Téma: Öregedés ellen |
|
gajo |
|
Idézet: az első halhatatlan emberi sejteket,
Szóval... ihajla, csuhajja sose halunk meg! |
|
Rendes Kis |
|
Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete „Szobám falán van egy fénykép egy nőről, akivel sohasem találkoztam. A kép szakadt jobb sarkát celluxszal ragasztották meg. A nő mosolyogva néz szembe a fényképezőgéppel, kezét a csípőjére teszi; ruhája gondosan vasalt, ajka erősen ki van rúzsozva. Nincs még harmincéves. A kép az 1940-es évek végén készült. A nő halványbarna bőre sima, szeme pajkos. Még nem tud a benne növekvő rosszindulatú daganatról, amely árvává teszi majd öt gyermekét, az orvostudomány jövőjét pedig döntően befolyásolja. A fénykép aláírása: „Henrietta Lacks, Helen Lane vagy Helen Larson”. Nem tudni, ki készítette ezt a fotót, de több százszor megjelent már képes újságokban és tudományos könyvekben, blogokon és a laboratóriumok falán. A rajta szereplő nőt általában Helen Lane-ként említik, de sokszor nem is adnak neki nevet. Többnyire csak HeLaként emlegetik őt is, akárcsak az első halhatatlan emberi sejteket, melyeket az ő méhnyakából metszettek ki pár hónappal a halála előtt. Valójában Henrietta Lacksnek hívták.”
Az orvosok sejteket vettek le tőle, az engedélye nélkül. Ezek a sejtek sosem pusztultak el, és forradalmasították az orvostudományt. Több millió dolláros üzletág épült rájuk. Minderről Henrietta gyermekei csak húsz év múlva értesültek. Életük egyszer s mindenkorra megváltozott. ... http://moly.hu/olvasasok/4575829 ... www.facebook.com/aurora.s.white?fref=nf |
|
Rendes Kis |
|
Friss Nobel-díjas: "olyat akartam csinálni, amit mások még nem"
A molekuláris sejtbiológiával foglalkozó tudósnak a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért ítélték oda a Nobel-díjat. Az emberi szervezetben állandóan ismétlődő folyamat a sejtek "önevése" vagy kannibalizmusa, kifinomult egyensúly van a lebomlás és az újjáépülés között, erről szól az élet - fejtette ki a televíziónak. Arra a kérdésre, hogy miért a fehérjék lebomlását és nem az összetételét választotta kutatási területéül, azt válaszolta: "valami olyat akartam csinálni, amit mások még nem". ... http://gondola.hu/hirek/194323-Friss_Nobel-dijas___olyat_akartam_csinalni__am ... |
|
|
|
negyven rabló |
|
Tök jó! Hamarosan meglesz és akkor belekerül mondjuk 19990 Ft-ba, de csak Önnek és csak most! De ez nem minden! Ha most rendel, akkor kettőt kap ezért az árért és ráadásul egy fülszőrkinövő-ellenőrző készülék boldog tulajdonosa is lehet! Biztosan nem hagyom ki! John Brown ebből milliomos lett! Öltöny, nyakkendő, fehér ing, meghajlás visszafogott mosollyal. Éjjen éjjen! Taps! |
|
|
negyven rabló |
|
Most, itt? Nosza!
1./ Nincs ötletem. 2./ Van ötleted? 3./ Ismersz olyat, akinek van ötlete?
(Ez már három!) |
|
|
negyven rabló |
|
Tulképp nem muszáj megöregedni, meg lehet halni fiatalon is! |
|
negyven rabló |
|
Boldogult keresztapám mindig azt mondta, hogy ne öregedj meg! Egyetértettem vele, de mindig megkérdeztem, hogy mi a módja ennek? A válasza mindig az volt, hogy: Azt találd ki te!
