Téma: Idézetek |
|
|
panda |
|
"- Van egy szó az újbeszélben - szólalt meg Syme -, nem tudom, ismered-e: kacsabeszél, azaz: kacsa módra hápog. Egyike azoknak az érdekes szavaknak, amelyeknek két ellentétes értelmük van. Ha ellenfélre mondjuk, gyalázás; ha valaki olyanra, akivel egy nézeten vagyunk, dicséret.
Feltétlenül elgőzösítik - gondolta ismét Winston. Valami szomorúságfélét érzett, amikor erre gondolt, pedig nagyon jól tudta, hogy Syme lenézi és egy kicsit utálja is őt, s képes volna gondolatbűnözőként feljelenteni, ha okot találna rá. Valahogy nagyon furcsán állt a dolog Syme-mal. Valami hiányzott belőle: a diszkréció, a tartózkodás, az a bizonyos életmentő ostobaság. Nem lehetett azt állítani róla, hogy nem párthű. Hitt az Angszoc elveiben, imádta Nagy Testvért, örvendezett a győzelmeknek, gyűlölte az eretnekeket, méghozzá nemcsak hogy őszintén, hanem olyan nyugtot nem ismerő buzgalommal, olyan naprakész tájékozottsággal, amellyel egy közönséges párttag nem rendelkezhetett. De állandóan valami tisztátalan légkör lengedezett körülötte. Olyan dolgokat mondott, amilyeneket jobb lett volna nem mondania, túlságosan sok könyvet olvasott, s a Gesztenyefa kávéházba járt, festők és muzsikusok tanyájába. Nem tiltotta törvény, még íratlan törvény sem, a Gesztenyefa kávéház látogatását, mégis valahogy baljóslatú hely volt. A Párt egykori, diszkreditált vezetői is ide jártak, mielőtt véglegesen eltisztogatták őket. A szóbeszéd szerint maga Goldstein is látogatta a kávéházat, évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Syme sorsát nem volt nehéz megjósolni. S mégis, kétségbevonhatatlan tény, hogy ha Syme megsejtené, akár csak három másodpercre is, Winston titkos gondolatainak természetét, azonnal beárulná a Gondolatrendőrségnél. Ami azt illeti, akárki más is így cselekednék, de Syme mindenkinél inkább. A buzgalom azonban nem elég. Párthűség egyenlő: tudattalanság." 1984 |
|
panda |
|
"A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg! De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak." |
|
panda |
|
Ha az élet citrommal kínál - kérj hozzá Tequilát.. |
|
katáng |
|
" Nem a póráz teszi a kutyát hűségessé." (Mikszáth Kálmán)
|
|
keresztkem |
|
"..Tudod, az ember mindig azt hallja meg, amire megtanult figyelni…"--ragadtam ki egy általam leglényegesebbnek VÉLT kis részletet ebből az Ön által belinkelt rövid írásból. Ez a kis részlet éppenséggel nem(!) indokolja azt a szentenciát, miszerint itt a new-york-i Brodway-n ottani barátjával együtt sétálgató indián akár "veszélyt szimatol"-na vagy valamiféle "jutalmat szimatolna"--miközben meghallja, igenis meghallja a vadszölő levelei között cirpelő tücsök hangját. Éppen csak hogy ő, az odalátogató indián MEGHALLJA OTT(!) IS A TÜCSÖKCIRPELÉST, ahol az autótülköléshez és egyéb nagyvárosi tömegzajhoz szokott barát már nem hallja meg "azt". Mert ő, az indián a vidéki farmon "azt" tartotta lényegesnek, "arra tanult meg figyelni", hogy ott, ahonnan ő jött, cirpelnek a tücskök--s ha cirpelnek, AKKOR VAN ÉLET! Mindezt csak azért bátorkodom csak idevésni, hogy jelezzem, szerintem azért talán kicsit JOBB A HELYZET "annál" , miszerint csak a "pénzcsörgésre" meg a "veszélyre" figyel oda minden ember...Van azért "olyan hely" is, és olyan emberek is talán még "lézengenek közöttünk", ahol, és akik odafigyelnek erre a SZÉP VILÁGRA, jelesül: 'annak más megnyilvánulásaira is. Én ebben reménykedem.... k.k. |
|
|
|
|
panda |
|
Üvöltözni sem illik. Na, szevasztok. |
|
keresztkem |
|
"ORDIBÁLÁSRÓL" SZÓ SEM LEHET! "AZ" NEM AZ ÉN STILUSOM! k.k. |
|
panda |
|
ordibálj, attól nő a zigazság |
|
keresztkem |
|
Ráadásul én 'olyannyira ANTISZEMITA meg ANTICIONISTA va'ok, hogy--hiszi-nem hiszi--halovány gőzöm nincs arról, hogy ugyan mi a túró lehet az a TRÉFLI!? Mert a NOKEDLI-ról meg a HOKEDLI-ról pontosan tudom mi az, de a tréfli-ről nem.Úgyhogy hálás lennék, ha megmondaná valaki, mer' én, ha megfeszülök se tudom!Szóval nem tudom, hogy eztet a tréfli-t eszik-é avagy peniglen isszák. k.k. |
|
hulot |
|
Buta vagy mint a főd, panduci! Méghogy tréfli kóser....?!
|
|
|
keresztkem |
|
Én mindent értek.De butaságokkal nem foglalkozom. k.k. |
|
panda |
|
Mi van, kereszt kém, nem érted a tréfli kósert?? |
|
keresztkem |
|
Egyébiránt. A lényeg itt sem az, amit ön a lényegnek gondol. Tekintve, hogy "az"--mármint--a LÉNYEG nem a sötét mozi büdösében zajlik, hanem a szívek, az emberi szívek tiszta fényében."Leszopás előtt" vagy után mindegy.Sőt."Leszopás" nélkül is! Ezt ön úgy látszik nem tudja. k.k. |
|
keresztkem |
|
MEGNÉZTEM! (még akkor amikor a h.sz.-t írtam tegnapelőtt.) DE NE SÉRTEGESSEN, HA KÉRHETNÉM.... k.k. |
|
panda |
|
Párocska a moziban. Fiú: - Megcsókolhatlak? - Engem? Hiszen most szoptalak le. - Eeengeeem???? |
|
panda |
|
faszfej, nézd má' meg, hogy mikori is volt az a hozzászólás... |
|
panda |
|
Ez tulajdonképpen egy "bon mot"-nak is elmegy ..
|
|
keresztkem |
|
Megnyugodhat: nem "megy el" semmim; sem a "maradék" sem a nem "maradék".Az vagyok-voltam -leszek, aki voltam mindég is. Viszont ELVEIMBEN TÖRHETETLEN ÁLLHATATOS ÉS HAJTHATATLAN VAGYOK.De "az" voltam minig is.Úgyhogy: NE REMÉNYKEDJEN! k.k. |
|
|
panda |
|
“Von Neumann told Shannon to call his measure entropy, since "no one knows what entropy is, so in a debate you will always have the advantage.” ― Jeremy Campbell, Grammatical Man: Information, Entropy, Language, and Life
|
|
|