|
Téma: Hit, vallás |
|
Rendes Kis |
|
Azért csak tessen odafigyelni, hogy hátha mi, az egymilliárd, hirtelen megtérünk, oszt keresztkem bácsi megmarad egyedül hitetlennek, s máris lőttek a fenenagy nyugalmának. Ferenc pápánk erősen rázogatja az álszentek uborkafáját. |
|
panda |
|
így szoktatok logon-olni??
|
|
panda |
|
aki folyton ordibál, az bizony zaklatott. nyugodjá' már le, te kis anyaszomorító elvtárs! |
|
keresztkem |
|
Rég volt--valóban--hogy én itt "zaklatott" lettem volna. Ennélfogva az: "ÁM "íGY" LEGALÁBB MEGNYUGODTAM." mondat talán tényleg nem volt pontos, vagy nem volt teljes, de talán még a lényeget kifejező se volt. Inkább tehát azt akartam volna mondani, vagy valami olyasmit, hogy "ilyeténképpen nem az én térfelemen pattog a labda". Hanem inkább az 1 milliárd katolikusén--persze ez még mindég nem elég pontos-- akik Ön szerint mind ebben a kognitív izében dagonyázunk...ugyi. Szégyeljük magunkat ugye Önök előtt, akik példamutatóan tőkéletesek: hitükben, magánéletükben, mindenben... Hát én nem állitom azt hogy mi katolikusok ne lehetnénk jobb keresztények, de azt igen hogy: komolyan, nagyon komolyan igyekszünk a II.Vatikáni Zsinat óta főleg. S igyekezetünk talán nem is teljesen eredménytelen. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Nem mintha korábban csöppet is zaklatott tetszett volna lenni ! |
|
keresztkem |
|
Jaúúgy??? Akkor lehet, hogy nem is velem van a baj, hanem a "katolikus vallással"? Vagy annak "hitoktatási rendszerével"? IGY MÁR HELYBEN VAGYUNK.KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL. ÁM "íGY" LEGALÁBB MEGNYUGODTAM. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Harmadik eshetőség is van: tényleg nem vették észre, mert ők is ugyanolyan kognitív disszonanciában élnek. A katolikus hitoktatás pontosan a kognitív disszonanciára trenírozza a hűséges híveket: mást valljak, mint amit hiszek és mást tegyek, mint amit vallok.
|
|
keresztkem |
|
"..Ugyanakkor életveszélyes is, ha a piros lámpát képzeljük zöldnek." Válaszom erre az, hogy: nekem mán az is "nyóc"! Én 67 évet megéltem békében szeretetben, boldogságban, s igyekeztem embertársaimnak jókat tenni. Tudom, nem fogom "zöldnek nézni a pirosat", de ha netán mégis "úgy lenne": ÉN MÁR "AZT" IS MEGTEHETEM. Hogy elüt az autó-netán? KIT IZGAT AZ? Hiszen ha már 10 évvel ezelőtt meghaltam volna, már akkor is TELJES ÉLETET ÉLTEM! Imádkozni meg így is fogok buzgón a Jóistenhez MINDHALÁLOMIG. k.k. |
|
keresztkem |
|
