Téma: Béke poraira ! |
|
mamácska |
|
Életének 76. évében váratlanul elhunyt Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója - közölte az MTI-vel a család szerdán. |
|
gajo |
|
"szégyellték" Talán így helyesebb lett volna... Az én apám is lenyomta az utolsó másfél évet, és egyáltalán nem szégyellte, az más kérdés, hogy nem szívesen beszélt róla.
|
|
negyven rabló |
|
Be kell vallanom, hogy én is ezt olvastam először tőle. |
|
fokos |
|
Legalább is meg merte említeni akkor, amikor még tabu volt. A "Requiem egy hadseregért"elolvasása után tehettem fel kérdéseket a nagyszüleimnek, akik még a nyolcvanas években is szégyellték, hogy valakijük ott volt. |
|
negyven rabló |
|
Na, ő mehetne ágyútalpon, de nem fog! Talán ő volt az egyetlen, aki tárgyilagosan láttatta a magyarság újkori történelmét. |
|
|
mamácska |
|
Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, volt milleniumi kormánybiztos - tudatta pénteken a család.
Nemeskürty Istvánt csütörtök este érte a halál.
Nemeskürty István Budapesten született 1925. május 14-én.
Előbb a Magvető Könyvkiadónál volt szerkesztő, majd 1959-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyár dramaturgiai vezetőjének nevezték ki, 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig. Irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be, emellett különféle társadalmi szervezetekben viselt magas tisztségeket. 1998 és 2001 között kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezését irányította.
Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.
|
|
|
mediator |
|
engem nem zavar ha megítélnek, legfeljebb elgondolkodom rajta és próbálom leszűrni a tanulságokat |
|
fokos |
|
Két dolog jutott eszembe. Az egyik: „Legyen a ti beszédetek igen, igen, nem, nem" (Mt 5,37)," Ebből számomra az következik, hogy az ismereteim alapján kialakult véleményemet elmondhatom, ha jó, ha rossz. A másik: " ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek" Máté 7:1-5 Ebből számomra az következik, hogy a halottak lelkének elbírálása nem az én feladatom. |
|
|
tiszavirág |
|
Nekem az a magyarázat, hogy abból tudhatjuk, hogy besúgó volt, mert angolul tanulhatott a börtönben (azaz tripla ebédet kapott), nekem valahogy kevésnek tűnik. Az ember sokszor feltételez dolgokat, de nem biztos, hogy a feltételezése igaz. Jó lenne tudni valami kézzelfoghatóbbat. Kiállt már valahol, valaki azzal, hogy ő tudja, hogy G.Á. valóban besúgó volt? Ki? Hol? Mikor? |
|
|
gajo |
|
Idézet: angolul tanulhatott a börtönben?
Szellemi táplálék. Egyszerűbben, tripla ebédet kapott naponta az igazgató konyhájáról. Minden hatalom fél a tudó emberektől, igyekeznek is ellehetetleníteni mindnyájukat, hacsak nem sikerül megvásárolni őket, amihez persze a megvásároltnak is erős vonzódást kell mutatnia. Ez ma is működik, csak bonyolultabban.
|
|
gajo |
|
... de ki tudja mi az igaz? |
|
Rendes Kis |
|
Én így ismerem: "Halottról igazat vagy semmit !" |
|
gajo |
|
Idézet: Lehet, hogy megváltozott, lehet, hogy megbánta, nem tudunk erről semmit.
Nagyon gyenge mentegetések ezek. Csak azért mert meghalt, már okvetlenül el kell hallgatni esetleges mocskosságait? (Jó, tudom: halottról jót vagy semmit.)
Persze ezen az alapon, erős gyomlálásnak kéne alávetni a történelem könyveket is...
|
|
mediator |
|
Lehet, hogy megváltozott, és ezt közölni már nem tudja: ez gond. Akkor viszont nem marad más, mint a rendelkezésre álló adatok (tények) alapján megítélni őt. (Tetszett volna neki korábban úgy viselkedni, hogy ez ne vethessen árnyékot a bármikori megítélésére.)
|
|
Rendes Kis |
|
(csakugyan bele kellett tennem 1 ellentrükköt ... ) Ezt az ellentétével egységre lépést, ha lehet, még kevésbé értem, mint korábban ... |
|
tiszavirág |
|
Abból vezeted le, hogy biztos, hogy besúgó volt, mert angolul tanulhatott a börtönben? Más, kézzel foghatóbb tudás nincs? |
|
mpd |
|
Hát ja. Nem Hamlet volt az első, aki megszívta a vallás miatt. |
|
menta |
|
127- nem erre gondoltam, hanem az időzítésre- és a halállal kapcsolatos szertartásokra, melyek közvetlenül utána történtek. |
|
menta |
|
(azt hittem, te segítettél a képen: )) "A"-nak nem "B" az ellentéte, hanem a "NEM A" Hát nem egyszerű.. És óriási a veszély, hogy nem a jó-rossz (nem jó) ellentét fölé lép, hanem alá. A "fölé"-t azt a keletiek "ürességével" fejezném ki - ami forma feletti, forma nélküli tiszta potencialitás, lehetőség - anyagát, formáját tekintve semmi. Az "alá" pedig, mikor valamiféle minőségeket és formákat elveszített masszává pépesedik, elegyedik (ennek vágya a liberális céloknál általában kimutatható)Ha a forma feletti, vagy forma nélküli, teljesen szabad - minden lehet. A forma alatti pép pedig semmi sem lehet már. Köszönöm mindenkinek a beszélgetést. |
|
mediator |
|
Ha menta logikája mentén haladnánk, egyetlen valaha létezett, vagy csak feltételezetten létezett személy tetteit sem minősíthetnénk. Mi a helyzet pl. Júdással? |
|
Rendes Kis |
|
(A képpel a Wikipédia valamit trükközött, azért nem jelent meg elsőre ...) |
|
|