Téma: Határterületek a tudományban |
|
gajo |
|
Kérhetsz menedékjogotKína, É-Kórea, Kuba |
|
mackó |
|
Remélem sokan vagyunk... |
|
mackó |
|
Á, én egy anyaföldhöz kötött lélek vagyok, nem megyek én innen sehova, csak a föld alá. Ha kiérdemlem. |
|
mandala |
|
Szóval, te is azt mondod, hogy el lehet menni innen kéremszépen, csak tessék!? ..
|
|
mackó |
|
Úgy gondolom, előbb a szocializmus alapjait kell úrja lerakni. Vagy hogy mondták... |
|
mandala |
|
Határ. Terület. Disszidálók ültetvénye.
Mit tegyen az, aki disszidálni szeretne? Ma már minden magyar ki van rekesztve ez alól??? |
|
Bátky János |
|
Apropó, hova tűnt a kékről Klaus? Vegy el se tűnt, csak más néven ír?... |
|
Bátky János |
|
Emlékezz Szent Tamás esetére. Nincs senki, akit ne lehetne megfogni valamivel, ebben biztos vagyok, nincs leveszett lélek Még ha Klaus Matefit írtad volna, elgondolkodnék... |
|
szalonna |
|
Gondolj a tékozló fiúra és szállja magadba, fiam. |
|
gajo |
|
Közben meg Honfi atyeistát pátyolgatod. |
|
|
Bátky János |
|
Odaát küzdök fogcsikorgatva az istengyalázó, Jézusszomorító, vad materialista, szemi-ateista népekkel, minden tudásomat beleadva... |
|
|
Rendes Kis |
|
OK, nem vagyok az innováció ellensége. Ha van olyan nem elhanyagolható erő, ami beindítja a vízszintes csőben a cirkulációt, akkor hurrá. (Erre kérdeztem rá a #1829-ben). De erre nem válasz a harántirányú cirkuláció beindítása ! |
|
Bátky János |
|
Újra idézem:
Naív mérnökök 3. törvénye: bármely formulában a konstansokat (különösen azokban, amelyek mérnöki kézikönyvekből származnak) változókként kell kezelni.
Az pedig, hogy eldöntsd, egyes dolgokban mi az elhanyagolható és mi nem, sokszor művészet |
|
|
Bátky János |
|
A geometriától tényleg nagyban függ a természetes cirkuláció, amint azt a dimenziótlan Grasshof-szám is mutatja (Gr=L^3*g*beta*deltaT/kinviszk^2), (pl. http://aktweb.chem.u-szeged.hu/FizMuv/fizmuv6.pdf).
Ha elég nagy a vízszintesen fekvő karika átmérője, akkor ha egy helyen alulról fűtöd a csövet, a fűtési pontot és az karika középpontját tartalmazó, a karikára merőleges síkra szimmetrikusan kétoldalt egy nagyjából lepkeszárny formájú, "felfelé nyíló" áramlás jöhet létre. A melegítésnél a közeg felfelé mozdul, távolodva a hőforrástól hűl és lefelé ereszkedik, majd visszafordul a hőforrás felé. Valahogy így képzelem. |
|
Rendes Kis |
|
Az elhanyagolható dolgokkal való tökölés neve: okoskodás ... |
|
rafiki |
|
Oké, megvan, Stirling-motor. Egyelőre úgy néz ki, hogy körbe-körbe nem megy, csak alternálva. Majd még guglizok. |
|
HAME |
|
Ha elhanyagolható, akkor a "vizszintes" áramlás is elhanyagolható. Ahhoz persze az is kell, hogy a hőgradiens is elhanyagolható legyen. Azért van ott az egyébként |
|
Rendes Kis |
|
Node: "a csőhossz/csőátmérő arányát igen nagynak véve" az elhanyagolható ! |
|
HAME |
|
a cső alja és teteje közti szintkülönbség
|
|
HAME |
|
Manapság a mai anyag- és energiaáraknál már mindig rásegítenek. Öncirkulációs rendszereknél egyrészt nagy csőátmérőkre van szükség - drága, nagy szintkülönbségre - ha egy szinten volt a kazán a fűtőtestekkel, akkor úgy oldották meg, hogy az "elmenő" vezetéket közvetlenül a plafon alatt húzták - szintén többletköltség, másrészt a vastag és hosszú csővezeték 5-10x annyi vizet jelent a rendszerben, azaz a rendszer sokkal kevésbé rugalmas, nagyobbak a veszteségek, stb. Arról már nem is beszélve, hogy szivattyú nélkül pl. kazánszint alatti helyiségeket egyáltalán nem lehet fűteni |
|
Rendes Kis |
|
Vízszintes csőben mi indít cirkulációt ? |
|
HAME |
|
1823: vízszintes síkú gyűrűben tényleg nincs természetes cirkuláció.
Elméletileg, nem számolva a cső függőleges kiterjedésével, ill. a csőhossz/csőátmérő arányát igen nagynak véve. egyébként ugyanúgy megindul a cirkuláció, mint egy folyosón. A gyűrű forma ezesetben érdektelen, lehetne két egymás mellé rakott egyenes cső is, mindkettőben azonos cirkuláció keletkezik. |
|