"Lehet, hogy észrevette, lehet, hogy szóvá is tette, csak el tetszett a füle mellett ereszteni. ... Persze, néhány alkalom után már lehet, hogy valóban nem tették szóvá, mert minek ..." Az első mondatbélieket talán kizárhatjuk, mert TÚLÉRZÉKENY EMBER LÉVÉN minimum MEGHALLOM és a "KOBAKOMIG"-"idegrendszeremig" hagyom(!) eljutni azokat a felém mondott dolgokat amik-amelyek reám nézvést kedvezőtlenek.Sőt, elég jó hatásfokkal meg is jegyzem mindezeket.Aki ISMER, az minimum "ezt" tudja rólam.Ön NEM ISMER,EZ TÖBB, MINT BIZTOS(!!!), mert ha ilyesmit föltételez: mindezzel BIZONYITJA(!) hogy nem ismer. A második mondatába' belefoglaltakat már valószínűbbeknek gondolhatom--esetleg-- s főleg a "mert minek"-ben rejtett "bölcsességet", amit súlyosnak vélelmezek.TÉNYLEG! MINEK? Ha úgysem érzem át az Ön--netán Önök--igazságát, mint TRIVIÁLIS IGAZSÁGOT--akkor tényleg fölösleges a dolgot még szóvétenni is.Mert változni-változtatódni úgysem fog semmi, hisz' számomra MINDEN VÁLTOZTATÁS ÉRTELMETLEN ÉS HIBÁS! Mert az ÉN "RENDSZEREMBEN" az, amit mondani tetszik az TELJESSÉGGEL HIBÁS SŐT VALÓSÁGIDEGEN. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
"más földi halandó SOHA, SEMMIKOR NEM ÉSZREVÉTELEZTE AZ EDDIGI ÉLETEMBE',ergo: SZÓVÁ SEM TETTE NEKEM SOHA SEHOL SENKI"
... Lehet, hogy észrevette, lehet, hogy szóvá is tette, csak el tetszett a füle mellett ereszteni. ... Persze, néhány alkalom után már lehet, hogy valóban nem tették szóvá, mert minek ... |
|
Rendes Kis |
|
A kognitív disszonancia jó módszer a háborítatlan élethez: az embert nem zavarják az elképzelésétől elütő tények. Ugyanakkor életveszélyes is, ha a piros lámpát képzeljük zöldnek. |
|
|
keresztkem |
|
A Technikumba', ahová középiskolába jártam--ez a Miskolci Bláthy Villamosipari volt--a műszerész műhelyoktatónak az volt a "HEPPJE" (ezt akkor ott igy mondtuk) hogy minden diákot Gézának hívott-szólított. "Géézza fijam a munkád eddig közepess"--ilyeneket mondott munka közben. Úgy látszik Önnek meg ez a "kognitív disszonancia" a "HEPPJE".Sebaj, van ilyen...már sok mindent--sokbolondembert--láttam, hallottam, tapasztaltam, megéltem--de ami a legfontosabb: jókedvben s derűben-harmóniában túléltem. k.k. |
|
keresztkem |
|
Nekem minden idevágó megnyilatkozásom RÉSZE-- Ön szerint--- az én HATALMAS NAGYBÜDÖS KOGNITIV..IZÉ..DISSZONANCIÁMNAK. ÁM LEGYEN! NA ÉS AKKOR MI VAN? MERT UGYANIS ÉN--mint talán érzékelni is tetszik-- ÖLÉG JÓL "ELVAGYOK" EZZEL A KOGNITIV IZÉVEL, MITAGADÁS--mán' ha ez tényleg létezik.Annál is inkább, mert ezt a kognitiv marhaságot Kegyeden kívül--velem kapcsolatban vagy nálam-- más földi halandó SOHA, SEMMIKOR NEM ÉSZREVÉTELEZTE AZ EDDIGI ÉLETEMBE',ergo: SZÓVÁ SEM TETTE NEKEM SOHA SEHOL SENKI! Sem a közeli hozzátartozóim, sem a KÉSZ-es barátaim nem, sem a KDNP-s pártbéli társaim, sem a lelkiatyám--aki jezsuita--szóval senki.Akkor meg miafrancot kezdjek vele? Ezt ha meg tetszene mondani, megköszönném.Mert ez nekem enyhén szólva NÓVUM--így lassan 68 évesen--s nem tudom miért lényeges, mit kezdjek, micsinyájjak vélle? Vagy ez olyan dolog hogy az egyik ember szőke a másik meg barna hajú, osszt' kész? k.k. |
