Téma: Jó hírek (csak erős idegzetűeknek !) |
|
glens |
|
2014-ben mennyi volt a magyar GNI? És a német? És az EU átlag? És melyik milyen ütemben változott?
|
|
mpd |
|
Na ezt add össze, ez már ehető, és tökre óccsó:
Félbarna kenyér 1 kg
22% kedvezmény, 139 Ft, régi ár: 179 Ft
Az akciós irányár csak akkor érvényes, ha a kiszállítás 2015.06.30-i napon, vagy azt megelőzően történik.. |
|
mpd |
|
(a teszkóé különösen olyan vacak, ami még ennyit se ér, ez nem jó példa, és egyébként is, minél kisebb faluban van, a teszkó annál drágább) |
|
mpd |
|
Egészen bizonyos, hogy minden új ötletedre ugrani fogok és megszállottan keresgélek!!
Idézek egy klasszikust: cimbora, nekem erre nincs időm!
De korlátlan türelmem jeléül másolok az egyik alábbi, általad el nem olvasott hozzászólásból:
A KSH rendezvényén Hüttl Antónia, a Statisztikai Szemle főszerkesztője kiemelte: a GDP mérése egyebek között azért fontos, mert az Európai Unióban a tagországok bruttó nemzeti jövedelmével (GNI) arányosan kell teljesíteni a tagi befizetéseket... ( így folytatódott, csak azt már nem másoltam: és a GNI-t is a GDP-ből számolják)
Szólj, ha nem világos!!!! Vagy, ha nem tartod ezt elég fontosnak, hogyaszongya a tagországok befizetése. |
|
|
mpd |
|
Igén januári hír: A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát. |
|
glens |
|
A táblázat címe: Percentage share of GNI base by Member State in the general budgets 2005-2009 Esetleg ennél újabbat? Vagy olyat, ami mond is valamit? Mondom, olyat, mint ami a GDP-re van. Ha annyira fontos mutató, mint a GDP, akkor biztosan van, keresgélj.
De itt egy mentő kérdés, 2014-ben mennyi volt a magyar GNI? És a német? És az EU átlag? És melyik milyen ütemben változott? |
|
mpd |
|
KENYEREK Fehér kenyér szeletelt 3 nap 50 dkg 200 Ft/db Barna kenyér szeletelt 3 nap 50 dkg 220 Ft/db Tökös kenyér szeletelt 3 nap 50 dkg 280 Ft/db Sajtos kenyér szeletelt 3 nap 50 dkg 240 Ft/db Burgonyás kenyér szeletelt 3 nap 50 dkg 240 Ft/db Házi cipó 0,5 kg 3 nap 50 dkg 200 Ft/db Tökös vekni szeletelt 1/4 3 nap 25 dkg 140 Ft/db Burgonyás vekni szeletelt 1/4 3 nap 25 dkg 120 Ft/db
(egymást segítő egyesület) |
|
mpd |
|
Följebb hozom, mer itten a Glanc szétoffoltatja velem a topikomat:
Újabb jó hír!!! A bróker nem vész el, csak Pestre költözik:
Idézet:Május 31-ig a Quaestor-csoporttal együtt bedőlt Quaestor Jelzálog Zrt.-nél volt üzleti igazgató Kovács Gábor, aki másnap, június elsejével már új munkahelyén, a tavaly év végén létrehozott fővárosi mamutcégnél, a Budapesti Városigazgatóság Zrt.-nél állt munkába, mint gazdasági igazgató - tudta meg az Index.
Na jó, kicsit összébb kell húzza magát:
Idézet:Az Origo azt is megtalálta, mennyit keres új beosztásában az ex Quaestor-igazgató: személyi alapbére havi bruttó 1,5 millió forint, és ehhez jön még havi 40 ezer forint cafetéria. Vezetőként Kovács is kaphat jutalmat, prémiumot: "teljesítménybére" elérheti az alapbére 15 százalékát, vagyis éves szinten a 2,7 millió forintot. |
|
glens |
|
Általában tökmagos, barna zsemlét eszem, abból is egy nap egyet. Nem szoktunk fehér kenyeret venni, zsömléken, kornspiccen él a család.
