Téma: Fa Nándor újra tengerre szállna |
|
|
|
gajo |
|
Szimpi ez a Konrád, még mindég nagyon lassú, inkább csak kóvályog. Talán Nándor megúszta a vihart. Már 537 mérföld az előny. |
|
gajo |
|
Tökéletes szakember leszel: "a forstay is (hajóorrba nyilazó árbócmerevítő kötél)" |
|
Felkesz Deneverr |
|
"Conrad Colman megint megúszott egy nagy vihart, de most nem kerülte el a közepét, és a hajója sem úszta meg sérülés nélkül. A nagy viharban egy 60 csomós pöff az oldalára fordította a hajót, és ezzel egy időben elszállt a forstay is (hajóorrba nyilazó árbócmerevítő kötél), mert eltört az alsó bekötési pontján a stift. A merevítő a rátekert orrvitorlával együtt a vízbe került. Több órát töltött így, az oldalára fordult hajóban, mivel ebben a helyzetben nem lehetett elhagyni a hajófülkét.
Szerencséjére az árbóc nem tört el. Amint a helyzet javult kicsit, sikerült visszaállítania a hajót, és más köteleket feszíteni az elszállt merevítő helyére. Közben a forstay és a cafatokra szakadt vitorla foszlányai lobognak az árbóccsúcsról, ezt előbb utóbb be kell fognia valahogy, aztán az árbóccsúcsnál ki kell szabadítania a mindenbe belegabalyodó merevítőt, mielőtt újra fixálni tudná. Ehhez kell megint felmásznia a 28 méter maga árbócra, amint csillapodik a szél és kisimul a tenger." |
|
Felkesz Deneverr |
|
http://index.hu/sport/extremsport/2017/01/03/vendee_globe_colman_foldkerules_ ...
Fa Nándornak nem csendes a Csendes-óceán Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen vitorlázik a Spirit of Hungaryvel. Hajónaplójának friss bejegyzései szerint az előző éjszakája küzdelmes volt a reggele és a délelőttje viszont borzalmasan alakult. „Ha fúj (a szél), nagyon, ha nem, akkor semmi, és azzal is rengeteg a vitorlaállítási munka! Forgolódós, kiszámíthatatlan szelek, erős hullámzással! Nagyon munkás, nagyon kemény ez a környék. Nem is értem hogy hívja a magyar ezt csendes óceánnak, az angol, meg békésnek?" (MTI) |
|
Felkesz Deneverr |
|
Nekem úgy tűnik, hogy még legalább fél napot kellene várnia, hogy megmászhassa az árbocot... Mondjuk, én nem tudom, hogy milyen szélviszonyoknál kezdhet ilyesmibe ..
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
A 9h-kori helyzet szerint is lassan halad, de legalább már jó irányban ... Kiváncsi vagyok, mi lesz 12h-kor ...
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Nem nagyon figyeltem Alexéket a Horn fok környékén, de ha jól sejtem, nem volt túl nagy gondjuk... Remélem, nem pont Nándiék kapják meg majd még egyszer ott ....
|
|
gajo |
|
298! Húzz bele Nándor! Ezek a térképek nem jelzik a széllökéseket, amik bizony nagyon durvák is lehetnek. Konrád elkapta a közepét, remélem nem történt komolyabb baj... |
|
Felkesz Deneverr |
|
http://spiritofhungary.hu/2017-ujevi-dinazmussal-kezdett-fa-nandor-soh77-janu ... "Jan. 02. délután – forró helyzet a Csendes óceánon – időjárás info a Vendée Globe hivatalos honlap alapján – részlet
Fa Nándor és Conrad Colman számára sokkal komolyabb és erősebb front érkezett, mint amit az előrejelzés alapján várhattunk. Sokkal aktívabb és tovább is fog tartani. Az új-zélandi kiwi vitorlázó számára jelentős problémákat okozott a közel 70 csomós erősödésekkel tartkított vihar. A ciklonnak pont azon területén, ahol jelenleg Conrad vitorlázik, az alap széltartomány 45 és 55 csomó között mozog, hirtelen 70 csomós „ráfújásokkal”. A 2016-os Vendée Globe során talán ezek az eddigi legkeményebb időjárási viszonyok, melyeket versenyzőnek át kellett vészelni. A vihar holnapra már talán enyhülhet. Fa Nándor számára sem sokkal kedvezőbb a helyzet. Bár valamelyest enyhébb szelek között vitorlázik, mint korábbi co-skippere – a Barcelona World Race alatt -, de a szélszög és a hullámzás iránya meglehetősen kényelmetlen viszonyokat teremt számára is. A Spirit of Hungary jelenleg kb. 90°-os szélszögön halad 40 csomós szélben, 50 csomós erősödésekkel.
