13:26:17
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció 
 » Társalgó
Téma: Mit eszünk ma ?
... Elejére 1. lap 
Békáscity
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 11. 17:05 | Sorszám: 2261
Frankfurti leves - vaniliakrémes palacsinta
holnap u.a. mert shoppingolos napom lesz
mamácska
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 11. 10:03 | Sorszám: 2260
Nálunk pedig csontleves lesz és borsos tokány ebédre.
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 11. 09:38 | Sorszám: 2259
Nálunk ma van zöldhagymás pulykafasírt hajdinával
tiszavirág
Olvasta: 2 | Válasz | 2014. szeptember 10. 23:45 | Sorszám: 2258
Te vagy otthon a szakács?
(Én utálom a Barilla tésztákat, szerintem az Ürömi sokkal finomabb és kb. a negyedébe kerül, no meg hazai. Támogatni kell a magyar termékeket! De tényleg finomabb.)
Békáscity
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 10. 13:12 | Sorszám: 2257
Tárkonyos zöldbabfőzelék joghurt-habarással - pulykafasírt, miniminyom
mpd
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 10. 09:54 | Sorszám: 2256
Bélszínszeletek zöldséges raguval. Ezt ettem tegnap. Barilla tésztát főztem hozzája.
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 10. 09:40 | Sorszám: 2255
A tegnapi csirkemell másik fele, paradocsomsalátával.
mamácska
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 10. 08:38 | Sorszám: 2254
Köszönjük az ötletet, a hétvégén ki fogom próbálni!

Nálunk a mai ebéd: gulyásleves és rántott gomba rizzsel...
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 17:31 | Sorszám: 2253
Nem brutális, hanem nagyon finom, vendég nem volt még, aki nem szerette. Próbáljátok ki!
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 17:30 | Sorszám: 2252
Mindig Medve-sajttal készítjük.
mamácska
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 09:52 | Sorszám: 2251
Nálunk pedig zöldbableves és töltött káposzta...
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 09:38 | Sorszám: 2250
Ez elég brutálisan hangzik Nálam az ömlesztett sajtok a nemsajt kategóriába tartoznak. Amúgy is szinte csak kemény sajtokat eszem, lévén laktózérzékeny.

Ma nálunk cheddarral grillezett csirkemell és rozmaringos sült krumpli lesz.
Békáscity
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 09:29 | Sorszám: 2249
Mai ebéd : paradicsomleves betűtésztával - rizibizisrizseshús, ubisali
Békáscity
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 09. 09:29 | Sorszám: 2248
a Medve sajt elég drága - esetleg Olympos tömlőssel ki lehetne váltani
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 17:02 | Sorszám: 2247
A mi családunk specialitása a medvesajttal készített kőrözött.
Apám barátja a feltalálója. 1 doboz medvesajt + 10 dkg vaj + 1 lila hagyma apróra vágva + őrölt pirospaprika, bors, só, mustár és majonéz alkalmasint, amely szót a legjobban utálom olvasni szakácskönyvekben.
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 16:27 | Sorszám: 2246
Hetek óta nem győzöm a fetával töltött alma/cseresznye/csilipaprika gyártását. Jövőre van már egy rakás rendelésem is

A férj megeszik egy egész üveggel, ha nem vigyázok
mamácska
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 15:21 | Sorszám: 2245
Nálunk a kőrözöttel töltött paprika a menő.
mpd
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 14:53 | Sorszám: 2244
Lányaim imádják a sajttal töltött zöldpaprikát. Mostanában édes almapaprikából csinálom (ez termett sok).
Az még jól is mutat.
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 14:41 | Sorszám: 2243
Itt az ötödiken még nem megoldott a faszénes grill, bár nézegetek kisebb grillvödröt
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 14:40 | Sorszám: 2242
A mozarellát a felszeletelt paradicsomra teszem, só, bors, bazsalikom, kis olaj és megy a grill alá.

Grillezni inkább kecskesajtot szoktam, meg gomolyát. A mozarella nagyon semleges ízű, bár befűszerezve talán élvezhető magában is.
mackó
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 13:41 | Sorszám: 2241
Milyen mozarellát grillezel? Egyben (pl. a ~golyóformájút), vagy darabolod? Nekem nem túl sűrű a rács, kihullik. Ha a kilyuggatott lapra helyezem, azon meg nem nagyon megy át a faszén "illata".
mamácska
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 13:13 | Sorszám: 2240
Kacsaaprólékból leves és sertéspörkölt nokedlivel lesz a mai ebéd.
Cirus
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 11:23 | Sorszám: 2239
Grillezett olaszos csirkecomb grillezett mozarellás paradicsommal.
mamácska
Olvasta: 1 | Válasz | 2014. szeptember 08. 11:19 | Sorszám: 2238

Magyar Termék Nagydíjat kapott a GasztroangyalA pályázat történetében most először szerepelt a díjazottak között televíziós sorozat.

