Téma: Választások 2014 |
|
glens |
|
Jó volt délután a nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán. A Bloomberg magyar nyelvű újságírója a választási rendszer torzító hatásáról is kérdezte Orbánt, aki erre visszakérdezett: melyik országból jött? Szerinte ha olyan rendszer lenne, mint Nagy-Britanniában, akkor még nagyobb többséggel nyertek volna.
Aztán: Egyértelmű felhatalmazást kaptunk, nincs miről beszélni erről illetően - mondta Orbán arra a BBC-nek arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az EBESZ szerint a kormánynak előnye volt a sajtóban a választások idején. Majd a szakértők beszélgetnek róla, ha akarnak, mondta. Az előnyt a baloldal maga biztosította pl. azzal, hogy nem engedték be HírTV-t a rendezvényeikre. (A dologhoz hozzátartozik, hogy nyilván kellemetlen kérdéseket tettek volna fel a pl. a Simon üggyel kapcsolatban. Dehát nem kellett volna Simon ügyeket csinálni. Ilyen egyszerű.) |
|
glens |
|
Tömegek állnak mögötte.
|
|
tiszavirág |
|
Ráadásul most egykori barátját és szobatársát szolgai módon utánozva, létre akarja hozni a polgári köröket, a szabadság kis köreit. Vajon milyen sikerrel? |
|
orosz_hussalata |
|
Azt mondják, hogy külön indulnak. Szerintem az mszp-nek érdeke a külön indulás, hiszen nekik 2-6 hely jöhet, abból 1-2 átengedése elég necces.
Ott van egy "gyakorlati" 5%, hiszen összesen 21 mandátumunk van, így közel 5% alatt nem érhető el mandátum. |
|
glens |
|
Kíváncsi vagyok, hogy az összerogyás pártok külön-külön indítanak-e jelölteket az EP választásokra... Ugyanis ott is él az 5%-os küszöb.
Az európai parlamenti választás során a választópolgárok pártlistákra szavaznak. Az európai parlamenti választáson az a párt állíthat listát - azaz indulhat a választáson -, amely legalább 20 ezer polgár ajánlását összegyűjtötte. Azonban ahhoz, hogy a párt jelöltjei mandátumot szerezhessenek, ez még nem elegendő.Ehhez az is szükséges, hogy a pártra leadott szavazatok száma elérje az országos szinten leadott szavazatok számának 5 százalékát. Ez tehát a mandátumszerzési küszöb. |
|
glens |
|
Az önkormányzati választás egyfordulós. A választás sikerének nincs érvényességi (hány embernek kell szavazni) és eredményességi feltétele (hány szavazat kell a győzelemhez). Így, ha egy településen csak egy ember megy el szavazni, akkor az a jelölt lesz a polgármester, akire ez az ember a szavazatát leadja, mivel már egy szavazat is elég a győzelemhez.
Az önkormányzati választásokon a választópolgárok polgármestert, helyi képviselőket, megyei képviselőket, illetve a Budapesten élők főpolgármestert is választanak. http://www.kormany.hu/hu/mo/a-valasztasi-rendszer/az-onkormanyzati-valasztasok |
|
orosz_hussalata |
|
Azt nem tudom, hogy az is egyfordulós lesz-e, mert ha nem, akkor több az esély. |
|
Cirus |
|
A választások igazi győztese Egykori Fidesz-alapítóként; Horn Gyula egykori minisztereként; egykori SZDSZ-es pártelnökként; a D-209-es és Gyurcsány koalíciós partnereként; 2010-ben a parlamentből kiesve; jelenleg érdemi hátország és valódi párt nélkül, egy vesztes koalícióhoz csatlakozva, és mindezekkel a terhekkel kitúrni egy biztos helyet a parlamentben - ez csak kevés túlélőművésznek sikerül. Fodor Gábor, ezt megcsináltad! |
|
glens |
|
Én se szeretnék. A Jobbik még szalonképesedhetne egy kicsit, és az önkormányzati választásoknál megegyezhetne a Fidesszel. Akkor az összerogyás nem rúgna többet labdába. |
|
orosz_hussalata |
|
Érdekesség, hogy az egyfordulós választás most egyértelműen az összerogyásnak kedvezett. A győzelmeik nagy részét buknák egy második fordulóban.
Továbbá az is látszik, hogy a fidesz Budapestre nem fordított kellő figyelmet. Én nagyon nem szeretnék Budapesten ballibbant főpolgármestert, úgyhogy valamit ki kell találni. |
|
glens |
|
Add össze a Fidesz és a Jobbik szavazatait. Ott vannak, akiket keresel. Egyedül a XIII. kerületben (07-es választókerület) van fölényben a baloldal. |
|
tiszavirág |
|
Azt reméltem, hogy ez az átkozott összetákolt csürhe legalább 1 napra befogja a büdös pofáját, de nem, akkorát buktak, mint az ólajtó és még akkor is úgy tesznek, mintha nem Orbánra szavazott volna a választáson megjelent emberek többsége. Fodor is csak akkor gratulált a Fidesz győzelméhez, amikor Kovács Andreával elbújt egy paraván mögé, amikor a csürhéjével volt együtt, ezt a gesztust megspórolta.
|
|
negyven rabló |
|
Nem számít! Megértük és megéltük! Én ezt így képzeltem! |
|
negyven rabló |
|
Az enyém is. Az egyenlőség jegyében a nyilvánvalóan vesztes kisebbség érdekében erősen dolgoznak azon, hogy tulképp nem is bukott akkorát a bolsi többség! |
|
gajo |
|
No, most meg ezek a vörös liberálbuzik ugatnak. Megáll az eszem. |
|
negyven rabló |
|
Igazad lehet. Én is átmentem volna, ha látnám, hogy Vona alkalmas min.elnök lenne, de nem az! Bármennyire is igaz az ő és pártja mondanivalója, a mai (EU) körülmények között nem kivitelezhető. Mindezzel együtt én azt akartam, hogy a Jobbik legyen bent az Országgyűlésben. Bent van. |
|
negyven rabló |
|
Most hallgatom Gyurcsányt. A maga szintjén teljesen elfogadható. Veszített! |
|
gajo |
|
Szerintem "sok" fidesz szavazó átment a jobbikhoz, ott leled az erős jobboldali többséget. /Országosan/. |
|
|
orosz_hussalata |
|
Valójában a fővárosban elvesztett körzetekben nagy részében is erős jobboldali többség van. |
|
negyven rabló |
|
Csak megjegyzem, hogy a főváros lakói többségükben elmebetegek! |
|
negyven rabló |
|
Erre várok országosan: 1. Fidesz, 2. Jobbik, 3. van más is...
Lehet, hogy több mint két évtized után kezdünk magunkhoz térni? |
|
orosz_hussalata |
|
Hát ez úgy tűnik megvan.
Ami a legmeglepőbb, hogy F1-es hasonlattal élve a maszop&co már inkább a visszapillantót nézi, mert a jobbik nagyon ott van a sarkában. |
|
|
|