Az egyik:
Idézet: Talán eltűnök hirtelen, akár az erdőben a vadnyom. Elpazaroltam mindenem, amiről számot kéne adnom.
Már bimbós gyermek-testemet szem-maró füstön száritottam. Bánat szedi szét eszemet, ha megtudom, mire jutottam.
Korán vájta belém fogát a vágy, mely idegenbe tévedt. Most rezge megbánás fog át: várhattam volna még tiz évet.
Dacból se fogtam föl soha értelmét az anyai szónak. Majd árva lettem, mostoha s kiröhögtem az oktatómat.
Ifjúságom, e zöld vadont szabadnak hittem és öröknek és most könnyezve hallgatom, a száraz ágak hogy zörögnek.
És a másik:
Idézet: Más voltam én már mint gyerek, Mást láttam mint a többiek, S ha marta szívem vágy s panasz, Nem volt egyszerű tavasz, Nekem már akkor más habú Forrásokon buggyant a bú, Lelkem más dalra volt vidám S szerelmem is – merő magány. Mert zordon sorsom hajnalán Már megszállott a vad Talány, Mely lappang Jó és Rossz mögött, S amely, ma is még, gyúzsba köt: Izente zúgó és folyam, A szirt, mely mint a vér, olyan, S ha szeptemberi aranyat Hömpölygetett körém a Nap, S a villám, mely az éjszakát Előttem hasította át, Az orkán és a vak dörej S a szörnyű felleg is, amely (Kék volt a fél menny, csupa fény) Démon képében jött felém.
|