|
Téma: Élet |
R.András |
|
Márton Csilla: A fák
Állnak, néznek, integetnek. Élnek. Életet adnak, csodálkoznak. Vannak. Évszakonként változnak. Veled együtt búcsúznak. Örök álmot alszanak. Télen cicomátlan valósággal, lecsupaszított koronával nyújtózkodnak a Nap felé, hogy az ígéretes tavasz „bimbót fakaszt” leleményét megéljék. Aztán erőre lelnek, mutogatják maguk illatos kecseséggel: –" Íme itt vagyok, színesen pompázom, meg-megmutatom szerelmet fakasztó hangulatom." Jön a nyár és a kibontakozás, több lenni, teremni. Ki, mi, azt hozza ki. Náluk nincs konkurencia, mindenki maga. Ősszel, a szélben lengedezve elengedik emlékeik. Estélyi-ruhát öltenek, és a naplementében madárcsicsergéssel áldják az Urat. Álomba menekülnek, hófehér takaró alatt jövőjüket tervezni szenderülnek. ... www.facebook.com/csilla.marton.507/posts/pfbid0PFCeCFWfGDXG1uDWoPvipez52PjFmd ... |
|
R.András |
|
A Húsvét szellemi talapzatának misztériuma az emberi létezés legmélyebb rétegeibe vezet el minket. Minden napfordulónak megvan a mitológiája, de talán a tavaszi napforduló a legmegindítóbb dráma, az Élet újjászületésének extatikus diadala sok ezer éve már. Az európai keresztény fehér ember számára Krisztus kereszthalála, a Megváltás, Feltámadás az Öröklét szimbóluma. Ám a legfájdalmasabb eleme ennek az üzenetnek az, hogy aki a Teremtés szakrális rendjének megőrzéséért vállal áldozatot, azt az evilági hatalmak mindig halálra ítélik, és a mindig tehetetlen tömeg mindig őrjöngve asszisztál a megfeszítéshez. Szóval, hogy az ember menthetetlenül bukásra ítéltetett, az Örök Élet reménye mindig elbukik. De ott a felemelő üzenete annak is, hogy van Megváltás és van Feltámadás, még ha a tévelygő emberi lét újra és újra alá hullik is, a Teremtés rendjének legmélyebb üzenete mégis csak az Élet végtelensége. ... Egy Bogár Naplója, 2024. márc. 29. |
|
R.András |
|
Kedves Család, kedves Barátok, Én most vasárnap (2023.09.10-én) életre ébredtem. Nem új életet kezdtem. A régit folytatom, amiből bő 50 éve, kamaszkoromban kómába szédültem. Kiléptem a "léthazugság"-ból. Fölmondtam a mefisztói alkut. Titeket is kérlek, kövessetek engem. Tartsatok velem ezen a keskeny úton. A feladat egyszerű, de nem könnyű. Föl kell mondani a mefisztói alkut. Márpedig a mefisztói alku beton-erővel köt. Lám, a feleségem is orvoshoz akar küldeni engem. Pedig épp most éledtem föl a gyilkos kórból. Bátorság, ne féljetek ! Én Veletek vagyok !
A. |
|
R.András |
|
Második világháborús szerelmeslevél jutott el a címzett leszármazottjához
Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmeslevelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona - közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vasárnap a Facebook-oldalán.
Azt írták, hogy a parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumban, egy könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére. A szép sorok felkeltették érdeklődését, így megvette a könyvet, benne a levéllel, majd nyomozásba kezdett, hogy felderítse a szerelmes sorok történetét. Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály, első üteg katonájaként. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő "Marikájának" és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni. A levelet Aszalóra címezték, a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került; végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni. A világháborút, majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben hunyt el, nem sokkal később szerelme is meghalt. A házasságból két gyermekük született, a fiatalabb, Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon - írták. A helyi toborzóiroda katonájának azt nem sikerült kiderítenie, hogy a levél milyen körülmények között került az antikváriumi könyvbe, és az sem derült ki, hogy a címzett megkapta-e a levelet. A parancsnokság a bejegyzésben azt írta, a néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló levelet nyolcvan évvel később, szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának. Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból - írta a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Facebook-bejegyzésében. ... https://gondola.hu/hirek/304349-Masodik_vilaghaborus_szerelmeslevel_jutott_el ... |
|
R.András |
|
Az élet mibenlétéről
Az élet szabad. Determinálatlan. A biológiai lények nem szabadok. Determináltak. Nem élnek. Gépek. |
|
R.András |
|
Amit minden élőlény megtesz magáért
Egyes tudományfilozófusok szerint az élő organizmus egy speciális módon felépülő gépként határozható meg. Ez azt is érthetővé teszi, miért természetes, hogy az organizmusokat teleologikus, azaz valamely célt követő rendszerként látjuk, és nem tehetetlen fizikai testekként. ... https://qubit.hu/2022/02/12/amit-minden-eloleny-megtesz-magaert |
|
R.András |
|
Hajh, Élet, hajh, Kinek a köntösöd éget, Hajh, Élet, hajh, Te, aki ismersz, rázol is, Kacagj most egyszer egy nagyot: Nekem kivánnak Csúnya véget.
