az első folyosón..lehet, most is ott van. Épitészek többnyire RAJZOKAT hoztak--Ő, Halmos és főleg Vidolovits Laci. keresztkem |
|
|
|
Rendes Kis |
|
Elhunyt Halmos Béla népzenekutató
Elhunyt 67 éves korában Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész – tudatta felesége az MTI-vel pénteken.
Gyenes Katalin tájékoztatása szerint Halmos Bélát csütörtökön budapesti otthonában váratlanul érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Halmos Béla 1970-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, 1970 és 1972 között, illetve 1979-től 1982-ig a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet városrendező építészmérnökeként gyakorolta is eredeti szakmáját, de már 1969-ben nagy sikert aratott zenésztársával, Sebő Ferenccel a Magyar Televízió Röpülj páva című műsorában. 1969-től 1974-ig a Sebő-Halmos-duó, 1974-től 1979-ig a Sebő-együttes tagja volt. 1972 és 1979 között a Bartók Táncegyüttes zenekarvezetője, 1972-1973-ban a 25. Színház tagja volt – számol be a Heti Válasz internetes oldalán.
... http://erdely.ma/nephagyomany.php?id=145704&cim=elhunyt_halmos_bela_nepzeneku ... |
|
|
|