Téma: keresztény-iszlám párbeszéd |
|
menta |
|
Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Az egész munkássága alatt érezhető, hogy mélyebben átélte azt, amit azért mindig is tudtak, hogy Isten gyermekei vagyunk. Koldusok vagyunk. Ez az igazság- mondta Luther élete végén. Ahogy a kisgyermek nincstelen koldusként születik a világra, a szeretetet koldulja. |
|
fokos |
|
Márpárdon! Ha az utalások, rövidítések, nem barokkos körmondatokban megformált gondolatok érthetetlenek Neked, arról nem mi tehetünk... |
|
fokos |
|
A Szentlélek-lelkem kapcsolatát, a hasonló a hasonlót érzem, tudom , gyakorlom. A Luther-gondolatot (akár link formájában is) szeretném jobban megismerni. |
|
menta |
|
Partvonalról bekiabálás: 5* Láttam, m~^đ> (olvashatatlan aláírás) |
|
|
Rendes Kis |
|
Ha nem sértődtél volna meg, akkor erre: "Parányi [...] tudatommal araszolok a Tudat felé. Ha független lenne, egész másképp tenném, nem a művészetek és a vallások útján. Mikroszkóp alá tenném, és méricskélném, vagy más, duális tudattal, diszkurzív gondolkodással. De ha független lenne, nem is lennék képes megismerésben jutni felé. Hasonló hasonlót képes felismerni (Istengyermekség - ennek a lényegi felismeréséhez Luther jutott el)" azt válaszolnám, hogy: Nem teszed mikroszkóp alá és nem méricskéled, de megkülönbözteted magad Tőle. És evvel máris beoson a képbe a fránya dualitás. Máris ott melegszünk a tűznél Péterrel és vele mondjuk, hogy "Nem én vagyok !" |
|
fokos |
|
Azt hiszem, egyformán gondoljuk, csak te jobban fogalmazol.
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Nem mond semmit. Valszeg, neki még az emberről sincs semmi ismerete. De nem biztos, hogy előbb hal ki, mint az ember. |
|
Felkesz Deneverr |
|
bocs, de arról nem tehetek, hogy nem akarod érteni, hogy mit írtam itt én, korábban (is)... ha az ember túl nagyra tartja magát, akkor még a plusz nullát sem fogja elérni, sajnos és nem fog segíteni rajta még az (bármelyik) Isten sem .. |
|
negyven rabló |
|
Idézet: ne viccelj, az ember egy mínusz nulla a világ többi részéhez képest!
Ez tényleg így van, de mit mond a giliszta? |
|
Rendes Kis |
|
Bocsánat, nem akartalak megsérteni. Én is köszönöm. |
|
menta |
|
#111 - természetesen, mínusz nulla vagyok. Mint tapasztaló Alany viszont Egy (egész). A kérdés, hogy jó-e, ha úgy élek, hogy ajaj, de mínusz nulla vagyok, úgysem juthatok a megismerésben előre, de kááár. Be is fejezem. Adieu! Jók legyetek! #114 "Miből gondolod, hogy van egy tudatunktól független, objektív Tudat ?'"-kérdezed. És te miből gondolod, hogy én azt gondolom, hogy van a tudatomtól F Ü G G E T L E N objektív Tudat?? Hol írtam ezt? Ezt értelmezted félre?: 108 A tudattól (nem a tudatomtól, a Tudattól) független létet nem hiszem el, hogy van, hogy lehet - mert ez nem azt jelenti. Valamint azt, hogy "hiszem" és "tudom", azt sem szoktam keverni... Parányi minusznulla tudatommal araszolok a Tudat felé. Ha független lenne, egész másképp tenném, nem a művészetek és a vallások útján. Mikroszkóp alá tenném, és méricskélném, vagy más, duális tudattal, diszkurzív gondolkodással. De ha független lenne, nem is lennék képes megismerésben jutni felé. Hasonló hasonlót képes felismerni (Istengyermekség - ennek a lényegi felismeréséhez Luther jutott el)
Köszönöm a beszélgetést. |
|
Rendes Kis |
|
