Téma: Autonómia |
|
Omniscient |
|
Idézet: Megbukott a fellógatással fenyegetőző román miniszterelnök Bohus Péter 2018.01.15. 20:33 Módosítva: 2018-01-15 22:54:55
Lemondott Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását - írta az MTI.
|
|
Omniscient |
|
Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek.
Oly korban éltem én e földön, mikor besúgni érdem volt s a gyilkos, az áruló, a rabló volt a hős, - s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest.
Oly korban éltem én e földön, mikor ki szót emelt, az bujhatott, s rághatta szégyenében ökleit, - az ország megvadult s egy rémes végzeten vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.
Oly korban éltem én e földön, mikor gyermeknek átok volt az anyja, s az asszony boldog volt, ha elvetélt, az élő írigylé a férges síri holtat, míg habzott asztalán a sűrű méregoldat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Oly korban éltem én e földön, mikor a költő is csak hallgatott, és várta, hogy talán megszólal ujra - mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, - a rettentő szavak tudósa, Ésaiás. |
|
|
Omniscient |
|
gondolom, a brüsszeli nagyon demokraták őt tartják ájropéjjernek, Orbán meg a náci ....
|
|
|
R.András |
|
A román parlament előtt Székelyföld autonómiatervezete 2017. december 22. 15:34
Egyéni törvényjavaslatként iktatta a bukaresti képviselőházban Székelyföld autonómiatervezetét pénteken Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő.
Erről a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján szerzett parlamenti mandátumot és az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagja, közleményben tájékoztatta a sajtót.
A politikus a Székelyföld Autonómia Statútumát abban a formában terjesztette a parlament elé, ahogyan azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kidolgozta és elfogadta. ... https://gondola.hu/hirek/216687-A_roman_parlament_elott_Szekelyfold_autonomia ... |
|
R.András |
|
Ma (dec. 5.) 20:00 Belvárosi Plébániatemplom Március 15. tér, Budapest, 1056 Mozart: Requiem |
|
tiszavirág |
|
Ma a református templomokban 18:00 órakor ima és megemlékezés van a 2004. dec. 5-i szégyenteljes nap emlékére.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Idézet: Autonómia Dél-Tirolban
Dél-Tirol autonómiája Olaszországban az olasz és az osztrák kormányok közti hosszú tárgyalások során alakult ki, amelyek folyamán Ausztria határozottan kiállt a Dél-Tirolban élő német nyelvűek jogaiért.
Története
Dél-Tirolt, amely korábban az Osztrák–Magyar Monarchiához, ezen belül Ausztriához tartozott, az első világháborút lezáró békeszerződések juttatták Olaszországnak. Az olaszok politikája a többségében német anyanyelvűek által lakott régióban az etnikai arányok megváltoztatására törekedett az olaszok javára.
Az osztrák tiltakozások évtizedei és a második világháború után a két ország külügyminiszterei 1946. szeptember 5-én aláírták Dél-Tirolról a Gruber–De Gasperi Egyezményt, amely szavatolta a német kisebbség számára a törvényhozói és végrehajtói autonómiát Bozen (Bolzano) tartományra. Az olaszok azonban úgy kerülték ki ennek végrehajtását, hogy Bozent egyesítették az olasz nyelvű Trentino tartománnyal. Az így létrejött Trentino-Alto Adige tartomány ugyan szintén autonómiát kapott, az etnikai arányok viszont az egyesítéssel úgy megváltoztak, hogy az egyezmény gyakorlatilag értelmét vesztette.
Ezután még több évtizedig folyt a Dél-Tirol vita, mert a régió kisebbségi lakói és Ausztria nem nyugodtak bele az olaszok teremtette helyzetbe. Ausztria Dél-Tirol ügyében többször az ENSZ közgyűléséhez fordult panasszal. A nyomás alatt az olasz parlament végül 1971. november 10-én megszavazta a valódi kisebbségi területi autonómiát megteremtő Autonómia Statútumot. ....
|
|
tiszavirág |
|
Van a székelyeknek komoly kapcsolatuk más olyan kisebbségekkel, amelyek már kivívták az autonómiájukat? Azok szervezeteit is meg kellene hívni az ilyen eseményekre. Minél több olyan európai kisebbséggel tartják a szoros kapcsolatokat, amelyek már kivívták az autonómiájukat, annál szélesebb körben lesz ismert a székelyek törekvése is és talán a támogatásuk is.
|
|
|
|
R.András |
|
Magyar beavatkozással sikerült pert nyerni 2017. február 3. 17:37 A magyar kormány beavatkozása mellett megnyerte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minoritiy SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés ügyében indított pert az Európai Unió törvényszékén - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-vel.
Mint felidézték, a FUEN tagjaiból álló polgári bizottság még 2013-ban nyújtotta be kezdeményezését az Európai Bizottsághoz, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének javítására, valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére. ... http://gondola.hu/hirek/200274-Magyar_beavatkozassal_sikerult_pert_nyerni__.html |
|
|
R.András |
|
Az anyaország feladata a segítés A huszonnegyedik órában vagyunk a Kárpát-medencei magyar autonómiák megteremtéséhez; ha néhány éven belül nem készülnek el ennek koncepciói, történelmi lehetőséget veszítünk el – hangsúlyozta a Hitel-Est szerdai budapesti rendezvényén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. ... http://gondola.hu/cikkek/103972-Az_anyaorszag_feladata_a_segites.html |
|
|