Téma: Nyelvédesanyánk. |
|
gajo |
|
No, ez nagyon aktuális, nem is kell a kerítés... |
|
Békáscity |
|
Olyan szépen tud írni Gárdonyi, olyan ízes magyarsággal: "- Hát a cudarok - feleli a révészgazda - megszöktek. Annyian szöknek mán, hogy nem győzzük. Ha egy hétig nem jönnek értük, bizony nem őrizgetjük itt. Eddig csak vízbe hánytuk a cudarokat, de mondok: mi e nekik? Erősebb példa köll: aggassuk őket fára, hogy akik megint szöknek, lássák, hova jutnak." Láthatatlan ember |
|
|
|
Békáscity |
|
Center... Szenttér... A mayáknál, a nyugati ősmagyaroknál a templomok mindig egy tér, egy szent tér köré épültek csakúgy, mint nálunk magyaroknál régen (a piactér általában a falu közepén volt jelképezve ezzel az egységet, a magságot középen)... Innét a "center" szó vagyis a szenttér szó közép jelentése. (H.L.) |
|
|
panda |
|
Ez az újmagyar kifejezés már elavult... |
|
|
|
panda |
|
totojád = tökölődő japán gépjárműved
|
|
|
panda |
|
Szép nyelv ez a magyar!
|
|
panda |
|
kisbetűvel írva meg azt jelenti, hogy van valami a szemeden... |
|
|
panda |
|
Így van. pl.: bőrön -- bőrönd ;-))
|
|
|
hümér |
|
:--D Ne erőlködj, idiótákkal nem "beszélgetek"... (Olvasssál is néha, keresztes, ne csak "SZKRIBÁLJ") |
|
keresztkem |
|
Ha "így" van--én nem tudtam--de AZÉRT van így, mert a magyar nyelvtanban Arany János Tudományos Akadémiai Elnöki funkcionálása óta létezik egy fogalom, mely úgy hangzik: MEGCSONTOSODOTT SZÓÖSSZETÉTEL! Itt ugyan négy--azaz 4--szó egymásutániságáról, és nem szóösszetételről van szó valójában, és a rövidítésjelzésnek ponttal--"."-al--való megoldásáról van szó, és nem az összetett szavak HIBÁS ÖSSZETEVÉSÉRŐL, mely "megcsontosodik", azaz: hibásan gyakorlattá válva lényegében felülirja a helyességi törvényt, de azért a lényeg itt is ugyanaz.A szórövidités ponttal lenne jelzendő ugyan--ha aaz eredeti helyességi szabályhoz tartanók magunkat--de a pontelhagyásos változat is olyannyira gyakorlattá vált, hogy--hallgatólagosan-- azt monták: "A franc aki megette,legyen úgy.Ha hülyék vagytok legyen ez a dolog hülyén! És kész!" |
|
Rendes Kis |
|
Van 1 nagyösszegű fogadásom arra, hogy 2016-ban már nem ez lesz a helyes ! |
|
hümér |
|
Na, találtam egy egészen friss forrást... http://hu.wikipedia.org/wiki/B._%C3%BA._%C3%A9._k. Tehát, tulajdonképpen a B.Ú.É.K. írásmód (a pöttyökkel) sem helyes! "2013-ban a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága kizárólagosan a BÚÉK formát jelölte meg az egyetlen helyes alaknak.[3]"
|
|
keresztkem |
|
Trentói-, Trienti, vagy Tridentinum-i a helyes megnevezés--azt hiszem. |
|
Rendes Kis |
|
"Boldog, Ujjongással teli Évet Kívánok !" |
|
hümér |
|
B.Ú.É.K.! Szerintem, ez így helyes. Van valami, ami a BUÉK írásmód esetén a rövid U-t igazolja?? ...
|
|
|
Rendes Kis |
|
A hangversenyre a közönség is föllép ? Vagy ők csak belépnek ? |
|