Azért hoztam példának, mert úgy gondoltam, hogy a fehér kenyér az alapvető élelmiszerek közé tartozik (minta setéshús, vagy a cukor). Ugyanis az inflációról volt szó, nem az én étkezési szokásaimról. |
|
|
mpd |
|
KSH: Magyarország nemzeti számlái, 1995-2013
Magyarország nemzeti számlái, 1995-2013 A magyar nemzeti számlák ESA2010 módszertan szerint számított hosszú idősoros adatai jelennek meg ebben a kétnyelvű (magyar–angol) kiadványban, mely a magyar gazdaság keresztmetszeti és idősor – közöttük a bruttó hazai termék (GDP), illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) – adatait tartalmazza. A kiadvány bemutatja az ágazatok és a szektorok termelési, jövedelmi, felhalmozási és pénzügyi számláit. Információt kaphatnak az egy főre jutó GDP, a GNI, továbbá a lakossági jövedelmek, a fogyasztás és felhalmozás alakulásáról.
Az éves magyar nemzeti számlák összeállításának kezdete óta 20. alkalommal jelenik meg a legfontosabb makrogazdasági adatokat tartalmazó kiadványunk, amely ezúttal 19 év (1995–2013) részletes adatait tartalmazza. Tekintettel arra, hogy a számítások során lényeges módszertani változtatásokra került sor, és ezeket a változásokat a teljes idősoron átvezettük, a kiadvány terjedelme jóval meghaladja az eddig szokásos méretet. Ennek megfelelően formátumát is változtattuk, felhasználóbarát, táblázatos (Excel) formában adjuk közre az adatokat. A módszertani változások fő oka, hogy 2014 szeptemberétől a nemzeti számlák összeállításának az Európai Unióban előírt módszertana megváltozott, az Európai Unió 2013. május 21-i 549/2013/EU parlamenti és tanácsi jogszabálya alapján. Ennek melléklete egyben meghatározza a tagországokban a nemzeti számlák összeállításának módszertanát (ESA2010). Az ESA2010 összhangban van az ENSZ által kiadott, a nemzeti számlák világszerte elfogadott és alkalmazott módszertanával, az SNA2008-cal, így biztosítva a makrostatisztikai mutatók világszintű ösz- szehasonlíthatóságát. A nemzeti számlák a gazdaságstatisztika modern rendszerének a központi elemét képezik, valamint rendszerezett statisztikai keretet nyújtanak a gazdasági folyamatok összegzéséhez és elemzéséhez. E szerep maradéktalan betöltéséhez és a felhasználók változó igényeinek való megfeleléshez a számlarendszernek naprakész rendszerként kell üzemelnie. Az elmúlt húsz évben jelentős hatások érték a világ gazdaságait, így az információs és kommunikációs technológiák térnyerése a termelési folyamatokban, az immateriális javak, a szellemi tulajdonú termékek bővülő szerepe és a globalizáció felerősödése. A felsorolt tényezők tették szükségessé a korábban alkalmazott (ESA95) módszertan frissítését és megújítását, ami nem forradalmi, hanem szükségszerű változásokat hozott.
|
|
mpd |
|
polgariszemle.hu:
A költségvetési előirányzat szerint 2007-ben az EU-tól összesen 655 milliárd forintot kapunk, és 215 milliárd forinttal járulunk hozzá, ez nettó 440 milliárd forintot jelent. Viszonyítva az elszenvedett termék és szolgáltatás külkereskedelmi cserearány-veszteségünkhöz (890 milliárd Ft), annak mintegy fele. A KSH GNI hivatalos elszámolása szerint a reálösszeg még ennél is jóval alacsonyabb, mindössze 111 milliárd forint (kaptunk 198,4 milliárd forintot, és befizettünk 87,3 milliárd forintot, lásd: KSH Magyarország Nemzeti Számlái, illetve GDP-elszámolás adatai).
(megint csak én vastagítottam, ne kelljen keresgélned) |
|
mpd |
|
Ez egy 2010-es cikk:
A KSH kiadta a GNI számítás módszertanát, amely egy 450 oldalas dokumentum, és az uniós statisztikai előírások függvényében folyamatosan módosul - erről Szabó Péter főosztályvezető beszélt. Ilyen uniós módosítás például az, hogy a kutatás-fejlesztést tőkésíteni kell, ahelyett hogy a folyó termelés költségei között szerepelne. A tőkésítéssel ez a kiadás növeli a GDP-t és a GNI-t is. Hasonlóan tőkésíteni kell a romboló fegyvereket is, a bérmunka elszámolása pedig újra bruttó módon történik - ez utóbbit néhány évente nettóról bruttóra, majd újra nettóra váltja az EU. |
|
mpd |
|
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megújította az éves folyóáras bruttó hazai termék (GDP)számítást, hogy a nemzeti számlák előállítása áttekinthetőbb, a kapott adatok pedig megbízhatóbbak legyenek. 2013.09.20 13:32 MTI nyomtatás beszélj róla +-betűméret hirdetés
Ezt hangsúlyozták a hivatal szakértői a Statisztika Nemzetközi Éve alkalmából rendezett szakmai beszélgetésen pénteken, Budapesten.