2011 őszén indította útjára a Magyar Televízió Gasztroangyal elnevezésű produkcióját, Borbás Marcsi szerkesztésében és vezetésével. A műsor nemcsak a magyar konyha évszázados hagyományain alapuló gasztronómia kultúránkat, hanem a hozzá kapcsolódó alapanyagainkat is, a magyar kézműves termékekkel egyetemben. A Magyar Termék Nagydíjat az indoklás szerint a magyar termékek és minőség iránti elkötelezettségért, a hozzákapcsolódó munka bemutatásáért, méltó helyre emeléséért kapta. Az MTVA október 4-én már a sorozat új évadát mutatja be.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat (1998) fennállása óta 284 nagydíjat ítéltek oda. Az eddigi díjazottak sorában szerepel többek között a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt., az Ajka Kristály és a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt., de televíziós sorozat most kapott először elismerést.
Rendes Kis
Olvasta: 4 | Válasz | 2014. szeptember 08. 07:32 | Sorszám: 2237

A tenger nincs messze, de itt gyalogosan nem jár-kel jóformán senki. A fő közlekedési eszköz a kismotor,
melyen általában többen utaznak – a csúcslétszám egyetlen motoron két nő és három gyermek volt. Bukósisak
csak az autópályán és a nagyvárosokban kötelező. A motorra sokszor csónakot eszkábálnak betonvasból, és
szállításra vagy mozgókonyhaként használják.

Én is kaptam itt nyaraló svédországi ismerősünk, Katalin jóvoltából egy motorkerékpárt. Mondtam, soha nem
vezettem ilyesmit. Kérdezték, biciklizni tudok-e. Ha igen, akkor vezethetem, mert van hajtási jogosítványom.
Ott-tartózkodásom idején rendőrt nem is láttam a faluban. Kissé irtóztam egy szál fürdőnadrágban motorozni,
arra gondolván, ha elvetődöm, tollú nemigen marad rajtam.

A tengeren északra és délre, a homokos parton, ameddig a szem ellát (olyan 10–10 kilométerig, mert ködös a
levegő), az égvilágon senki. A fürdőszezon nagyjából lejárt, novembertől márciusig tart. Akkor jóval hűvösebb
van. Januárban előfordult – mondták –, hogy egy reggel „csak” kilenc fokot mértek! Most a leghűvösebb reggelen
is 25 Celsius-fokot mutat a hőmérő. A tengervíz harmincfokos, este, holdfénynél is fürödhet az ember, és amikor
kijön a vízből, nem fázik.

A parton lehet zuhanyozni, de a sós vizet lemosandó a kolónia medencéjében villanyfénynél még alaposan
áztatgatjuk magunkat.

A falu kisebb-nagyobb üzleteiben a faszéntől elkezdve mindent árulnak. Hetente háromszor piac is van más-más
helyen, a legnagyobb a szerdai. A homokos földön hosszú asztalsorok állnak egymással nagyjából párhuzamosan.
Min­denféle anyagokból eszkábált tetők alatt zajlik az árusítás és az élet. A tető napsütéstől és esőtől véd,
bár ott-tartózkodásom idején, sajnos, egy jó trópusi esőben sem volt részem, nem mint Szentgyörgyön, ahol
júniusban egy kisebb tornádót is lehetett látni az égen.

A piac tele számomra ismeretlen növényekkel és gyümölcsökkel is, pityókától, uborkától kezdve, bambuszrüggyel,
gombával befejezve van itt minden. Leginkább a húsárusítás tetszett. Egy körfogashoz hasonló alkotmányon körben
kampón lógtak a különféle húsok. A disznóhús olcsóbb, a marha drágább. Van itt rák és hal is, számtalan fajta
és nagyságú. Néha elhessegetik róluk a legyeket. A mi ellenőrző szerveink rögtön bezáratnák az összest. Közben
mindenütt zajlik a sütés-főzés.

