Téma: Linux kezdőknek |
|
|
Rendes Kis |
|
chmod Change access permissions, change mode. Syntax chmod [Options]... Mode [,Mode]... file... chmod [Options]... Numeric_Mode file... chmod [Options]... --reference=RFile file... Options -f, --silent, --quiet suppress most error messages -v, --verbose output a diagnostic for every file processed -c, --changes like verbose but report only when a change is made --reference=RFile use RFile's mode instead of MODE values -R, --recursive change files and directories recursively --help display help and exit --version output version information and exit chmod changes the permissions of each given file according to mode, where mode describes the permissions to modify. Mode can be specified with octal numbers or with letters. Using letters is easier to understand for most people. ... http://ss64.com/bash/chmod.html |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rendes Kis |
|
Szimbolikus (symbolic vagy soft) link létrehozása: mc /usr/local/bin Ctrl-x, s, OK |
|
panda |
|
ehh, lecserélték a jó kis Red Hat kalapos pingvinemet ...
|
|
|
panda |
|
Red H(e)at(d) Linux
|
|
|
rafiki |
|
Az alsamixer-rel nézd meg hogy nincs-e "mute"-ba kapcsolva a mikorfonod. |
|
vadnyul |
|
Mikrofon problémák: Nem sikerül életet lehelni a mikrofonomba. Pedig kettő is van: egy külső, és egy beépített. A kmix és az alsamixer is látja mindkettőt, de hangot egyik sem ad. Felvételt sem tudok készíteni. Valójában skype-hoz kellene leginkább. Egy ideig akadékoskodott, hogy a gstreamer telepítése nem jó, most ez megszűnt, de semmi változás. A hangrendszer részletei: alsa, intel alaplapra integrált (ich7-es) kártya, opensuse 10.2 és minez egy lenovo n100-as gépen. az asuound.state file módosítását javasolták egy fórumon, de nem jött be. |
|
zmb |
|
belépek, rendben. starx, nem rendben: energiatakarékos üzemmódba teszi a monitort. sírjak vagy nevessek? |
|
mandala |
|
Akkor viszont nem az merül fel, hogy "grafikus felület elindítása" ... Hisz', az a konkrét hiba kiküszöbölése után, egy bootolás után mindenképpen elindulna! Valszeg, most is elindult, csak a képernyőn nem látszik; nekem a 9.2 verzióval volt hasonló problémám, valamiféle 'Frame-bufferes' video driver nem működött jól... Sose' sikerült igazán a 9.2-őt használnom, úgyhogy a 9.1 után kihagytam..., s aztán később a 9.3-at már sokáig használtam ..
|
|
zmb |
|
Ez az, hogy az be volt jelölve |
|
mandala |
|
Ez, sajna, hasonló problémának tűnik, mint amiről írtam korábban.. Ha erről van szó akkor például próbálkozhatsz azzal, amit már leírtam (más menüpontok..), vagy pl. ha ESC karaktert ütsz azután, hogy a képernyőről eltűnnek a dolgok, akkor az Esc hatására megjeleníti a bootolási procedúra részleteit, karakteres módban; s akkor ott esetleg fogod látni, hogy min akadt meg ...
Vagy: Alt-F2 billentyűzésével meg tudsz nyitni egy másik terminált, ahol beléphetsz karakteres módban akár root-ként is ... (Alt-F1 billentyűzésével pedig akár vissza is mehetsz újra az előző terminálra ...) A grafikus felületet pedig, bejelentkezés után, elindíthatod a startx parancsal ...
( De, ha nem itt az elején írt problémáról van szó, akkor nem javaslom ez utóbbit, hanem azt, hogy már az installáláskor jelöld ki a KDE-t mint a telepítendő grafikus felületet! )
|
|
zmb |
|
Van egy másik gondom is: az egyik telepített gépen szépen indul a linux, de egy idő után nincs semmi a képernyőn. Hogy lehetne vakon valamit begépelni, s legfőképpen mit, hogy legyen valami grafikus felület? No meg utána mit lehetne tenni, hogy maradjon is az a felület???? |
|
zmb |
|
korábban volt olyan, hogy netről közvetlenül. van is CD-m hozzá. egyszer fel is raktam így, de most a magassságosért se találom, hol vannak megadva FTP-s helyek.
a régi 10.2-re rá lehet vhogy varázsolni a mostani új KDE felületet?
[[bocs, ha félregépelek, de iszonyú jó ez a zweigelt ... ]]]
(kabaré: zmb lehúzza a 3 gigás DVD iso-t. kerít DVD-t, amire kiírja /ne részletezzük, micsoda borzalmak árán kerítia lemezt és üzemeli be végre a DVD-t/. majd sokadik próbálkozás után konstatállja, hogy a fránya CD olvasó nem alkalmas DVD olvasásra ... csak tessék, tessék bátran kinevetni, megérdemli, alig egy fél napot szúrt el vele csak ...) |
|
zmb |
|
Felraktam egy korábbit, amit ugyan 10.2-esnek írtam a CD-re, de inkább 10.0-nak tűnik. Nincs ennyi memóriám, illetve nincs több sín a gépben. |
|
zmb |
|
uni-corvinus? megőrülök! |
|
|