Téma: Öregedés ellen |
|
keresztkem |
|
Jelzem a "bigott hívők" nem csak az Istenhit territóriumában dívnak és tenyésznek hanem az "istentelenek körében" is.Csak az utóbbiak "kőrét" úgy képezzük, hogy a bigott istenhívők--akiket fogódzkodjék meg jól : magam sem túlzottan kedvelek(!!!)-- téziseit BESZOROZZUK -1 -el. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Barátocskám, olyan vagy, mint a pénzügyi tervező kollégám, aki azt hirdeti (négyszemközt), hogy a pénzügyi tervezés nem munka, pontosabban csak gépírási munka, mert a pénzügyi terv csak úgy kifolyik az ember írógépéből. Erre én azt mondom: már akiéből. Ahhoz, hogy a géneket rekombinálni lehessen, szükség van arra, hogy a gének alkalmasak legyenek a rekombinálódásra. Vagyis ez nem 1 terv, hanem egész tervcsalád: lego-rendszer. |
|
mpd |
|
Directed evolution (irányított evolúció)
11.7. ábra - 11.7. ábra. Irányított evolúció. 11.7. ábra. Irányított evolúció.
Az irányított evolúció (11.7. ábra) során egy konkrét génben véletlenszerűen mutációkat hoznak létre, vagy ismert géneket/gén szakaszokat rekombináltatnak véletlenszerűen. A létrehozott mutáns génkönyvtárat expresszáltatják és minden egyes változatot letesztelnek. A legelőnyösebb tulajdonságú változatot ismét mutagenizálják (rekombináltatják), majd az új változatokat is tesztelik. A fenti ciklust addig folytatják, amíg a kívánt tulajdonság ki nem alakul.
A módszer legnagyobb előnye, hogy nem szükséges hozzá a kiindulási fehérje/fehérjék részletes ismerete csak a szükséges géneknek kell rendelkezésre állnia. A műveletek nagy része (a könyvtár tesztelése) automatizálható. |
|
|
mpd |
|
Eftássam, alant rávilágítottam, hogy bizonyos dolgokat sokkal nehezebb megtervezni, mint megcsinálni. És a felhalmozó próba-szerencse módszerével (mindig a legjobban bevált változatokat továbbszaporítani, eltérő módokon)úgyszólván simán előáll a megoldás. Hogy mást ne mondjak, különböző vegyületeket (biotechnológia) is termelnek ezzel a módszerrel. |
|
Rendes Kis |
|
Szerintem terv nélkül nagyobb csoda bonyolult szerkezeteket létrehozni, mint terv alapján. |
|
mpd |
|
Nem, mert van TERV hozzá. Az evolúciónak nincs terve. Se célja. |
|
Rendes Kis |
|
Módfelett egyszerű módszerrel építgetünk észvesztően bonyolult szerkezeteket. Kőbaltával űrrakétát. Ez nem csoda ? |
|
mpd |
|
Időben távolról nézve bonyolultnak LÁTSZIK. De adott időben mindig csak egy picike lépés történik, úgy, hogy az utód ránézésre meg se különböztethető a szüleitől. |
|
Rendes Kis |
|
Nohát, igen: mondhatnám, a növény fogyasztása fölöttébb "laktató" ... Mindenesetre, abban megegyezhetünk, hogy a folyamat csöppet sem egyszerű ! |
|
mpd |
|
Fityfene gátlás. Mindenféle gátlás, ami a rovart önmérsékletre intené, rövid távon bukta, azaz egyetlen nemzedék alatt kiszelektálódna egy ilyen gén (gén alatt mindig azt kell érteni: egy vagy több gén, ami egy bizonyos tulajdonságot kódol) Lefogadom, hogy a növény termel valami mérget, amiből a rovar csak korlátozott mennyiséget fogyaszthat el. Természetesen a rovar is "igyekszik" (természetesen nem tudatosan)a mérget semlegesíteni, úgyhogy ez tipikus példája lehet így a fegyverkezési versenynek.
