Téma: Határterületek a tudományban |
|
Walaki |
|
"Megtizedelheti a brit tudósokat a Brexit - 2018. október 23., kedd 10:40 Magazin Színes HÍR tudomány brexit Egyesült Királyság EU kutatás
A megkérdezettek szerint nem valószínű, hogy az Egyesült Királyságban maradnak.
Az egyik legnagyobb brit tudományos kutatóműhely felmérése szerint az intézet tudósainak több mint a fele a Brexit miatt nem biztos abban, hogy Nagy-Britanniában marad. Több tucatnyi Nobel-díjas tudós levelet intézett kedden a brit kormányhoz és az Európai Bizottsághoz, követelve a szoros tudományos együttműködés jövőbeni fenntartását.
A Londonban működő, globális orvosbiológiai kutatási tevékenységet folytató Francis Crick Institute 1862 munkatársának bevonásával elvégzett, az intézet szerint a tudományos élet egészére kivetítve is reprezentatív jellegű felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy a Brexit miatt a korábbinál kevésbé valószínűnek tartja nagy-britanniai munkájának folytatását megbízatása lejárta után."
|
|
gajo |
|
Pöcét ismerek, de mi az a pécé? |
|
Walaki |
|
például: kapálás, nem pc, erre a kis időre már minek, merjünk kicsik lenni, a todomány xart sem ér, elvis él,.... |
|
Walaki |
|
Honnan veszed h nem értem?? De, gondoltam, h talán mondasz valami értelmesebbet is.... |
|
gajo |
|
Már ezt az egyszerűt sem érted? |
|
|
|
gajo |
|
Nem tudják mit engednek el! |
|
|
|
gajo |
|
Parasztvakítás! |
|
Walaki |
|
Idézet: Műanyagevő enzimet találtak Írta: Euronews A legfrissebb fejlemények: 17/04/2018
Megoldódhat az emberiség egyik legégetőbb problémája. Két évvel ezelőtt egy japán szemétdombon olyan bogarakra bukkantak, amelyek a műanyagot is megették. Egy brit-amerikai kutatócsoport ezen a nyomon indult el, és a rovar szervezetéből kivont egy olyan enzimet, amely képes természetesen lebontani az egyik legtöbbet használt szintetikus anyagot, a PET-et.
A tudósok aminosavval gyorsították fel a hatást, így egy PET-palackot akár már néhány nap alatt el lehet tüntetni. A céljuk viszont az, hogy a vizesüvegeket, minden veszteség vagy hozzáadott anyag nélkül újra lehessen hasznosítani. Így nem lenne szükség újabb műanyag gyártására.
Világszerte percenként egymillió palackot adnak el, és ezeknek csak 14%-ából készítenek később szőnyegeket vagy ruhákat. A PET ráadásul évszázadok alatt bomlik le. A kutatók abban bíznak, hogy a mutáns enzimet sikerül tovább fejleszteniük, és néhány éven belül elterjed a használata.
|
|
Walaki |
|
Én is. Remélem, holnap is! :-)
|
|
rafiki |
|
Én egyelőre halhatatlan vagyok. |
|
|
Walaki |
|
http://lemon.hu/2015/06/08/stephen-hawking-szerint-csak-ido-kerdese-es-halhat ...
"Stephen Hawking szerint csak idő kérdése, és halhatatlanok leszünk
Az emberiség halhatatlan lesz – állítja Stephen Hawking a világ vezető elméleti fizikusa. A 162-es IQ-val megáldott, ALS betegséggel küzdő Hawking már most ötven évvel túlszárnyalta orvosai által neki jósolt időt. A tudós szerint a jövőben mindenki megteheti ezt, egy bizonyos értelemben örökké tudunk majd élni."
Neki még nem sikerült. De bízzunk a jövőben! RIP |
|
|
Omniscient |
|
Amerikai és európai kutatók szinte egy időben jelentették be a nagy felfedezést, amely tudományos áttörések sorát hozhatja el.
Alapjaiban formálhatja át fizikai ismereteinket a mostani felfedezés
Mindkét kontinens tudósai úgy vélekednek, hogy most először ténylegesen sikerült megfigyelniük az általunk megtapasztalt világon túli negyedik, térbeli dimenziót. A kutatócsoportoknak laborkörülmények között sikerült reprezentálniuk a világunk egy új, ismeretlen darabját, ami alapjaiban változtathat meg mindent, amit eddig a négydimenziós valóságról tudhattunk. https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/minden-mas/cikk/2018/01/11/felfedezt ...
|
|
Omniscient |
|
Megtalálták a 4. dimenziót. (térdimenziót) Hmm, vajon ez nem is idevaló hír? Hanem, inkább 'határontúli terület'?
|
|
Felkesz Deneverr |
|
http://24.hu/tudomany/2016/11/26/kozel-jarnak-a-tudosok-a-szilicium-alapu-ele ...
Közel járnak a tudósok a szilícium alapú élethez Rátfai Gábor újságíró. 2016. 11. 26. 14:00
Élet, de nem úgy, ahogy eddig ismertük.
A szénalapú élettel már tele a hócipő, és a csapból is ez folyik, ideje volt hát, hogy a tudósok végre kitaláljanak valamit, ami nem a szokásos. Nem is tétlenkedtek, és bebizonyították, hogy a szilícium, ami az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a Földön, akár az élet építőköve is lehet, hiszen sikerült sejtekkel megoldani a szén-szilícium kötést.
|
|
|
|
tótumfaktum |
|
"11/11/2016 | Press release | Distributed by Public on 12/11/2016 23:37 Görbe Tamás: 'A matematika szép'
2016. november 11.
Az eladónők furcsán néztek rá, amikor egy nap már harmadszor ment vissza a rövidáru boltba fonalat venni. Csak rontott a helyzeten, amikor Görbe Tamás megpróbálta elmagyarázni, hogy a matematika ihleti a fonalgrafikáit.
Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Görbe Tamással, az SZTE Fizika Doktori Iskola harmadéves PhD hallgatójával beszélgettünk. "
|
|
gajo |
|
Mennyit kínlódtam a kézírásom javításán, és ezt komolyan mondom, de nem állt rá a kezem. |
|
negyven rabló |
|
...és valóban! '57-ben, amikor kezdtem a sulit, otthonról hozott, újságpapírból A5-ös méretre vágott és összefűzött jegyzettömbre vastag piros-kék, ún. postaironnal irkáltuk, gyakoroltuk a betűket nagy méretben, egy-egy lapon. Igy azért a többségnek lett is többé-kevésbé olvasható kézírása, ellentétben a ma látható, szinte olvashatatlan macskakaparással! Elképesztő a különbség ha az összes, már elhunyt felmenőm kézírását hasonlítom össze az utódaiméval! Ma már szinte nem is írunk kézzel!
Attól tartok, hogy igaza van! |
|