Miből gondolod, hogy van egy tudatunktól független, objektív Tudat ? Én csak egy van. Ha egy másik ember is azt, mondja, hogy "én", akkor nem másik "én"-t, mond, hanem ugyanazt. Két ember között nem "én-te" kapcsolat van, hanem "én-én" kapcsolat. Amikor ezt a meglátásomat elmondtam Kunszt Györgynek, rábólintott, hogy ennek neve is van, ez a "Szánkhja". |
|
Rendes Kis |
|
Ez nem egyszerűen az idő problémája. Ez az érzékelés problémája. A jelen pillanatában azokat a jeleket érzékelem, amelyeket az objektumok a múltban bocsátottak ki. A távoli csillagok több milliárd éve voltak olyanok, mint amilyennek én most látom őket. Titusz öt évvel ezelőtt látott kavicsainak képe még mindig megvan, tőle 5 fényév távolságban, igaz, erős kicsinyítésben. A másik pedig az emlékezet problémája. Titusz emlékezetében is halványul a kép. Ha nem botlik meg a kövekben, valószínűleg már 5 perc múlva sem emléxik rájuk ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
"A Kreml a miénk lesz" :--D
(A videóban szereplő jelenetek nem újak; az persze kétségtelen, hogy így egybegyűjtve még borzalmasabbak.) |
|
Felkesz Deneverr |
|
ne viccelj, az ember egy mínusz nulla a világ többi részéhez képest! |
|
Felkesz Deneverr |
|
eltévesztetted a topikot!... Itt az iszlámról és a kereszténységről van (lenne) szó, bár az igaz, hogy az itteni nagymesterek is eltértek már némileg...)! |
|
tiszavirág |
|
Na Rendes! Most százszor kell ideírni, hogy csak erős idegzetűeknek! Hihetetlenül borzalmas videó!!!!! Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy az Iszlám Állam legvéresebb videója látható itt, csak az nézze, aki bírja.
http://alfahir.hu/europa_remegni_fog_minden_idok_legbrutalisabb_videojaban_uz ...
A videón látható angol felirat fordítása:
"Hamarosan, nemsokára A vér úgy fog folyni, mint az óceán A hitetlenek torkában Félelem lesz a késektől Az oroszlánok és az umma (muszlim hívők közössége)* felébredtek Felemelték kardjukat Megerősítik az ummát Napról napra Allah katonái Nem ismernek félelmet Az [egyistenhitért] Allahhoz vezették őket Le fogunk csapni a bálványra A keresztre és a bálványimádókra Erönkkel felkeltjük A sötétséget a szívekben Ti büdös hitetlenek Egyáltalán nem vagytok bátrak A hangotokat elnémították A kalifátus felépült Csaták árán Elvesszük tőletek azt a földet, amelyiket csak akarjuk Sokat a földjeitek közül Ágyasainkká tesszük A feleségeiteket És szolgáinkká tesszük A gyerekeiteket Az erőforrásaitok nem fognak rajtatok segíteni Nem fognak megvédeni attól, ami jön A bátor lovagok fiai nemzetének szolgái Mészárlással jövünk el hozzátok Szembe szállunk a halállal A pisztolyaitok csövében Mi a Paradicsomot látjuk A mesterlövészek készen állnak És rejtekhelyeikről Célba veszik Védelem nélküli otthonaitokat Vissza fogjuk szerezni minden földünket Senki sem hagyhatja ezt figyelmen kívül Kivéve a bolondokat Vagy a vakokat Európa megremeg Oroszország elpusztul Halálával haldoklik Visszavesszük [a Kaukázust] És nem engedjük többé A sötét erők hatalmát A Kreml a miénk lesz Az Urál visszatér A hitetlenek megremegnek A sariát akarjuk [Tatárföldön] Az orosz várost az [Allah hatalmas] fogja sokkolni Itt Moszkvában! Aki élni akar Fizetnie kell [a nem-muszlimok adóját] Ha nem veszi fel az iszlámot Ezek a mi szavaink A nagyvárosaitokban Sarokba fogunk szorítani titeket Nem fogtok tudni elmenekülni Vagy a korrupciótokat terjeszteni Mi a megalázás életét fogjuk élni Mostantól Ezután A pokol tüze vár titeket."