eredeti cikk : http://www.vendeeglobe.org/en/news/17713/storms-in-the-pacific-ocean " |
|
Felkesz Deneverr |
|
Remélem nincs gond, talán csak megvárja míg elsomfordál keletre a vihar ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
húú ba.... Konráddal mi van?? Úgy tűnik, megfordult. Nagyjából szintén Tahiti az irány. Most. |
|
Felkesz Deneverr |
|
"Nem hagyott nyugodni, hogy a Horn-fok környékén mi vár rám, milyen szelekre, frontokra, viszonyokra számíthatok. Letöltöttem egy 10 napos előjelzést egészen a fokig, sőt egy picit túl is rajta. Egyetlen dolog tűnik stabilnak, az instabilitás. Lefuttattam két routingot, az egyik egy nagy S vonalban visz, fölfelé kezd, aztán fél távnál lemerül a fok vonala alá, és onnét közelít, nyolc napra teszi az odaérkezést. A másik végig fönt marad, nekivezet a Cordilleráknak valahol a Magellán szoros környékén, aztán a partok mentén ereszkedik le a fokig.
Ez a második, a sziklás partok mentén szembeszélben nem tetszik. A nagy kanyarban is van szembeszél és 3 órával hosszabb, mégis biztonságosabbnak érzem. Lentről, nyílt víz felől közelíteni a Fokot nekem lényegesen biztonságosabb, mint a partok mentén. Vitorláztam itt 75 cs-s szélben is a 92-93-as Vendée Globe-n, tudom, hogy mennyire kiszolgáltatott tud az ember lenni." |
|
Felkesz Deneverr |
|
http://spiritofhungary.hu/2017-ujevi-dinazmussal-kezdett-fa-nandor-soh77-janu ...
VENDÉE GLOBE 9. hét – kiadós alvás után, határozott útválasztással hajózik a Horn-fok felé – az év első Fa Nándor riportja. Enda árboctörése újabb Vendée Globe veszteség! Sajnáljuk!
Január 02. Vendée Globe SOH77 Árbocvesztés miatt, az újév első napján kiesett a versenyből az ír Enda O’Coineen, ismét megfogyatkozott a mezőny. 2016. november 06-án rajtolt a szóló-nonstop vitorlázóverseny a föld körül, a 29 indulóból 18 Imoca 60 lábas hajó maradt versenyben.
|
|
R.András |
|
Az online térkép szerint vaklárma volt: nem követte el azt a határsértést, amit aztán ennek ellenére korrigált. |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Szerintem, az történhetett, hogy mivel elromlott a gps-e, tényleg eltévedt egy kicsit, s mire kimérte a szextárstánssal, hogy mi merre, addigra már rájött, hogy ezt kis kurflit meg kell tennie... |
|
R.András |
|
Szerintem igen: igazságtalan(nak látszó) büntetését már le is töltötte. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Na meg még valami, hát 45 csomós () szélben Conrad-nak nincs túl sok választása, gondolom.
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Na de várjunk csak, hiszen akkor már pont meg is csinálta amit mondcc! Azzal a kis köröcskével, ami csak erős kizoomolásnál látszik meg is cselekedte a büntetést!!!
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Na, már meg is dőlt az "elméletem".. Conrad dél felé korrigál. Remélem, én vagyok a hülye. Lehet, hogy arra számít, hogy hosszabb távon is az a kisebbik rossz... Vagy, a trackingból valamit nem lehet megállapítani, s akkor azé' én is okos maradhatok ..
|
|
R.András |
|
Azt hiszem, csak annyi a tiltott zónába belépés büntetése, hogy vissza kell menni a zónában a határsértés pontja elé és ott lehet újra visszalépni a versenyterületre. A most 4. Jean-Pierre futott bele Madagaszkár alatt csúnyán a tilosba. Szerintem Nándit igazságtalanul büntették: eredetileg még időben irányt változtatott és csak a büntető vargabetű közben lépett be a tilos területre. De az is lehet, hogy az online térkép pontatlan. |
|
|