Hajh, Élet, hajh, Te tudod nálamnál jobban, Hajh, Élet, hajh, Hogy összeszûrtük a levet S fogtam legvadabb paripád S nyargalásztunk S ma is dobban. Hajh, Élet, hajh, Minden út, amerre járunk, Hajh, Élet, hajh, Én nem akartam feledet: Ten-egészedet vívtam én, Egész javunkat, Egész kárunk. Hajh, Élet, hajh, Kinek a köntösöd éget, Hajh, Élet, hajh, Ki szereted vak hívedet, Kacagj most egyszer egy nagyot: Nekem jósolnak Csúnya véget.
Ady Endre, Gryllus Vilmos ... https://zeneszoveg.hu/dalszoveg/13678/kalaka/hajh-elet-hajh-zeneszoveg.html |
|
pandala |
|
" Szinte hihetetlen: 42 ezer év után újra életre kelt egy jégbe fagyott féreg Elter Tamás2021.12.29. 22:43 " https://www.origo.hu/tudomany/20211229-a-kulonleges-tulelore-sziberia-kesoi-p ...
".... Azt a kutatók is elismerik, hogy 100 százalékosan nem lehet kizárni a minta utólagos szennyeződést, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A tudósok hangsúlyozzák, hogy mind a mintavétel, mind pedig a laboratóriumi vizsgálatok során akkurátusan betartották a szigorú sterilitási eljárásokat,
és a minták utólagos szennyeződése sem valószínű,
mivel olyan permafroszt-típusból származnak, amelyek szinkriogén típusúak, vagyis a fagyás és az üledék felhalmozódása egyszerre történt meg ezekben. ...."
|
|
|
|
R.András |
|
Az öregedés és a halál nem természeti törvény, csak alacsonyabbrendű természeti szabály. A természeti törvény az, hogy "az élet élni akar". Mi ez alól a természeti törvény alól csak ideiglenes felmentést kaptunk arra az időre, amíg a spontán evolúció be nem fejeződik. Semmi okunk rá, hogy az evolúció befejezését halogassuk. A befejezést éppenséggel sürgeti az, hogy (az ember esetében, mivel az evolúció motorját, a környezethez való alkalmazkodást, a szelekciót kikapcsoltuk) a spontán evolúció már át- fordult degenerációba. |
|
|
|
|
|
|
gajo |
|
Egyszer berágott, valaki onugornak nevezte. |
|
Walaki |
|
A holland nyelvet meg állítólag a részeg német matrózok találták fel .. |
|
R.András |
|
A Felvidéken olyan magyarok élnek, akik rosszul beszélik a cseh nyelvet ! |
|
Walaki |
|
onogur volt a rendes, becsületes neve! !!!
|
|
gajo |
|
onugor, mindjárt idekiabál! |
|
Walaki |
|
Kiváncsi lennék onogur véleményére... Neki meglehetősen határozott elképzelése volt (magyar) nyelvi kérdésekben (is). Jelen van vajon, onogur vagy esetleg más néven a zInterneten? ....
|
|
rafiki |
|
Itt van például a "coche" Nem mondják olyan autentikusan, mint mi magyarok, de ez mégiscsak a kocsi megfelelője. Vagy itt van a "cebolla". Ez kérem a cibulka. Ja, bocs, ez szlovákul van és hagymát jelent. Latinul: Allium cepa. |
|
Walaki |
|
bizony, a latint is a magyarok találták ki |
|
gajo |
|
Fénytelen, világtalan. Világos? |
|
|
Tovább ... |
|