Téma: Rafiki Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Volt ilyen gyanúm!!! Dehát a kullancsnak nyóc lába van, mégis megbotlik. Hát akkor én?! De amúgy igazam van vagy igazam van? |
|
rafiki |
|
Csak annyit, hogy a kullancs nem rovar (insecta), hanem atka (-:: |
|
mpd |
|
A Pol-insectológia tudományának alapításaként fog a világ emlékezni erre a hozzászólásomra, amit az emberi rasszos topikban követtem el, előre megfontolt szándékkal és különös kegyetlenséggel:
Idézet: Lássuk csak a kullancs esetét. Ahol ki van irtva, ott hirtelen borzasztó természetvédő lett mindenki: nem szabad a kullancsot irtani, a szerek veszélyesek lehetnek a Délkelet-hesseni duplatökű lepke bábjaira!!! (Ahol még van kullancs, ott persze megszívják: nem láttam ilyen kimutatást, de Mo.-on évente több száz ember kaphatja el a Lyme-kórt. Nyicsevó, a tököslepke viszont megússza a vegyszert, halleluja. És egy olyan ország, amely a kvótakérdésben simán szembemegy az Unnyóval, a kullancsirtásban meghátrál, pedig saját polgárait veszélyezteti ezáltal. Érti ezt valaki?)
A vicc az, hogy a kullancs nem ismeri a schengeni határokat, és pár évtized múlva ellepi egész Európát.
|
|
rafiki |
|
Beköszöntött a kullancs szezon.
A legfontosabb dolog a megelőzés! Zárt ruha, zokniba tűrt nadrágszár, terepjárás után zuhany, átnézés. A kullancsriasztóban NE bízz, hatásfoka 0.00 és 0.01 % között van. A kullancsok alulról támadnak, ott fognak mászkálni a nadrágszár alján és igyekeznek a jó meleg langyi helyek felé. Tehát időnként lepillantunk és nyakoncsípjük őket. Klasszikus mozdulattal (két köröm között) paszírozzuk ki belőlük a szuszt.
Néhány sajátos észjárású példánynak néha sikerül befúrnia magát, rendszerint testhajlat környékén. Gyerekeknél: tarkó, hajas fejbőr is előfordul - a gyengébb bőr miatt sokkal nagyobb náluk a veszélyeztetett felület relatív nagysága. Ne essünk pánikba! A kullancsot HALADÉKTALANUL távolítsuk el! Csipesszel, bármivel. Megkönnyíti a dolgot, ha tartunk magunknál egy nőt, nekik általában hosszabb a körmük, ezzel is ki lehet szedni a kullancsot. Nem tragédia, ha beszakad a kullancs feje. A behatolás helyét igyekezzünk lefertőtleníteni - erre a célra legyen kéznél portoricoi rumot, ha ez nehézségekbe ütközik, megteszi a phlogosol is.
A kullancsok mintegy 20-30 féle betegséget terjesztenek, virusost, baktériumost egyaránt. Ezek többségét észre sem vesszük, azonban van kettő, amely komoly gondot okoz.
Az egyik az agyhártyagyulladás (vírusos), amely ellen létezik védőoltás, gyerekek esetében megfontolandó a megelőző immunizálás. A szövődmények NAGYON súlyosak lehetnek, halál előfordul, a személyiségváltozás(!) gyakori.
A Lyme kór a másik. Amerikából importáltuk a betegséget, nem köszönjük nem szépen. Tipikusak a tünetei - különösen a rozetta. Az esetek döntő többségében ugyanis a csípés helye körül körkörösen terjedő piros sáv látható. Ezért, ha a kullancsot kiszedtük is, a csípés helyét és a lokális piros duzzanat utóéletét kísérjük figyelemmel, lehetőleg vakaródzás előtt vegyünk vizuális mintát. Bakteriális betegség, antibiotikummal oda lehet neki pörkölni. Sajnos a kezelés meglehetősen hosszú, az adagok magasak. Tehát nagy fegyelemre (pl nem lehet napra menni!) van szükség a teljes gyógyuláshoz. Bár a fertőzött egyén számára érthetetlen a felhajtás, hiszen sem láza sem különösebb fájdalma nincs, de azért jó tudni, hogy a kezeletlen Lyme kór igen súlyos ízületi roncsolódásokhoz vezet.
