Téma: Nyár |
|
pandala |
|
Má' csak néhány hetet kell aludni, és jön az óraátállítás .... az EU "eldöntötte" hogy most sem dönt ....  |
|
R.András |
|
Pádúbádumm, imádom a telet ... ... Megyek aludni, tavasszal találkozunk !  |
|
R.András |
|
For the Northern Hemisphere, summer is here!  Earth orbits the Sun at an angle, so half the year, the Northern Hemisphere is tilted toward the Sun — this is summer in the Northern Hemisphere and winter in the Southern Hemisphere. The other half of the year, the Northern Hemisphere is tilted away from the Sun, creating winter in the north and summer in the south. Solstices happen twice per year, at the points in Earth’s orbit where this tilt is most pronounced. These days are the longest (in the summer hemisphere) and shortest (in the winter hemisphere) of the year, and mark the change of seasons to summer and winter, respectively. The summer solstice occurs when Earth’s tilt toward the Sun is at a maximum and the Sun is directly over the Tropic of Cancer, which is located at 23.5° latitude North. During the summer solstice, the Sun is at its highest point in the sky and marks the longest day of the year. (Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center) ... www.facebook.com/watch?v=1055741626116406 |
|
|
pandala |
|
Állítólag, most hideg tél lesz .... Meglátjuk ..  |
|
R.András |
|
Érdemes volt reklamálni, mert napközben szépen kisütött !  |
|
|
pandala |
|
' nyáron mindig meleg van, télen mindig hideg van, sose nincsen jó idő '
 Micimackó fázik-zik ... |
|
|
|
|
R.András |
|
36-37 fokkal indul az idei ősz
Vasárnap kezdetét veszi a meteorológiai ősz, de csak a naptárban. Rendkívüli meleggel köszönt be a 2024-es meteorológiai ősz, a térségünket kitöltő forró levegő még szeptember első napjaiban is vendégünk marad. Első őszi hónapunk, így a tanév első napjaiban is országszerte maradnak a 30 fok fölötti maximumok, sok helyen a 35 fokot is elérheti, sőt meg is haladhatja a csúcshőmérséklet, a legmelegebb tájakon 36-37 fok lesz. Ez legalább 10 fokkal magasabb a szeptember elején megszokottnál, amikor jellemzően 26-27 fok körül alakulnak az átlagos napi maximumok. Jelentős lehűlés, őszies fordulat egyelőre nem is látszik. ... www.idokep.hu/hirek/36-37-fokkal-indul-az-idei-osz |
|
R.András |
|
Csukás István: KI ETTE MEG A NYARAT? Ki ette meg a nyarat? Tegnap még itt volt, mértük a lázát: 37 fok árnyékban, vagyis a fák hóna alatt. Most se láz, se nyár, a fák dideregve kapkodnak a levelek után, rémes csontvázak, kiköpött halszálkák. De ki ette meg a nyarat? A kutyámra nézek gyanakodva: fejét rázza, pofáját nyújtja, eloldalog, megsértődve morog: „Megint mindent rám kennek …” A fecskéket figyelem, zsinórírást bögöztek a villanydróton, silabizálom, de nem tudom elolvasni, miről szól, kinek szól? Legyintek, á, nekik ez túl nagy falat! Macska füstöl át a kerítésen, szájában egéríz, verébíz, lopott tejföl íze, nem foglalkozik nyárevéssel, a harmadik szomszédból gúnyosan visszanyávog. Finoman megpendül a napraforgó cintányérja. Fülelek, talán tud valamit. Talán a virágok! A kertben rózsa, kannavirág, büdöske, a kifeszített madzagon hajnalka tornázik; szimatolva motyogom: „Kölnigyár, ott a nyár!” A rózsa a fejét ingatja, a kannavirág üresen kondul, a büdöske elpirul, a hajnalka tele szájjal nevet: micsoda buta kérdés! Fejemet ingatom, üresen kondulok, elpirulok, de nem nevetek, mert, nem, egyáltalán nem buta, mert hova tűnik, ami volt? S dideregve kapkodok a leveleim után, Mert nyár vagyok és fa vagyok egy boldog pillanatra, és miért voltam, hogyha eltűnök, s miért tűnök el, hogyha voltam? ... www.facebook.com/napivers/posts/pfbid02ihDTBSxo4AkZR5YZhsUnc57QVbNr24pJJuAVBY ... |
|
R.András |
|
Én nyáron is nyárpárti vagyok !  |
|
gajo |
|
Ja! Eső valószínűsége 50%. Ki is rúgtak két vezetőt! |
|
R.András |
|
Félretájékoztatás miatt elnézést kért az OMSZ
Közösségi oldalán megosztott bejegyzésében kért elnézést a téves időjárási előrejelzésekért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mint írják, a tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért! – olvasható a bejegyzésben.
Mint ismert, az operatív törzs augusztus 20-án az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes előrejelzései alapján úgy döntött, az időjárási körülmények nem teszik biztonságossá a szombat este kilenc órára tervezett tűzijáték megtartását, ezért azt elhalasztották egy héttel. Az OMSZ előrejelzése végül azonban nem teljesült, estére Budapesten elmúlt a vihar. ... https://gondola.hu/hirek/291361-Felretajekoztatas_miatt_elnezest_kert_az_OMSZ ... |
|
R.András |
|
Az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) közelebbről - egyre sokasodnak a nyíló virágok botanikus kertünk Nagy-tavának víztükre felett. A virágszárak és a levelek is kezdenek a víz fölé magasodni. Az iszapból az ég felé törő, tisztán megszülető/újjászülető lótuszvirág a keleti növényszimbolikában a tisztaság, hűség jelképe, a legszentebb virág. Haszonnövényként is elterjedt: húsos gyöktörzse magas keményítőtartalma miatt kedvelt eledel, és magjait is előszeretettel fogyasztják. Hozzászólásban mutatjuk a távlati képet, ami jól mutatja az egy éves telep méretét. Fotó: Zsigmond Vince ... www.facebook.com/nemzetibotanikuskert/posts/1969207423230730 |
|
|
|
|
|
|
panda |
|
jöhetnek az endékások ..  |
|
|
|