Téma: Mpd Gazda válaszol |
|
mpd |
|
Ha kell, hát akkor ne vágd ki! Ha viszont nem, akkor vágd ki. Neked kell dönteni, ez egy szabad ország. |
|
Rendes Kis |
|
De miért ágazik el rögtön a talajszinten ? Vágjam ki ?? Már vagy 8 méter magas ! Mikor lesz nekem lekközelebb ekkora tiszafám ?? |
|
Rendes Kis |
|
Nem tudom, ez nem saját kép. Nekem elég bizarr ötletnek tűnik a cserepes szőlő, de végülis miért ne, ha működik ? |
|
mpd |
|
Egy. Talajszinten vágd el, ajánlom a keresztfűrészt, mert elég kemény fa amúgy. |
|
orosz_hussalata |
|
A szőlő gyökere itt a talajban van, vagy az egy nagy kocka alakú "cserép"? Azért kérdezem, mert láttam olyat, hogy a szőlő egy földdel teli hordóban volt, az elég jól nézett ki. |
|
|
|
|
|
mpd |
|
Mondom, csákányt-ásót neki. |
|
Rendes Kis |
|
Ha kidobnám, akkor szőlőlugast tennék a helyébe ... (Az az igazság, hogy már el is ültettem a szőlővesszőt, de az 1 centit se nő a tiszafa árnyékába ...) |
|
Rendes Kis |
|
Azt olvastam, hogy ez védett ... Akkor hogy dobjam ki ?? |
|
mpd |
|
Ja hogy ez tiszafa? Dobd ki a túróba és ültess valami jobbat. Leyland-ciprus jav. |
|
Rendes Kis |
|
De nagyon igaz, amit olvastam, hogy lassan nő: az 5 éves palánták már lassacskán elérik az 5 cm-es magasságot ... |
|
Rendes Kis |
|
Nem én ültettem, lehet, az elődöm lenyomott 1 kupacban 1 marék tiszamagot, oszt mind kikelt ... (Jól csírázik, a környéke tele van tiszapalántákkal, ha valakinek kell, szívesen adok ... ) Ha összekötöm, karcsúbb és tömörebb lesz, nem ?
|
|
mpd |
|
Hát.... inkább azt mondanám, a gerlék skinneri teremtmények, a hollók meg popperiek. |
|
mpd |
|
Pffffffffffff, én inkább ültetnék másikat. Összekötni..... lehet éppen de mire jó? |
|
Rendes Kis |
|
A gólyák meg a gerlék evolucionisták, a hollók meg okosak ! |
|
Rendes Kis |
|
Mondom, egyáltalán nincs törzse: a "fölkopaszítás" azt jelentené, hogy az összes ágát levágom ! Amúgy szép kerek formája van, nincs azzal semmi baj, a furcsaság, hogy a lombkorona a saját belsejét beárnyékolja, így a közepén nincs semmi, olyan mint 1 nagy urna. Azon lehet úgy segíteni, hogy az ágait a közepe felé összehúzom ? |
|
mpd |
|
Lorenz egyik tanulmányában behatóan foglalkozik a fészekrakás ösztönös tevékenységével. A gerleféléket meg a gólyákat borzasztó ügyetlennek látta ő is, néha szeretett volna rájuk kiáltani megfigyelés közben: te hülye, az úgy nem lesz jó!!! Nulla terv, nulla kreativitás, vakon rakosgatnak és próbálgatnak. A hollófélék ellenben megnézik a karmaikban vagy csőrükben lévő alkatrészt, aztán a fészket, kinézik, hova is passzolna, aztán egyszerűen odarakják. |
|
Rendes Kis |
|
Az enyémet csak ilyenkor ősszel látogatják a rigók, lakmározás végett. A gerlék a fenyőfába akartak fészkelni, zseniálisan kitervelték: a fészekre nem lehetett volna egyből rászállni, 1 másik ág volt a leszállóhely, onnan sétálva lehetett megközelíteni a fészekrakóhelyet. Hozzá is kezdtek az építéshez, de olyan ügyetlenek voltak, nem sikerült, végül föladták ... |
|
mpd |
|
Kicsit azért alulról kopaszítsd meg. Illetve, csak akkor, ha kap elég vizet, mert ha felkopaszítod úgy egy fél-egyméterre, akkor az alja kiszárad. Az enyém pl. egy eresz-lefolyónál van, és emiatt nyugodtan felnyírtam, így alatta is elfér némi hagymás virág (krókusz, gyöngyvirág, akármi). Ha nincs is útban, az alakja miatt mégis megnyírnám néha a tiedet is: legalább a kilógó részeket vagdosd le, tömöttebb és szebb lészen. |
|
mpd |
|
Aki szereti a madarakat, az ültessen ilyet! Az én lejlandim minden tavasszal nagy csatározások színhelye. Néhány rigópár és néhány balkáni gerle pár szokott összebalhézni a költőhely miatt. A lejlandi akkora dzsungel, hogy négy-öt fészek kényelmesen elfér, és nem is lennének túl közel egymáshoz, de ezeknek könnyebb a lelküknek ha civakodhatnak. |
|
Rendes Kis |
|
Megnyugodtam: akkor mégse muszáj nyírni ... Azt sem tudom, hogy ez 1 fa-e vagy több: már rögtön a földnél elágazik ... |
|
mpd |
|
Úgy kell neked. Saját különbejáratú kertészed van oszt nem is olvasgatod. Az enyém is irdatlan nagy, de engem nem zavar: a járda széle vonalában mindig "lapra nyírom". Így olyan, a járda felől nézve, mintha egy zöld fal mellett mennél el. |
|