Téma: Mit eszünk ma ? |
|
|
Békáscity |
|
Visszaállítva az eredeti témát: csirke mellcsont-leves sok zöldséggel majd a csontok kiemelése (Lexikének és némi leszedett husi Cirminek) után grízgaluskával tálalva, utána sült csirkecomb kr.pürével Délutáni séta kapcsán fagyizás lesz ! (tegnap befaltam fél kiló málnát ... eredetileg 2 napra akartam beosztani ) |
|
mpd |
|
Figyuzzál mán. Nem olyan csávónak ösmerlek, hogy a teszkógazdaságos meg a spárbudzset közt dilemmázol. Ezt a szintet mán én is elhagytam. Manapság már azért a normális minőségű sajt is megfizethető a bótokba'. És, persze, VAN. Azokhoz képest a házi, hát inkább különlegesség, mintsem, hogy minőségileg jobb lenne. |
|
Békáscity |
|
különös tekintettel azon őstermelőinkre, akik banánt árulnak a piharcon |
|
Békáscity |
|
szegényember tehene : a kecske - gyerekkori emlék ... akkor sem voltunk gazdagok |
|
tiszavirág |
|
Idén a második alkalom, hogy "érdi jubileumi" meggyet vettünk ugyanattól az árustól a piacon. Dunaföldvári. Nagyon finom, majdnem fekete a színe és 35 kg felpucolása során 1 db kukacot találtunk benne. Egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését. Az "érdi bőtermő" sokkal savanyúbb. Sajnos még nem terjedt el ez az "érdi jubileumi", mert nagyon korán elfogy.
|
|
glens |
|
Ültessek sajtmagot? |
|
mpd |
|
Mijafrancnak? Hát vagy te egy közel-keleti csávó? Nem ehecc disznóhúst? |
|
glens |
|
Aki ínyenc, műveljen kertet! Jó, a paradicsom, meg retek még elmegy. De műveljek kecskét meg juhot is? Azt inkább meghagyom másnak. |
|
mpd |
|
A jól elkészített ammonnitrátnál nincs is jobb!!!
A hónapos retek növényvédelme c. lapon találtam:
A káposztalegyek a gyökérlégyhez hasonló kártételt okoznak. Ahol lehetséges,tartsuk be a helyes növényi sorrendet (vetésforgó). A tojások lerakásának megakadályozása céljából, s a 6-8 mm nagyságú,szürkésbarna színű legyek rajzásakor permetezzünk rövid hatástartalmú, kontakt rovarölő szerrel. Az elhúzódó rajzás miatt a kezelést meg kell ismételni. A lárvák ellen talajfertőtlenítő granulátumot vagy inszekticides beöntözést alkalmazhatunk. http://kertikalendarium.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/honapos-ret ... |
|
mpd |
|
A topik témájához: nem az a kérdés, mit, hanem, hogy mennyit. Délben elbúcsúztattunk egy kolléganőt, nyugdíjba ment. És!!! Hozott be hidegtálakat meg sütiket. Imád szakácskodni, és TUD IS!!! Ennek megfelelően délután mindennemű hasznos tevékenységre alkalmatlanná vált az egész team. |
|
mpd |
|
Jaja. Arany minden szavad eftássam. Aki ínyenc, műveljen kertet! Én is ezt teszem. Emiatt aztán van olyan év, hogy alig eszek ződpaprikát, merhogy nem termett mondjuk egy jólirányzott jégeső miatt. Máskor a szőlő fagy el, akkor abból eszünk kevesebbet. Most pl. második éve kajszi-diéta van, egyszerre fingott ki mindkét fám, és a pótlások még nem teremnek. |
|
rafiki |
|
Maradjunk annyiban, hogy egy őstermelői piacon a biocucc nem versenyképes. Ha nem adsz neki vegyszert, olyan áron kell adnod, hogy a kutya sem veszi meg. A vevő meg nincs abban a helyzetben, hogy ránézésre megmondja mennyi a károsanyagtartalom. Innentől a vegyszertartalom ellenőrizhetetlen.
Aki piacra viszi az árut, bármely keveset is, az nem az 5_tő_magamnak feleslegét viszi ki, hanem jól megfontoltan többet ültet, és abból a lehető legegyszerűbb módon piacos terméket (értsd: szép piros) csinál. Nem termeszti, hanem csinálja. Szakértelem nélkül, vegyszerrel, a lebukás veszélye nélkül. (A hónapos retek az etalon. Jó korán, vízzel és nitrogénnel megnyomva.)
