Hét étellel az öregedés ellen [Életmód] 2013.02.05 13:29
Az öregedéssel szemben kevés ellenszer van, de az ételek nagyban befolyásolhatják annak előrehaladását testen kívül-belül egyaránt. A sok cukor és szénhidrát nemcsak egészségtelen és hizlaló, de korai ráncosodást is okoz. A Fox News cikke ezúttal hét olyan ételt gyűjtött össze, amelyek segítenek a bőrt fiatalon tartani.
A bogyók közül az áfonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal. Antibakteriális és vírusellenes hatása van, tele speciális antioxidáns molekulával, amelyek bizonyítottan megállítják a hepatitis C vírus replikációját.
A kakaófajták közül az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb antioxidánst, beleértve az olyan polifenolokat, mint a procianidin, a katekin, vagy a epikatekin. Ezek segítik az erek megnyitását, s megvédik az idegeket a károsodástól és a gyulladástól. Az étcsokoládé emellett telítettségérzetet okoz, javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat.
A brokkoli csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sulforaphane-t tartalmaz, amely szintén egy antioxidáns, amely véd a szabad gyökök kialakulásától, ami rákot okoz.
Az omega-3-ban gazdag halak a legfontosabb természetes gyulladáscsökkentők. A mandula rostokban, magnéziumban és rézben gazdag, s hatékonyan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Azonban a mandulával óvatosan kell bánni, magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyassza.
A paradicsom likopinban gazdag, amelynek szív-és érrendszeri betegségek mellett rákmegelőző hatása van. A fokhagyma pedig egy allicin nevű összetevőt tartalmaz, ami értágító hatással rendelkezik, s jó méregtelenítő is.
OrientPress Hírügynökség |