Ezen vagyok, de még nem sikerült megoldanom! |
|
Rendes Kis |
|
Test és lélek összetartozik
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel csütörtökön a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a Szent Lázár feltámasztása című szobrot. Az ünnepségen azt kérte, hogy a szobor figyelmeztessen mindenkit a szegények és betegek iránti kötelességére. A Szent Lázár nevét 15 éve viselő salgótarjáni megyei kórházban Semjén Zsolt szólt arról, hogy Lázár neve összefonódott a betegápolással és a gyógyítással, erre utal a keresztes hadjáratok idején a betegek istápolására létrehozott Szent Lázár Lovagrend, és kórházuk, a főként leprásokat gyógyító Lazaret is. [ 446 more words ] ... http://semjenzsolt.kdnp.hu/2016/09/test-es-lelek-osszetartozik/ |
|
katáng |
|
Kedves emlékeket ébresztett. |
|
Rendes Kis |
|
Megnéztem a bioinformatika definícióját és abból úgy gondolom, hogy talán új tudományágat találtam fel. A bioinformatika analógiákat keres az informatika és a biológia között. Én viszont nem azt mondom, hogy az elő szervezet "az olyan mint" egy informatikai eszköz, hanem hogy "az az". Ezt a tudományágat talán nevezhetnénk "bioinformikának" ? |
|
|
Rendes Kis |
|
PINCZÉSI JUDIT (1947 - 1982) :TALÁN
"Fiatalon fogsz meghalni!" - mondta egy cigányasszony a debreceni állomáson mellém kerülve, és tenyeremen futtatta vallató szemét. Tenyerem vonalai le-és felszaladtak, zihálva, harcképtelenül. Talán azért mondta, hogy én is meneküljek. Talán a rémület kínpadjára szánt. Talán csak azt akarta, hogy az értesülés birtokában csináljak azt, amit akarok. ... www.facebook.com/versek.kortarsaknak/posts/1781683858780424 |
|
Late Devonian |
|
Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagyméretű köztéri alkotás, amelyet tegnap avattak fel Kisújszálláson. Kecze István, a település polgármestere az MTI beszámolója szerint elmondta: a helyi születésű Csukás István idén ünnepelte 80. születésnapját, s ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával.
|
|
|
|
Rendes Kis |
|
Voltak, vannak halálosztók, de én életosztó leszek ... |
|
Rendes Kis |
|
Ügynöknek lenni szégyen és kellemetlen, node: a jó ügy érdekében ... ! Én most "életügynök" vagyok ...
|
|
Rendes Kis |
|
CSUKÁS ISTVÁN: KI ETTE MEG A NYARAT?
Ki ette meg a nyarat? Tegnap még itt volt, mértük a lázát: 37 fok árnyékban, vagyis a fák hóna alatt. Most se láz, se nyár, a fák dideregve kapkodnak a levelek után, rémes csontvázak, kiköpött halszálkák. De ki ette meg a nyarat? A kutyámra nézek gyanakodva: fejét rázza, pofáját nyújtja, eloldalog, megsértődve morog: „Megint mindent rám kennek …” A fecskéket figyelem, zsinórírást bögöztek a villanydróton, silabizálom, de nem tudom elolvasni, miről szól, kinek szól? Legyintek, á, nekik ez túl nagy falat! Macska füstöl át a kerítésen, szájában egéríz, verébíz, lopott tejföl íze, nem foglalkozik nyárevéssel, a harmadik szomszédból gúnyosan visszanyávog. Finoman megpendül a napraforgó cintányérja. Fülelek, talán tud valamit. Talán a virágok! A kertben rózsa, kannavirág, büdöske, a kifeszített madzagon hajnalka tornázik; szimatolva motyogom: „Kölnigyár, ott a nyár!” A rózsa a fejét ingatja, a kannavirág üresen kondul, a büdöske elpirul, a hajnalka tele szájjal nevet: micsoda buta kérdés! Fejemet ingatom, üresen kondulok, elpirulok, de nem nevetek, mert, nem, egyáltalán nem buta, mert hova tűnik, ami volt? S dideregve kapkodok a leveleim után, Mert nyár vagyok és fa vagyok egy boldog pillanatra, és miért voltam, hogyha eltűnök, s miért tűnök el, hogyha voltam?
... www.facebook.com/versek.kortarsaknak/posts/1780697912212352 |
|
|
|
|
|