Téma: Trianon = bűneink büntetése? |
|
alma |
|
Mit vétettem én, hogy születésemtől fogva bünhődök? Vagy mit vétett a nagyapám amiért megölték? |
|
|
Rendes Kis |
|
Ady Endre a Székelyföldön
Éljen a háború!
A „nagy háború” előtti utolsó békeévek Magyarország egész gazdaságtörténe-tének legjobb korszakát jelentették. Az általános jólét eseménytelenségébe beleunt nemzedék diadalmas üvöltéssel fogadta a háború kitörésének hírét. Marosvásárhelyen Bernády György főispán hagyományos Transylvánia Szálló-beli, szombat esti vacsoráján nem csak a megszokott szűk baráti társaság, a párthívek jelentek meg. 1914. augusztus elsején több százan tolongtak a teremben. A korabeli sajtó tudósítója szerint a szálló előtt várakozó ünneplők száma elérte az ezret. A főispán lelkesítő beszédét hatalmas tüntetés követte:
„– Éljen a király! Éljen a háború! Éljen Vilmos császár! – hangzott száz és száz torokból” (Székely Napló, 1914. aug. 1.)
„Utálom a háborút” – írja Ady Endre augusztus 25-én Bölöni Györgynek és feleségének címzett levelében. A nagy költő életében hatalmas változást hozott a háború kitörése. Ady előre látta Magyarország történelmének legnagyobb tragédiáját abban a világégésben, amelyben semmit sem nyerhet, de szinte mindent elveszíthet a nemzet.
... http://erdely.ma/multidezo.php?id=139095&cim=ady_endre_a_szekelyfoldon |
|