A kulcsszó - mint ahogy már elhangzott - az ELLENŐRZÖTT_termesztés. Vagy pedig: csináld magad.
|
|
mpd |
|
Paradigma: Mari néninek van egy férje, aki a kertet rendezi, az asszony meg viszi a piacra a cuccokat. 1. Így Mari néninek hiába van böcsületes képe, és manapság már NEM kell a téeszből mérget lopnia: elvégezte az őstermelőknek ajánlott 30 vagy 60 órás gyorstalpalót. De a szabadforgalmú vegyszerek mértéktelen fogyasztása is ellenjavalt toxikológus körökben. A széles körben használt Gramoxone gyomirtó pl. biztos (lassú és kínos) halált hozott a fogyasztójára. 2. Egy gazda nem hagyja pusztulni az elvetett növényét, ezzel magam is így vagyok. Minden tű karalábé elvesztése KUDARC. 3. Ld. fentebb (1). 4. Ld. fentebb. (1) 5. Ld. fentebb. (paradigma) |
|
glens |
|
Nem, mindössze ha a józan eszemre hallgatok, akkor valami azt súgja, hogy a piacon a Mari néni a kert végében termelt öt tő parikáját 10 tő paradicsomát nem permetezi a TSZ-ből lopott méreggel. 1. Mari néninek böcsületes képe van, nem hiszem, hogy lopna mérget a TSZ-ből. 2. Fölösleges neki permeteznie, ha az a néhány tő kipusztul, az nem olyan nagy veszteség, mi a fenének vesződne vele? 3. Már nincs is TSZ, honnan lopná hozzá a mérget? 4. Meglehetősen életszerűtlen, hogy elmegy egy mezőgazdasági boltba mérget venni, arről nem is beszélve, hogy valószínűleg ott nagy kiszerelésekben árusítanak. 5. Nehéz elképzelni Mari nénit a púpos hátán a permetezővel. |
|
|
mpd |
|
A kevés adat több, mint a semennyi adat! Már megint a statisztikánál kötünk ki, de célszerű néhány alapvetést tenni. És máris nyakig vagyunk a polfizikában. Tehát: 1. Van-e arra adatod vagy elméleted (ami azonos értékű ,) hogy az őstermelők mentalitása, szakmai szintje, tisztessége változik a földrajzi pozíciójukkal? Azaz, a nyírmadocsai őstermelő említett paraméterei szignifikánsan különböznek-e a körösnagyharsányitól, vagy a lábatlanitól, esetleg az őriszentpéteritől? Vagyhát, természetesen a jászberényitől. 2. Alá tudod-e támasztani, hogy én jellemzően mindig a kivételekkel, szélsőérték-őstermelőkkel találkozom? |
|
glens |
|
Nem én, sose voltam kóla rajongó. |
|
glens |
|
Ne viccelj mán, te nem jártál 1990 előtt piacon? Tele volt akkor is öregasszonnyal, árulták a zöldséget, gyümölcsöt, tojást. És az a sok öregasszony mind Mucsáról származott?
Tulajdonképpen az általánosítással van problémám. Néhány mucsai mintából próbálsz messzemenő következtetéseket levonni az egész országra vonatkozóan. |
|
mpd |
|
Egyedül a karamell miatt viszolygok kicsinyég. Az valahogy nem szimpi. Emlékszel még a kék kólára? |
|
glens |
|
Nagyjából annyira vagyok pesti, mint te.
Apenta kóla: Víz, Cukor, Szén-dioxid (min. 3,0 g/l), Színezék (szulfitos-ammóniás karamell), Savanyúságot szabályozó anyagok (foszforsav, citromsav, nátrium-citrátok), Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, szukralóz), Tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), Aroma (koffein), Aromák, Stabilizátor (gumiarábikum). Hát... nem túl egészséges, de legalább az íze rossz. |
|
mpd |
|
Ne viccelj mán, te nem jártál 1990 előtt piacon? Tele volt akkor is öregasszonnyal, árulták a zöldséget, gyümölcsöt, tojást. Bár tojást nem annyira, azt a gyűjtőhelyeken le lehetett adni, nem kellett bajlódni vele. Nagyanyám is kint volt, hetente kétszer volt nagypiac, a köztes napokon csak zöldségpiac. |
|
glens |
|
Szapora népség lehet, hogy az egész országban telepítették a fattyaikat. |
|
mpd |
|
Mi bajod az Apenta kólával?! Kétezer méter mélyről feltörő magyar kristályvíz, magyar nap érlelte kóladió, magyar foszforsavval dúsítva - kell-e ennél jobb?? |
|
mpd |
|
A nagyüzemi tehenek nem legelnek. Éppen ezért nem szeretik a nagyüzemi tejet a pesti sznobok |
|
|