|
|
Rendes Kis |
|
Ez is a kognitív disszonanciának 1 válfaja: hogy olyankor is képes vitatkozni, amikor egyetért velem ... |
|
keresztkem |
|
"..Úgy látom, lényegében egyetértünk." "lényegében" IGEN, de azért minden részletében NEM.És mint tudjuk az "ördög a részletekben bújik meg"! Mert például azt hogy: "..- van a Pilátus-hívő, farizeus-lelkű klérus és a hozzájuk hű megélhetési papok, akik a liturgiában mímelik a Krisztus-hitet," ÉN TELJESSÉGGEL ELUTASITOM! ÉS NAGYON HEVESEN UTASITOM EL!--dacára annak is, hogy "ilyenek valóban "vannak", jómagam is tudom. Mert! Úgy, és olymódon gondolom én, hogyha vannak is ilyenek: 1.) Nem sokan vannak; 2.) Nem is "zavarnak oly' sok vizet"--negativ értelemben persze--mint amennyire sejtésem szerint vélelmezni tetszik; Ha jól értem Önt. 3.) Mert meg vagyunk váltva, hisz' Jézus meghalt érettünk a kereszten.S--mint tudjuk-- "harmadnapra föltámadott", ergó végtelen irgalmassága ÉRVÉNYESÜL--az ördög hatalma fölött is(!!!)-- s NEM az "ilyen-olyan" papok tökéletlensége. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Úgy látom, lényegében egyetértünk. (Hogy fogunk így késhegyre menő vitát folytatni ?) Tisztán látjuk az egyház(ak) felépítését: - van a Pilátus-hívő, farizeus-lelkű klérus és a hozzájuk hű megélhetési papok, akik a liturgiában mímelik a Krisztus-hitet, - és vagyunk mi és a mi jó, szelíd és tiszta papjaink, akik titokban megéljük azt. |
|
keresztkem |
|
"A szertartásosságnak még a gondolata is idegen Jézustól." Ez a megállapítás tkp. még igaz is...LEHETNE, sőt talán igaz is. Csak szerintem NEM VISZ KÖZELEBB A LÉNYEGHEZ: nem(!) involválja az igazi lényeget! Miért? Azért, mert nem az a lényeg(!), hogy par excellance megállapitsuk-kinyilatkoztassuk: MI MICSODA?--görcsös precizitással. Hanem az a lényeg, hogy függetlenül attól, hogy azt mi tökéletesen látjuk-é avagy sem, de KÖZELEBB KERÜLÜNK-E(?) valamivel vagy valami-valaki által Hozzá? Akár tökéletlen eszközökkel módokkal is, sőt, horribile dictu akár NAIV HÜLYSÉGEKKEL--netán hamisságokat tartalmazó utakon(!!!)--IS! MERT!!! Szent Pál ugye azt mondja: ISTEN GÖRBE VONALAKON IS EGYENES CÉLOKHOZ VEZET. Úgyhogy szerintem helyes--egy bizonyios mértékben az ortodoxia megállapitása--bár kissé túlzó: a LITURGIA, Istennel kapcsolatban MINDENT MEGOLD, ha odaadóan és őszintén csinálják, s ezt a nézetet igen jelentős mértékben osztja a GÖRÖG KATOLIKUS VASLLÁS IS! Tehát nem kell nagyon Igézni-Bibliázni, nem kell nagyon hitoktatni-hittanozni-eucharisztiázni etc etc...hanem hatásos-hosszú és fényes-illatos szertartást-liturgiát köll csinálni! S az elvezet az Úrhoz: AZ EGY ÉS IGAZ ISTENHEZ--mondja az ortodox-görög-keleti.Gyertyafüst, arany, nagyon hosszú és sulykoló ének szertartás etc...etc...s ez elvezeti a nyamvadt-szar és kitartás nélküli EMBERTAKNYOT az Úrhoz.No, azért én "ezt" NEM MONDOM, s főleg : NEM VALLOM.De van benne valami--látva hogy mi emberek milyen szarhalmazok vagyunk.Amit Ön mond az szofisztika, valóságon kivüli és főleg azon felüli elménckedés--persze: SZÉP és KINYILATKOZTATÁSSZERŰ.Csak illúzórikus és életidegen. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
