Téma: Gondolkodj! (agytorna) (2) |
|
orosz_hussalata |
|
Ezt nem értem két kulcs két színnel én biztosan meg tudom őket különböztetni. Van egy zöld, meg egy sárga. |
|
|
|
|
|
katáng |
|
A Tál-Ész főzőversenyre néhány matektanár is nevezett. Bármely 7 nevező között legalább 1 és legfeljebb 3 matektanár volt. Hányan neveztek a versenyre, ha a nevezők száma a lehető legtöbb volt? (Lehetséges válaszok: 3, 6, 7, 9, nem lehet meghatározni) |
|
panda |
|
Kevesebb is elég, szvsz. |
|
|
panda |
|
Na viszont, ha a karikának nem tudom az irányát, akkor nekem is lenne egy feladatom:
minimálisan hány kulcs kellene a karikára, ahhoz hogy már két színű sapkák használatával is megtudjuk különböztetni a kulcsokat??
|
|
panda |
|
Ha nem, akkor viszont ez a megoldás a legjobb:
|
|
panda |
|
A karikának tudom az irányát, vagy nem?...
|
|
panda |
|
Dehogynem. Mint a természetes számok. Ez ilyen egyszerű. Az teljesen mindegy, hogy a kulcsok milyenek, hogy néznek ki... |
|
orosz_hussalata |
|
Nem egészen, ha a kulcsok szimmetrikusak, akkor nem elég egy, mert a megjelölt másik oldalára is felsorakoztatható a másik három, és a kulcskarika mehfordítható. Ekkor kettőegjelölése szükséges.
|
|
panda |
|
Hoppsz, a "magyarázat" nem igazán jó... Csak az első mondat a helyes.
Valójában arról van szó, hogy mivel kötött a pozíciójuk a kulcsoknak, csak az elsőt kell megjelölni, mert utána már mindegyik azonosítható simán csak a pozíciója alapján! Tehát egy darab eltérő színű sapka kell csak, és a többire meg valami más színű. Sőt, valójában azokra nem is kell sapka
|
|
panda |
|
Ha mindegyikre kötelező sapkát húzni, akkor 2 szín elég. Ha nem kötelező mindegyikre sapkát húzni, akkor meg két darab azonos színű sapka is elég. Hiszen, csak 4 kulcs van.
|
|
|
|
Rendes Kis |
|
Szerintem 3 szín kell. A 2 egyforma színű legyen egymás mellett, és aszerint lehet őket megkülönböztetni, hogy melyik színű mellett vannak. |
|
orosz_hussalata |
|
Szóval a meghatározás hiányos.
A kulcs szimmetriájától függően megoldható 0,1, vagy 2 jelöléssel.
A régi kéttollú kulcsok két, az újabbak pedig egy sík mentén szimmetrikusak. |
|
katáng |
|
Ha nem szerepel, feltételezzük, hogy nem is lehet. |
|
orosz_hussalata |
|
Csak ha a színes karika lehet aszimmetrikus. Ez nem szerepelt a specifikációban. |
|
|
|
|
katáng |
|
Négy kulcs van felfűzve egy karikára. A kulcsok ránézésre megkülönböztethetetlenek, és két oldaluk egyforma. A kulcsokat szeretnénk megkülönböztetni, ezért mindegyikre egy-egy színes sapkát húzunk. Hány színre van szükségünk, ha a lehető legkevesebb színt használjuk fel? |
|