Ezeket nem anya szülte. |
|
menta |
|
1) #104 - mivel igyekeznek beszorítani sorszámok, előítéletek, bélyegzések közé - ezért erősödött fel és adott esetben torzulhatott el ez, gőgösséggé fajulva, hogy "ki vagyok én". Hatás-ellenhatás. Nem megérteni, hanem megismerni kellene - ez egy út , ez az Út. megérteni a lezárt kész problémát lehet, ami eleven organizmus, ott csak haladni lehet a megismerésben. Azonban ez az önismereti probléma szellemi szempontból mégis a legfontosabb kérdés lehetne minden embernek. Ebből adódik, mit kell tennem, mit lehet, mik a kötelezettségeim, de gyakorlatilag minden kérdés ide, ebbe a pontba fut. Ez jó is: Pont - nincs rá definíció, és mégis ráépül a geometria : ) Én - nincs definíció, és mégis egész életünk ráépül. Normális esetben az ember szellemi útja, azon belül az Isten-, világ- és önismeret nagyon fontos és abba a kiterjedés nélküli megmagyarázhatatlan Egy- be, Pontba fut ez a 3. Egy gondolkodó mondta: A világ végtelen nagy gömb, amelynek végtelen sok középpontja van. 1) #103. Tagadom, hogy tagadom az objektumot - azzal úgyis csak erősíteném : ) A tudattól (nem a tudatomtól, a Tudattól) független létet nem hiszem el, hogy van, hogy lehet. Egyáltalán a 'lét határozza meg a tudatot vagy a tudat a létet' kérdés is EGY PONTBA fut: Egyetlen tudati lét van.
2)Descartes kijavítva: Vagyok, tehát gondolkodom. 3)"De én nem ez a tükörkép vagyok, én ennek a tükörképnek a szemlélője vagyok." A tapasztaló alany - ez fontos, mert talán minden bajunk abból ered, hogy azonosítom az ént a tükörképpel, vagy a testtel/lélekkel/szellemmel.
|
|
Rendes Kis |
|
Magamat nem tudom szemlélni. Épp ezért tévesztem össze magamat olyan objektumokkal, amelyeket szemlélni tudok. "Én okleveles agrármérnök vagyok". "Én a gyermekeim apja vagyok". "Én köztiszteletben álló választópolgár vagyok". "Én gondolkodom, tehát én vagyok". Descartes úr már rafinált volt, mert nem azt mondta, hogy "én a gondolkozásom vagyok". A gondolkozás tényéből csak következtet arra, hogy itt van "valaki", aki gondolkozik. |
|
mpd |
|
Az 1. pont, az meg az idő problémája. Feltaláltuk az időt, ezáltal a múltat. De mit kezdünk vele? A múlt erősen szubjektív. Vegyünk egy példát. Ismerjük a történetet: Gácsérfalvi Titusz a Nekeresdfalvai úton belerúgott egy kavics-kupacba és megbotlott. Ott és akkor ő tudott erről az eseményről, megszámolhatta a kavicsokat is. De mivel más szemtanú vagy fénykép nem volt, Titusz halála után ez az információ totálisan elveszett, megsemmisült. Onnantól kezdve ELTŰNT a múltból. Egyszerűen nem része a múltnak többé. Meg sem történt. |
|
mpd |
|
Idézet: én ennek a tükörképnek a szemlélője vagyok.
Hát nem feltétlenül. Magamat ugyanis nem kéne tudnom szemlélni. Ez az evolúció bölcsessége, amit sajnos vagy nem sajnos, az ember túlhaladott: az ember képes magáról gondolkodni, csak éppen megérteni nem képes önmagát. Paranoid helyzet. |
|
Felkesz Deneverr |
|
a baj ott kezdődik, hogy mi (emberek) sokszor túl sokat képzelünk sajátmagunkról (fontosságunkról.. ) ... |
|
Rendes Kis |
|
Fura csapat gyűltünk itt össze. Menta tagadja az objektumot. Mpd tagadja a szubjektumot.
1. A tudatunktól független, objektív valóság létezésében valóban könnyű kételkedni, hiszen csak az érzékszerveink útján szerzünk tapasztalást róla, azok pedig sokszor becsapnak minket, érzéki csalódások, illuminációk, hallucinációk, képzelődések áldozatai lehetünk. Mégis, a tapasztalataink nagymértékben koherensek: a tárgyakat rendre ott találjuk meg reggel, ahol este hagytuk őket, saját és embertársaink tapasztalatai teljes egyezőséget mutatnak abban, hogy léteznek olyan két-, négy-, hat- és még több lábú lények, amelyek "szem"-nek nevezett objektumokat hordanak magukkal, hogy a környezetükből érzékleteket gyűjtsenek.
2. A szubjektumunkban is könnyű kételkedni, hiszen azt nem tudjuk érzékelni: ő érzékel. A saját szemünket azért nem látjuk akkor, ha az elme irányából nézünk bele, mert átlátszó. Nem a szemünket látjuk, hanem a rajtuk keresztül felénk tóduló érzékleteket. De ugyanez az elménkre is igaz. Az elme a szemfenéken keletkezett képet feldolgozza, elkészíti a külső valóság belső tükörképét. De én nem ez a tükörkép vagyok, én ennek a tükörképnek a szemlélője vagyok. |
|
|