Téma: az egészségügyi és szociális ellátás |
tiszavirág |
|
Csakhogy tudjátok, mert én nem tudtam:
Beteg lett egy rokon, a fején vörös foltok jelentek meg, persze hétvégén. Hétfőn azzal kezdte a napot, hogy jelentkezett a bőrgyógyászatra. Március közepei határidőt kapott, hiába ágállt, hogy neki azonnali segítségre lenne szükség. Kedden megjelent a bőrgyógyászaton, leolvasta, hogy ki rendel, mikor a nővér kijött, mondta, hogy ezt és azt a doktornőt keresi. Beengedték. Kiderült, hogy a rendelések első két órájában sürgős betegeket látnak el, de ezt a nővér korábban nem mondta. A doktornő közölte, hogy azért nem propagálják, mert sokszor 20 éves körömgombával akarnak a betegek sürgősségi ellátást. |
|
mpd |
|
Lehet, de annyira aranyos.... |
|
|
|
|
Omniscient |
|
Na ja, az nyilvánvaló. Nincs az a pénz (bevétel) amit egy biztosító vagy bank sokallana!! Csak akkor problémáznak ha a kiadási oldalon van ....
|
|
fokos |
|
Bocs! Nem arra válaszoltam, amire akartam. Fenntartom, hogy a biztosítókat nem feltétlenül a kockázat, hanem a lenyúlhatóság vezeti. A TB-re ez most nem érvényes.
|
|
Omniscient |
|
( Ráadásul, nem is jövedelemről beszélsz, hanem lakóhelyről. Nem a jövedelem miatt lesz magasabb a biztosítás... ) |
|
Omniscient |
|
Szűkebben: lópinát! Ne keverd az elméletet a hülyék gyakorlatával!... A csalás sem változtat semmit. |
|
|
fokos |
|
Az egészségügyi hozzájárulás most is jövedelemarányos.Tehát szolidáris is. |
|
Omniscient |
|
De nincs köze a jövedelmedhez... Azaz, legfeljebb úgy, hogy túlvállalod magad, de aztán nem tudod rendszeresen fizetni... ( Casco-val jártam egyszer én is így.. :-D )
|
|
Rendes Kis |
|
Nem könnyű kérdés. Az USÁ-ban valóban szigorúan biztosítási matematikai alapon kalkulálják a biztosítási d1jakat és aztán az alapján a kórházi kezelési díjakat. Az tényleg embertelen rendszer. Ha a beteg kórházba kerül, rá sem néznek addig, amíg ki nem kalkulálják, hogy mennyibe fog kerülni a kezelés, és hogy arra a biztosítása érvényes-e. |
|
fokos |
|
Bővebben lófaszt! Az határozza meg, kit mennyivel lehet lenyúlni! Ha az autómat átiratom a vidéken élő hetven éves nagynénémre, a harmadára csökken a díjam. |
|
Omniscient |
|
A társadalombiztosítás (egészségbiztosítás) jelenlegi formájában nem is "biztosítás"! Inkább "szolidaritás"(-nak mondható)!
|
|
Rendes Kis |
|
A magasabb biztosítási díjhoz a káresemény bekövetkeztekor nyilván nagyobb összegű kártérítés jár. |
|
fokos |
|
Egyébként a kockázati tényező bevitelét hogy kezdenéd el? Az elő munkavállaláskor elkezded fizetni az EJ-t. - teljes átvilágítás: -anyja depressziós, apja kopasz. +10% -apja nem kopasz, de hetedik felmenőjénél előfordult öngyilkosság +12,5% -18 évesen kezdtél dolgozni, még minden rendben 0% -egyetemen kollégista voltál, nettó alkoholizmusra való hajlam, +20% - teljes géntérkép - anyja debil, apja debil, nem köthet biztosítást - anyja debil, apja nem +50% - mindenki rendben van, de van egy gyanús átörökíthető gén, ami a gyermekeinél problémát okozhat, amíg nem kerülnek fizetőképes korba +5% stb. - helyszíni szemle - dohányszemcséket találtunk a zakó zsebében +2% - Bach helyett Steppenvolfot hallgat, morálisan ingoványos +37% - nincs gyerekszobája +78,5%
|
|
Omniscient |
|
A biztosítási díjakat a várható kárértékek és a bekövetkező valószínűségeik bonyolult összefüggése határozza meg. Semmi köze a jövedelemhez!
|
|
Rendes Kis |
|
A biztosítási díjat nem egyedi esetenként kalkulálják, hanem a statisztikai átlagból. |
|
Rendes Kis |
|
Azzal mi a baj, ha a biztosítási díj jövedelemarányos ? |
|
Rendes Kis |
|
A drogosok kívülesnek a biztosítás körén, az már büntetőjogi. Kényszergyógykezelés inkluzíve. |
|
fokos |
|
+ hímnemű autótulajdonosnak |
|
fokos |
|
Döglődő lovat kár rugdosni. A gyógyszerfüggő úgyis minden pénzét gyógyszerre költi, mindaddig, amíg nem gyógyítják ki ebből. Attól, hogy felemeled a biztosítási díját, nem fog kigyógyulni. Ezt kellene belátni! (a biztosítási matematika és biztosítási logika meg elmehet a sunyiba, Pl miért az első kerületben lakó 30-40 éves autótulajdonosnak a legmagasabb a kötelező biztosítási díja??? ja mert meg tudja fizetni???? ) |
|
mpd |
|
Stephen King valamelyik könyvében olvastamm a viccet arról az emberről, aki nem tudja eldönteni, a felesége AIDS-es vagy Alzheimeres? Aszongya neki a haverja, vidd el jó messzire otthonról, és ha hazatalál, onnantól ne dugd meg többé. |
|
mpd |
|
Nagyszerű. Majd, ha kezemben lesz egy egészségbiztosítási kötvény, és kikötik benne, hogy a drogfogyasztásból eredő kockázatokra nem terjed ki, akkor oké. Másfelől, borítékolom, hogy soha semmilyen bíróságon nem lehetne bizonyítani, hogy akármilyen károsodás közvetlenül és 100%-ig csak a drogtól van. a legkezdőbb ügyvéd is szilánkokra zúzna egy ilyen vádat. Az alkoholt is, van aki jobban bírja, és van akiben a dehidrogenáz enzim nem termelődik (pl. a japcsiknál jellemzően nem). Akkor? ki mondja meg, én vagyok-e hibás vagy a genetika így hozta? Vagy itt van pl. az AIDS. Á,,, nem lehet itt igazságot tenni. A HIV egyik törzse pl. heteroszexuálisan terjed. |
|