Téma: Jó filmek |
|
R.András |
|
Idén 30 éve, hogy bemutatták az egyik legjobb és legsikeresebb magyar rajzfilmet, a Ternovszky Béla rendezte Macskafogót. Grabowski kalandjai több generáció számára jelentették egy korszak lezárását, és egy egészen új felfogás kezdetét is egyben. A film egy klasszikus kockájával szeretnénk tisztelegni a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának nagyszerű alkotása előtt. ... www.facebook.com/magyarmuveszetiakademia/photos/a.374681045942573.87179.27820 ... |
|
Rendes Kis |
|
Pár hete írta a sajtó, hogy meghalt Michael Cimino, aki bár sok filmet rendezett, mégis igazi "Madách" vagy "Katona": messze leghíresebb filmje a Szarvasvadász. Szégyen ide vagy oda, ezt a szimfóniát vagy operát (mert hogy egy sima filmnél ez a mű sokkal több) még nem láttam, 1979-ben objektív okokból nem láthattam, később már elkerült a szemem elől, valamiért. Ma - megvallom - a kulturális hiányosság miatti rossz érzés miatt ültem le, de a több mint 3 órát végig, meredten, tátott szájjal figyeltem. Nagyon rég volt ilyen. A magyar operatőr (Zsigmond Vilmos) egy különleges zseni - a haldokló szarvasnál szebb és megrázóbb képsort kevesen alkottak még, de ugyanezt szinte minden jelenetről elmondhatnám. Ám maga a történet is különleges: a katonák, a magánemberek felől bontja le a nagy háborús mítoszt, s mutatja be a vérszomjas öldöklések tragikumát. És megmutatja az alapvető értékeket: kitartani a barátok mellett, kitartani amellett, akit társnak választottunk, szeretni egy helyet, ahol születtünk és éltünk. Bölcsőd az s majdan sírod is. Egyszóval: aki tudja, nézze újra, érdemes. ... www.facebook.com/jozsef.jaszberenyi?fref=nf ... www.facebook.com/gabor.nagy.73113528 |
|
|
|