A KSH rendezvényén Hüttl Antónia, a Statisztikai Szemle főszerkesztője kiemelte: a GDP mérése egyebek között azért fontos, mert az Európai Unióban a tagországok bruttó nemzeti jövedelmével (GNI) arányosan kell teljesíteni a tagi befizetéseket
(a kiemelés az én művem. Szóval ennyire lényegtelen a GNI, hogy ez alapján számítják a tagországok befizetnivalóját. Valóban, marginális férc-zugmutató lehet akkor.) |
|
mpd |
|
Aztán van pár pdf az új módszertanról, majd a Portfólió emlegeti a KSH-t és a GNI-t egy lapon:
Alaposan átírta a GDP-számokat a KSH nagy módszertani revíziója, melynek keretében az ESA2010 szabványra tért át a hivatal. A változások meglehetősen szerteágazók, a folyamatosan frissülő cikkünkben ezeket próbáljuk áttekinteni.
Jó, de mi ez az egész? Csak röviden, mi szükség van erre a nagy változásra. Az Európai Unió tagállamai 2014 szeptemberétől új módszertan szerint állítják össze a nemzeti számlákat. A módosított előírásoknak megfelelő adatokat, amelyek összegzései a bruttó hazai termék (GDP) és a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) mutatóiban jelennek meg, a KSH első alkalommal ma publikálta. |
|
|
glens |
|
Cibora, félreértesz (gondolom, nem véletlenül ). Amilyen statisztikát eddig az orrod alá dugtam, az vagy ksh, vagy eurostat volt. Elég, ha ezekből hozod a táblázatodat, ezek általában is elfogadottak.
Ha tényleg olyan fontos szám a GNI, akkor biztosan találsz ezeken olyat és annyit, mint a GDP-re. Vagy mégsem?
|
|
mpd |
|
Mint ahogy azt az OK!PÉCS megírta, a tavaly több mint százmillióból felújított pécsi Csontváry múzeum épületét hamarosan szét fogják verni, kibontják a falat, mert a nagyobb festményeket csak így tudják elszállítani Budapestre. Ott ugyanis L. Simon László Csontváry kiállítást álmodott. |
|
mpd |
|
Újabb jó hír!!! A bróker nem vész el, csak Pestre költözik:
Idézet: Május 31-ig a Quaestor-csoporttal együtt bedőlt Quaestor Jelzálog Zrt.-nél volt üzleti igazgató Kovács Gábor, aki másnap, június elsejével már új munkahelyén, a tavaly év végén létrehozott fővárosi mamutcégnél, a Budapesti Városigazgatóság Zrt.-nél állt munkába, mint gazdasági igazgató - tudta meg az Index.
Na jó, kicsit összébb kell húzza magát:
Idézet: Az Origo azt is megtalálta, mennyit keres új beosztásában az ex Quaestor-igazgató: személyi alapbére havi bruttó 1,5 millió forint, és ehhez jön még havi 40 ezer forint cafetéria. Vezetőként Kovács is kaphat jutalmat, prémiumot: "teljesítménybére" elérheti az alapbére 15 százalékát, vagyis éves szinten a 2,7 millió forintot.
|
|
mpd |
|
Én most arra lennék kíváncsi, mennyiért veszed a fehér kenyeret. Elhiggyem-e a KSH-nak, hogy 273-ba kerül? |
|
|
|
glens |
|
Cimbora, ha ez a GNI tényleg annyira fontos volna, tele lenne vele a net, mind a GDP-s táblázatokkal. Mutass már néhányat, hogy lássak és higyjek.
A jó fehér kenyérnél nem az a kérdés, épp most hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy mennyit drágult. Mert hogy az inflációról ment a csevely. |
|
mpd |
|
Értem. Szóval egyszerűen NEM ÉRDEKEL más adat, vélemény, következtetés. Nincs ezzel baj, én ugyan meg nem rólak érte. Én is pont így vagyok, vagy a fene tudja, nem tudom eldönteni, mert a hurrápropaganda vastagon ömlik mindenhonnan. Ha érdekel engem, ha nem, kénytelen vagyok meghallgatni. Negyven éve hallgatom reggel a Krónikát, de csak a megszokás miatt kapcsolom be újabban, mert amúgy hallgathatatlan a propagandától. |
|
|