Óriási mosdó­tálakhoz hasonló edényekben – amelyeket gázégőkkel melegítenek –, sütik az egész csirkéket,
húsféleséget, gombócot, vaslapokon meg a palacsintaszerű, számomra ismeretlen anyagokkal töltött lapótyát. Más
a banánt sütögeti. Nem bátorkodtam ezeket megkóstolni, így nem tudom, finom-e vagy sem. Tény, hogy mindenki
mindenütt eszik: a piacon, az utca szélén, a vonaton, az áruházak étkezőrészlegein, amelyek legalább felét
teszik ki az üzle­teknek.

Zöldségféléket, tojást és húst a közeli nagyobbacska város, Prachuap Kirikan nevű üzletében vásároltunk. Ez pontosan
olyan, mint nálunk. Óriási a választék. Lég­kon­dicionálás, hűtőpultok, jégen tartott halak, rákok. A nemzetközi cégek
a helyi ízlésnek megfelelő élelmiszereket gyártanak. A porleves sem olyan, mint itthon, mert rizsből készült tésztafélét
tartalmaz, és a csomagban mellette kis tasakban ott az elmaradhatatlan csípős fűszer, másikban az olaj. Egy ilyen adagot
én két ízben ettem meg úgy, hogy közben a mellékelt fűszerek felét sem használtam. A thaiföldiek rengeteg párolt zöldséget
és salátát, halat, rákot esznek. Lehet, ezért jók a fogaik. Alacsony termetűt és kopaszt vagy ősz hajút alig látni.

A szabad ég alatt történő foglalkozások adómentesek, ezért az utcák mentén, még a fővárosban is mindenfelé kifőzde,
tele kuncsafttal. A fent említett városban, a bankban, ahová pénzt váltani mentünk, fáztunk. Aztán egy tengeri akváriumot
is felkerestünk, ahol mindenféle tengeri halat és herkentyűt láttunk élőben, és elnézegettük a város közepén levő
majomszigetet, ahol kis majmok élték mindennapi életüket. A turisták banánnal etethetik a jámbor állatokat.

Másnapi programunk egy nemzeti park meglátogatása volt. Ezekből több mint száz van az országban. Bár a száraz időszak
végén jártunk, mégis meglehetősen buja növények labirintusában izzadtunk. Számunkra ismeretlen óriási fák, a jól kitaposott ö
svények mellett táblácskákon latin nevük is feltüntetve. Sok famatuzsálem úgy néz ki, mintha lombjából vastag kötelek
lógnának le, amelyek belegyökereztek a talajba. A patakok gübéiben halak lubickolnak.

Thaiföld az Egyenlítő és a Ráktérítő közti részen fekszik, térképe elefántfejhez hasonló. Mi az elefánt ormánya közepén,
körülbelül a 11. északi szélességi fokon voltuk, ahol Thaiföld a legkeskenyebb, s Mianmarral, a régebbi Burmával határos.
Télen a nap déli, nyá­ron északi irányban vonul az égen. Ha kiálltam déli egy órakor, pontosan a fejem tetejét sütötte, és
így árnyékot csak a fejem és a vállam vetett a földre. A hold is a fejünk felett mosolygott az ég tetején.

Kismotorral ellátogattunk a mianmari határra, olyan 25 kilométernyire. Nem lett volna nehéz, csak nagyon fújt a szél, és
számomra, kezdő motorosként ez meglehetős izgalmakkal járt, mert hol a sáncba akart dönteni, hol meg az út közepére.

A határon a nem thaiföldieket nem engedik át. A határátkelőnél hatalmas zsibvásár: az égvilágon mindent lehet itt találni,
a mini Buddha-szobrocskák, amulettek, csecsebecsék végeláthatatlan sorától az egzotikus növényekig és bútorokig. Az ilyen
kirakodóvásárszerű piacokon mindenütt lehet alkudozni. A taxis és tuk-tukos szállítás esetén meg egyenesen ajánlatos a
viteldíjban előre megegyezni. Mindenütt sütnek, főznek, esznek. A hatalmas vásár területén el is tévedtünk, szerencsére
látszott a tájékozódási pont, a határátkelő, így megtaláltuk járműveinket. A legnagyobb melegben motoroztunk hazafelé.
Időnként olyan forró levegő csapott szembe, mintha felhevített kemencéből fújta volna egy ventilátor.

Kuti János
Háromszék
... http://erdely.ma/publicisztika.php?id=171855&cim=nyari_utak_foldi_paradicsom_2
Tovább ...
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...