|
|
Rendes Kis |
|
Sajnos nem jegyeztem meg, honnan való a történet, hallottam vagy olvastam. Amerika valamelyik sivatagjában élnek ezek az önmérsékelő lények. Mondjuk, biztos van rá magyarázat, hogy valamiféle gátlás lép életbe náluk, ami megakadályozza őket az ön- és közpusztításban. Mindenesetre, azért a folyamatot nem nevezném egyszerűnek. |
|
mpd |
|
Ez olyan borzasztóan gaiásan hangzik.... tán a Nácigeóról van? |
|
Rendes Kis |
|
Akkor mégiscsak kell lennie valamiféle előrelátásnak, mert olvastam 1 rendkívül ritka rovarról, ami 1 rendkívüli ritka növényen él, olyan ritka, hogy meg tudná enni az egészet uzsonnára, de csak épp annyit esz meg belőle, hogy az ne pusztuljon ki. |
|
mpd |
|
Ez csak akkor nehezítés, ha előre látunk. Ha nem, akkor csak arra kell figyelni, hogy ma még jóllakjunk. Lásd Rapa nui, ahol ilyesmi gondolkodás előzte meg az utolsó fa kivágását. |
|
Rendes Kis |
|
Az, hogy nincs cél, az nem könnyítés, hanem nehezítés. Plusz nehezítés, hogy nem lehet későbbi előnyök végett áldozatot hozni. |
|
mpd |
|
Nem is! még véletlen se!!! |
|
keresztkem |
|
Náttyon helljess! Ne is tessen szóbanállni véllem! k.k. |
|
mpd |
|
Pont itt az alapvető különbség. A sakkjátszmának ugyanis van egy végső célja, míg az evolúció csak úgy folyik. Sakk-hasonlattal élve: az evolúcióban NINCS tisztáldozat, ami később juttatja előnyhöz a játékost. Itt mindig csak a következő lépés számít, függetlenül attól, hogy esetleg a második lépésben mattot kapok miatta. |
|
Rendes Kis |
|
Persze, a sakkozás sem bonyolult, ott is csak 1 lépésre kell előre látni. |
|
mpd |
|
Ha az evolúcióról kell vitázni, azt semmiképpen valami bigott hívővel fogom végezni, úgyhogy: persze, persze, igaza van Isti báttyám. |
|
mpd |
|
A folyamat egyáltalán nem bonyolult. EGYETLEN lépésre kell előrelátni. Még az iparban is alkalmazzák. Olvastam, hogy a mosóporgyártók a porlasztáshoz evolúciós alapon válogatják a fúvókákat (kipróbálnak X darabot, és a legjobbakat módosítják kicsit, aztán azok közül is a jobbakat míg végül valamelyik megfelelően szemcsésíti a kiáramló veccert). Nincs mérnök, aki megtervezne egy ilyet, ide-oda kanyargó, szűkülő-táguló fúvókát, lám, a kiválasztódás pár generáció alatt megoldja. (Hozzátéve, hogy a kísérletezők beleviszik a Baldwin-effektust is, noha nyilván fogalmuk sincs annak mibenlétéről) |
|
|
keresztkem |
|
A baj az, hogy "ezt" egy EMBER mondja.Méghozzá nem is a leghitelesebb emberek közül való egy-egy ember.Ráadásul--a tapasztalat szerint--az ilyesmit állitó emberek 90%-a megváltoztatja ebbéli nézetét.Úgyhogy nem gondolnám, hogy ne kéne VICC-nek venni azt, amit írni tetszett. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Igazad van, magának a folyamatnak semmi szüksége Istenre, az automatizmus. Nekünk van szükségünk Istenre, mert túl sekélyesnek tartanánk a magyarázatot, hogy egy ilyen elképesztően bonyolult, sőt rafinált folyamatnak semmi oka ne legyen. Be kell látnod, sokkal hihetőbb magyarázat, ha azt mondjuk, hogy ennek a folyamatnak az oka a Semmi (= Isten). |
|
|