Téma: Nyelvédesanyánk. |
|
gajo |
|
Ő helyesen használja a "szonda" megjelölést, habár régészeti témájú könyvben így még nem olvastam.
|
|
gajo |
|
A gugli arra felel amit beírsz/vagy nem. |
|
gajo |
|
" műszer (magnetométer) és az árok "
Egy régész ne cserélgesse ezeket a feltárási módokat! Milyen szakember az ilyen? Egy cirokseprűt sem bíznék rá! |
|
|
tótumfaktum |
|
http://regeszet.elte.hu/hu/tolebi__csu_-_merke
"Az első régészeti szondázó ásatásra azonban csak 1964-ben került sor Karl Bajpakov irányításával, a szomszédos Kulan városának ásatásai közben. A merkei citadella felső rétegeiben húzott szonda 10-13. századra keltezhető leletanyagot eredményezett."
|
|
tótumfaktum |
|
Jut eszembe, mi a különbség a subler és a tolómérő között? |
|
tótumfaktum |
|
Vagy, csak felcserélik időnként a #1571-beli műszer (magnetométer) és az árok (funkciójának) megnevezését...
( Óvatosan a gúglival! Az Internet nem a "valóság" egy az egyben való megfeleltetése. És akkor még az egyebekről ne is beszéljünk.. Pl. a keresőszavakkal is lehet manipulálni, na meg persze a Google-nek sincs egyszerű dolga. pl.: "mohamedán" Nagyjából 76 700 találat (0,21 másodperc) "muszlim" Nagyjából 567 000 találat (0,27 másodperc) Mégsem ez a döntő, hanem az értő értelmezés... )
|
|
|
tótumfaktum |
|
Egyébként, a projekt azért is "szép szó", mert jól passzol hozzá a menedzser "szavunk"! ;-))
Egy jó projekt a menedzser által levezényelt bréjnsztorminggal, akarom mondani ötletrohammal, kezdődik!..... |
|
tótumfaktum |
|
Vagyis, megnyitják. "Először magnetométerrel vizsgálták a föld belsejét, majd ahol úgy találták, érdemes ásni, úgynevezett szondákat készítettek, vagyis megnyitották a földet. Így 41 lelőhelyen 115 szonda készült; 8 régész és 11 technikus mellett 50 segédmunkás vett rész a feltárásokban, melyek 200 ládányi kerámia- és csontleletet, valamint további fém- és egyéb tárgyakat eredményeztek ..." http://www.haon.hu/nem-happoltak-el-a-csontokat-a-regeszek-elol/2687095 |
|
tótumfaktum |
|
Ha jól értem, akkor inkább talán: kiásták. A'szem, a régészetben kutatószondának nevezik azokat a kiásott "lukakat", ahol igyekszenek úgy ásni, hogy közben ne tegyék tönkre az esetlegesen megtalálható régi bigyókat...
|
|
gajo |
|
Ezt nevezik magyarosítási projektnek. |
|
|
gajo |
|
Persze, ösztönösen... |
|
negyven rabló |
|
Szerintem is. Igy már 7 szótag, de az igekötős szabály és az új akadémiai állásfoglalás szerint is egybeírandó! Nem akarom kikeresni, tegyétek meg ti, ha kíváncsiak vagytok! Ja, "összezizegem" magam, amikor ilyeneket olvasok: Be megyek, ki nyitom, el határozom és hasonlók! Valamilyen érthetetlen ok miatt terjed ez a szokás, mintha az illetők nem jártak volna az általános iskola alsóbb osztályaiba! Sosem felejtem el: Ha nem tudod, hogy egy összetett szót egybe- vagy külön írj, akkor írd inkább egybe! Ez felel meg leginkább a magyar nyelv sajátosságainak! Azt gondolom erről, hogy ez is az ösztönös megfelelési és az alkalmazkodási kényszer része. Az angolban kevés az összetett és a ragozott szó, így aztán ez tetszik nekünk! |
|
|
Late Devonian |
|
hehe, jópofa a Gúgli, nem tetszik neki; kijavít ha azt írom be hogy belebetegnétek :
"Nagyjából 38 900 találat (0,32 másodperc)
Találatok a következőre: bélbetegnek Nem találhatók eredmények a következőhöz: belebetegnétek ..."
Igaz, a belebetegednétek szóval sem küzd meg igazán ...
"Nagyjából 14 300 találat (0,38 másodperc)
Találatok a következőre: belebetegednek Inkább erre szeretnék rákeresni: belebetegednétek ..." |
|
Late Devonian |
|
Szerintem, nincs ilyen szó. Kihagytál egy szótagot. belebetegednétek
|
|
negyven rabló |
|
Belebetegnétek. Nyugi! Hat szótag egybeírandó ösztönösen is. |
|
Late Devonian |
|
Ja, de néha az is bosszantó, hogyha valamit erőltetetten próbálnak meg magyarosítani... ( A számítástechnikában pl. már megszoktam, hogy a file-t fájlnak írjuk magyar szövegben. De valahogy az ennek megfelelő állomány kifejezést sehogy sem tudom megszokni. )
|
|
gajo |
|
"MIKROCENZUS"
Bele betegednének, ha valamit magyarul kellene mondani! |
|
gajo |
|
Bizony, rengeteg elolvasatlan anyag lehet birtokukban a magyar őstörténetről... Ha már a mindenkori saját nagy ívben tesz rá.... |
|
Rendes Kis |
|
Magyar szakot indított egy kínai egyetem
Tíz diákkal indult.
A kínai felsőoktatási intézmény új szakját Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora indította el hivatalosan hétfőn.
A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme igen nagy presztízsű intézmény, amelynek számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet a kínai politikai, gazdasági és kulturális életben. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen befogadna egy magyar szakot, mert az a szándékuk, hogy közép-európai országok nyelveit szakokként felkarolják; nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre - számolt be az MTI-nek hétfőn Hammerstein Judit. ... http://budapest.offmedia.hu/kulfold/magyar-szakot-inditott-egy-kinai-egyetem |
|
|
|