Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
|
mpd |
|
Vennem kell egy motoros permetezőt. Háti permetezővel tökölődök harminc éve, mióta kertészkedek, és most lett elegem. Idén minden nap fúj a szél, egyfelől a permetezés (hátival!!!) hatékonysága szar, másfelől a pofámba hulló hatóanyag nem biztos, hogy javamra válik. Ráadásul a szél miatt addig halogattam az őszibarack permetezését, amíg a tafrina beb...ott. Ha csak ránézek a fáimra, hányingerem van már emiatt is, most meg a tetvek. Viszont, idén, nem vitás, kiválóan megmutatkozik, melyik fajta érzékeny a tafrinára (Incroccio Pieri, Elvira), melyik jórészt ellenálló (Mariska meg a nektarinok) és melyik átmeneti jellegű (Redhaven). |
|
mpd |
|
Hja kérem, az evolúció ne az én kertemben kulmináljon! Természetesen a paraziták szerepét utólag misztifikálja minden evolúciós szakértő. A parazitáknak fontos szerepe volt a gazdafaj evolúciójában, oké, de enélkül is zöld ágra vergődött volna az a szerencsétlen gazdafaj: ha nincs parazita, nem jelentkezett volna az ellenük kialakított védelmi rendszer (immunrendszer is ide értendő) szelekciós nyomásként. Igaz-e? ha valami nincs, akkor az ellene való védekezés se lehet szempont a természetes szelekcióban. |
|
rafiki |
|
Most ez az mdp gazda válaszol, vagy az mdp gazda kérdez?
Amúgy a parazitáknak fontos szerepe van a gazdafaj evolúciójában. Mark Buchanan: NEXUS c. könyvében egy egész fejezetet szentel a kérdésnek. |
|
mpd |
|
Mongyuk az üvegházi molytetű se volt sokkal jobb ötlet. |
|
mpd |
|
Beszédem lenne a Teremtővel!! Meg kéne indokolnia, mi a bánatos lóf..ért kellett levéltetveket teremtenie? Ha valaki látja, mondja meg neki hogy keresem! |
|
mpd |
|
Hommáge Á ZsBÖ!!!
Tegnap megvolt idei első összetűzésem a hanygyákkal. Hovatovább jobban utálom őket mint a lóbogarat. |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Nincs kőbevésett receptje.
Öt literes uborkásüvegbe fél kiló rizset, másfél kila cukrot 10 deka mazsolát, egy karikákra vágott citromot /narancsot, fahéjat, szegfűszeget és fehér ürmöt kell tenni.
Meg 5 dkg pékélesztőt. (E helyett inkább borélesztőt javaslok: 3-4 %-kal erősebb lesz a bor 6-8 hét múlva.)
Alsó szobahőmérsékleten kell erjeszteni, melegen vajsav is keletkezhet.
Mehet még bele vanília, szegfűbors, borókabogyó, akármi, ami egy gyakorló háziasszony agyából kipattan.
Ha nem akarod, hogy fakó színe legyen, tehetsz bele sáfrányt.
Nem kell mindent az elején beletenni.
Az első három összetevő a legfontosabb, meg a csapvíz. Ne öntsd fel rögtön színig a fermentort, mert az első 1-2 (3) hétben viharos az erjedés. (úgy beszélek,mintha laikus lennél...)
Szóval a legfontosabb, hogy a keletkező cokettő ki tudjon jönni az edényből, de levegő ne jusson be, mert akkor ecet és etil-acetát keletkezik.
Eredetieg borból készítik. Ez a panel-változat. |
|
mpd |
|
Na azt nemtom hogy kell. Osszad meg a kertbarátokkal légyszíves! |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Drakula!
Mi meg ürmöst. Még nem tükrös (de nem is lesz, mert már iható). Holnap indul egy újabb sarzs. |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Hát igen. Immunrendszert nem tudok neki adni. Szénát, tejet, meleget igen. |
|
mpd |
|
Képzeld, pezsgőt csináltam!! Egy féligmeddig kiforrott szeder-bort lefejtettem, lezártam (kétharmadig lett az üveg). Mikor felbontottam, pukkant, és kiderült, valami eszméletlen finom félédes pezsgővé változott az üvegben!!! |
|
mpd |
|
Hát, ha vigyázol rá, meg van türelmed, megmaradhat. Jön a hideg, nehogy megfázzon, amíg normál immunrendszere nincsen. A bogyó jó ötlet talán. |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Immáron 8-ik napja etetek tehéntejjel egy kosbárányt. Nem láttam, hogy föcstejet vett volna az anyjától. Birkabogyóval "oltottam" a 3,5-ös tejet. Jól tettem-é vagy sem?
Egy hetet már túl élt. Túl élt két kutyát is. (velök alszik apközben)
Tanács, ötlet?
Elöre is thx. |
|
|
|
mpd |
|
Hát rájöttem, kertész-testvéreim, hogy a füge egy semmirevaló valami. Nyersen ízetlen, bornak meg húzós mint az istennyila. Esetleg aszalva, úgy még elmegy.
|
|
mpd |
|
Bocsánatot kérek!!! (de miért is? ) |
|
Rendes Kis |
|
Lehet új nikked és a régieket is visszakaphatod. Csak 1 szavadba kerül. |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
( Komoly nick-figyelő vagy te mpd mester, de nagyon mellérúgtál ebben az évben .. )
|
|
mpd |
|
Hogyne tudnék. Csak rá kell nézni. Egyforma méret, szabályos színek és forma, gyanús, nagyon gyanús. Kifigyeled, mikor pakolják ki a pultra. Ha akkor gyöngyözik, és maga a barack hideg, akkor hűtött. Másfelől, a hűtött barackot féléretten szedik, és kemény marad később is. Olyan barackot ne vegyél meg, ami irdatlan kemény, bármilyen szép is. Ez a nektarinra csak fenntartásokkal vonatkozik, legegyszerűbb, ha nektarint egyáltalán nem veszel. Menj el egyszer egy szeddmagad akcióra, szedjél egy szakajtó barackot. Ott a fán is megnézheted, hogyan néz ki egy természetes barack. |
|
tiszavirág |
|
Gazduram! Nem tudsz egy jó módszert, hogy állapítható meg ránézésre, hogy az őszibarack hűtött-e vagy nem hűtött? Gyönyörű őszibarack, az ember megveszi, hazaviszi, és otthon megállapítja, hogy nem csöpög belőle a finom nedű, hanem a hűtés során elvesztett minden nedvességet és olyan száraz, mint a tapló, mehet a szemétbe. |
|
mpd |
|
Csalódtam az ökörszív paradicsomban. Nem is magyar fajta, nem is finom, és főleg nem eltartható, egy napig se, és a szárán se! Befőzni jó lenne, de fentiek miatt sokat kell ültetni, hogy egyszerre érjen be egy eltennivaló mennyiség. Jövőre nem foglalkozom vele. A Kecskeméti 3F1 finomabb is, eltarthatóbb is, bővebbtermő is. |
|
mpd |
|
Eftássaim a pomológiában, éjjel iszonyú zivatar volt mifelénk, először óriási mennydörgés-villámlás, majd őzön víz, aztán újra dörgés. Reggel még esett, és messziről dörgött. Vigyázni a paradicsommal, a fitoftóra nem alszik!!! |
|
|