A szertartásosságnak még a gondolata is idegen Jézustól. A szertartás 1 centivel sem visz közelebb Hozzá. De nem is távolít el tőle. A kenyér nem azért szent, mert a pap azt mondja, hogy "ez az én testem" (és közben azt gondolja, hogy "ez az Ő teste", hanem azért szent, mert Jézus egyszer azt mondta, hogy "ez az én testem" (és közben azt gondolta, hogy "ez az én testem"). És azóta bárki, bárhol "fölismerheti Őt a kenyértörésben". Ha a Szentlélek eltölti az illetőt (akiről tudjuk, hogy ott fú, ahol Ő akar, nem ott, ahol mi akarjuk ...) A szertartás annak hajtogatása, hogy "Uram, Uram". Ez nem üdvözít, de nem is akadálya az üdvözülésnek. Az üdvözít, ha megcselekedjük az Atya akaratát (Mt 7,21). |
|
keresztkem |
|
"..Eltemettük édesanyánkat édesapánkat becsületben tisztességben a katolikus vallási szertartás szerint, jó szelid és tiszta papjaink vezetésével úgy, hogy egy város kisérte Őket utolsó útjukon, és AKKOR JÖN ÖN, ÉS LÉNYEGÉBEN AZT MONDJA: A POKOLBAN VANNAK! Mi ez ha nem bántás? k.k." Ez volt a #265 melyre válaszképpen tetszett küldeni ezt a #317-et. Most már csak a "tartalmi összefüggést" kellene föllelnem a két h.sz.-között--lehet, nagyon hülye vagyok, de ha megfeszülök se' találom. k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Ha valaki úgy hajtogatja azt, hogy "Uram, Uram", hogy közben "mellesleg" megcselekszi az Atya akaratát, az üdvözül. |
|
keresztkem |
|
VIZSGÁLTASSA MEG A FÜLÉT (ÉS AZ AGYÁT IS) MERT ITT NEM ORDIBÁL SENKI--még csak hangosabban SEM(!) beszél, megsúgom.CSAK ÖN--SAJNOS-- OLYAN BETEG, HOGY OLYASMIT VÉL HALLANI, AMI NINCS.EZ VISZONT KLINIKAI ÜGY--AZ IDEGBAJ EGY KÖZISMERT ÉS ELÉGGÉ JÓL KEZELHETŐ VÁLFAJA. k.k. |
|
panda |
|
Ráadásul, mindezt ordibálva ...
|
|
keresztkem |
|
Félreértések elkerülése végett és esetleges félremagyarázások megelőzésére elmondanám: a katolikus szentségtan, mint dogmatikai diszciplináris al-ágazat megmutatja és bizonyítja: AZ ÚR KONSZEKRÁLT SZENT TESTÉNEK ÉS VÉRÉNEK--SZAKSZÓVAL:AZ EUCHARISZTIÁ-NAK-- A "VÉTELE" NEM KANNIBALIZMUS ÉS NEM ÉLELMISZERFOGYASZTÁS! ELNÉZÉST KÉREK itt AZOKTÓL AKIKNEK A SZÁMÁRA EZT FÖLÖSLEGESEN IROM LE, MERT ŐK MINDEZZEL ÉPP ÚGY TISZTÁBAN VANNAK, MINT E SOROK "PAPIRRAVETŐJE", NETÁN MÉG JOBBAN IS!Mindazonáltal mégis szükségesnek tartom e propoziciót idevésni, mert sok helyütt sok, tudatlanságból fakadó vádaskodás-t és értetlenséget kaptam már 'ezirányból és e támában. k.k. |
|
|
Tovább ... |
|