Ugyan, most nem kérdezett senki, de azért válaszoltam (-::
|
|
|
|
rafiki |
|
A szeder megrendülten forr (-:: |
|
|
|
mpd |
|
De rendületlenül forr mind, kivéve a szeder, mert annak felét már megittuk, másik fele meg színültig töltött és jól lezárt üvegben lapul. |
|
mpd |
|
Nincs fokolóm, mert a B. Ödön megetette a kecskéivel. |
|
|
mpd |
|
Mifelénk volt annyi. Még tegnap is. |
|
rafiki |
|
14 % alkohol fölött áll le. Ezért nincs ennél erősebb természetes erjesztésű bor. A meleg is odacsap neki, de valahol 35-40 fok környékén. A kinti hőmérséklethez hozzá kell adni (az erjedés exoterm) a reakció közben keletkezett hőt (egy-két fokot biztos jelent, és ha pont a határon van, akkor fékez). |
|
fokos |
|
Az erjesztő baktériumokat elvileg az etilalkoholnak kellene kinyírnia, de az extrém magas hőfok is megteheti ezt. Ezért állt le. (brekeg bele az, aki csak tanulta... ) |
|
mpd |
|
Nade a meggyborom az jó, az még a hőhullám előtt kész lett. |
|
rafiki |
|
Én ha elcseszem, amit csinálok, akkor tejföllel javítok rajta. (-:: |
|
mpd |
|
Már említettem asszem, mindenféle gyümölcsborokat készítettem a nyáron. Őszibarack, füge, szeder. Csak természetes, hogy belefutottam velük a negyvenfokos hőségbe. Őrültmód forrtak, de csak pár napig utána leálltak. Levittem a pincébe mindet, majd hűvössel előveszem. Augusztus végén, hűvösben, elővettem, fejtegettem, palackoztam (nem lettek finomak egyáltalán, érződött a FÉLKÉSZ-ség rajtuk), kis sűritménnyel feltuningoltam őket. Vártam, majd ülepszenek, tisztulnak. Erreföl megint bejött a hőség, és újra forrnak! Szegény embernek semmise sikerül. |
|
rafiki |
|
Néhány kupica és teljesen kész leszünk, az AlkeszDenver meg filózhat, hogy mikorra ér minket utol |
|
mpd |
|
Sebaj gazdatárs. Tőccsé' még egy kupicával. |
|
rafiki |
|
Akkor várunk mégegyszer ennyit és kész leszel, mint pl én. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Há, bonyolultak ezekk a dolgokk. Itt vagyok pl. én, félkészen..
|
|
|
mpd |
|
Nem mondod, hogy ha erősen koncentrálunk, nagyobb valószínűséggel jelenik meg egy télállóságot fokozó mutáció?
Arról nem is szólva, hogy nagy valószínűséggel nem is egy gén befolyásolja ezt a tulajdonságot. Gondolom arra akarsz kilyukadni, hogy extrém hidegben termesztesz egy zsák magból kikelt búzát, és közben mutagéneknek teszed ki. Kvázi felgyorsítod a szelekciót, és így csak a magvak száma határolja be a lehetséges sikert. Liszenkó úgy gondolta, MINDEN - a hideget túlélő búza terméséből származő mag hordozza az erősebb télállóságot. De hát sajnos ez nem így van. És a rekombináció amúgy is tönkreteszi legalább a felét. |
|
rafiki |
|
Mondom: soktényezős mutagén rendszerben. A mutagének száma elég nagy. Ezek különféle dózisban, a gamétaképződés különböző fázisaiban alkalmazva, ezen összes tényezők kombinációiban nagyon sok lehetőség rejlik.
Mivel az egyes mutagénekre jellemző a kialakult mutáció (pl: a colchcin megakadályozza a magorsó kialakulását), ezért a kialakított kombinációs térben sokféle és nagyszámú mutáció fog létrejönni leképezve az oksági rendszert. Tehát kiemelten nem a spontán mutációról beszélek.
Liszenko azt cseszte el, hogy ölbe tett kézzel várta a spontán mutációt. A terveihez Gergely-naptár biztosan nem elég, de talán még a maja naptár sem. |
|
|