20:56:44
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Társalgó
Téma: Idézetek
R.András
Olvasta: 2 | Válasz | 2020. december 09. 09:33 | Sorszám: 252
Majd ha az ember kivágja az utolsó fát,
megmérgezi az utolsó folyó vizét,
kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben,
hogy a pénzt nem lehet megenni.

"Only after the last tree has been cut down.
Only after the last river has been poisoned.
Only after the last fish has been caught.
Only then will you find that money cannot
be eaten."

algonkin indián jóslat
Fordította: Balázs Éva
... www.citatum.hu/idezet/3518
pandala
Olvasta: 2 | Válasz | 2020. április 13. 23:50 | Sorszám: 251


R.András
Olvasta: 2 | Válasz | 2020. március 17. 19:30 | Sorszám: 250
Ha állat lennék,
soha nem tartanék embert a lakásban, mert
lármázik,
piszkot csinál és
egészségtelen.

(Ágai Ágnes)
... https://www.citatum.hu/idezet/26942
pandala
Olvasta: 4 | Válasz | 2020. február 04. 16:47 | Sorszám: 249
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2020. január 30. 19:21 | Sorszám: 248
"Ez felkavaró".

(Berecz András)
pandala
Olvasta: 5 | Válasz | 2019. június 11. 12:42 | Sorszám: 247
Szanyi kapitány 'belecsapott' a nulláslisztbe!!

"… szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává" ((mármint: Újhelyit...))

https://pestisracok.hu/szanyi-ujhelyirol-az-mszp-legnagyobb-bukasa-arcat-tesz ...
malom
Olvasta: 6 | Válasz | 2019. április 26. 01:17 | Sorszám: 246

"A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol."

Illyés Gyula
mamácska
Olvasta: 7 | Válasz | 2019. március 07. 10:56 | Sorszám: 245
Dr.Bagdy Emőke professzor asszony írása:

TÚLÉLNI AZ ÉRZELMI ANALFABÉTÁK VILÁGÁBAN

Okosnak, intelligensnek, felvilágosultnak, mondhatni mindentudónak gondoljuk magunkat, de tény: nincs olyan iskola jelenleg, ami nemcsak az értelmi tudásunkat biztosítja, hanem az érzelmit is. Belegondoltunk már abba, hogy tele vagyunk érzelmi analfabétákkal? Tudjuk vajon, hogy a ki nem mondott haragtól akár rákosak is lehetünk? Hogyan kell legyőzni a sértettséget és megbocsátani? Ezeket a témákat feszegeti Prof. Dr. Bagdy Emőke egyik utóbbi előadásában.

Nemcsak a lélek, hanem a test is „mérges"

Bár már a Biblia is ír a megbocsátás fontosságáról, a téma valamiért elfelejtődött az idők során, és csak az ezredforduló környékén kapott újra nagy jelentőséget a sérelmek, harag nélküli élet és az ehhez vezető út. A tudomány 3 szegmense, a pszichiátria, az egészségpszichológia és a transzperszonális pszichológia összefogásával vált és válik napjainkban is egyre központibb témává maga a megbocsátás. De vajon mit okoz a ki nem mondott harag? Hogyan tudunk túllépni rajta? Miért fontos ez?

Bagdy Emőke szerint a „mérges" szóban már eleve megtaláljuk a dolog kulcsát, hiszen nemcsak átvitt, lelki értelemben kell tekintenünk e szóra, hanem szó szerint is. Mert aki mérges, annak nemcsak a lelke, hanem a teste is meg van „mérgezve". Ha én nem bocsátottam meg magamnak, vagy valaki másnak, esetleg tőlem nem kértek valamiért elnézést, akkor a testünkben destruktív folyamatok indulnak el. Ha hihetetlenül kifinomultan működő agyunk úgy „dönt" és úgy „érzi", hogy az adott sérelem nekem fontos és negatív, akkor arról bizony az egész testem értesülni fog, és döbbenetes, de egy negatív hormonkoktél áramlik ilyenkor a testembe, az összes sejtembe, és szó szerint lerakódik a méreg.

Ha szorongok, ha szomorú vagyok, vagy megbántott valaki, akkor az egész lényem éli ezt meg, és nemcsak a testem vagy a lelkem egy kicsiny része. A sejtjeimre folyamatosan lerakódó stressz pedig egyszer csak elkezdi nem bírni a nyomást, és összeomlik a nagy egész. Ekkor lehet, hogy csak azt tapasztalom, hogy hullik a hajam, de legbelül tudom: valami nagyon nincs rendben. A dolog nem áll meg itt, és ha nem sikerül megtalálni a megoldást a mentális higiéniára, akár keringési panaszok, vagy rákos folyamatok is elindulhatnak bennem. Félelmetesnek hangzik, nem?

Nos, pánikra természetesen semmi ok, mert igaz, hogy nagyon el vagyunk rontva, viszont ha akarjuk, megtisztíthatjuk lényünket a méregtől. Általában két dolog tűnik elsőre nehéznek az előző mondatból: akarni és megtisztítani. Nem könnyítjük meg ugyanis saját dolgunkat, mert a racionális bal agyféltekénk sérelem esetén azt mondja: felejtsd már el! Ekkor azt hisszük, hogy ha nem gondolunk rá, nem beszélünk róla, akkor megoldottuk, elfelejtettük, jó munkát végeztünk, készen is volnánk. De valójában az történik, hogy egyrészt homokba dugjuk a fejünket, másrészt pedig - és ez a nagyobb probléma - , áttessékeljük sérelmeinket a jobb agyféltekébe, vagyis az érzelmi agyba. Ami sajnos időtlen, nem érzékel időt, így a sérelmek beszorulnak oda örök időre, és, bár nem tudunk róla, de testi problémákat okoz egészen addig, amíg ki nem mozdítjuk onnan valahogy.

Adott tehát a feladat: fel kell szabadítani a traumákat, vissza kell vezetnünk őket az érzelmi tudatból a tudatos tudatba, hogy végül a beszédközponton keresztül a felszínre törhessenek és kiszakadjanak belőlünk. Ezt akár takarító folyamatnak is hívhatnánk.

Bagdy Emőke szerint elsősorban emlékezési folyamatokkal segíthetjük elő a valódi ok tudatosítását, mivel a jobb agyfélteke, ahova a trauma beszorult, relaxált állapotban szeret működni, és képek formájában „gondolkodik", mint például az emlékképek.

Ez esett meg a pszichiáter asszony egy pánciensével, akit kiskora óta pszichoszomatikus tünetek gyötörtek, és az okát nem sikerült kideríteni. A relaxációs, emlékképekkel dolgozó terápia során aztán a hölgynek váratlanul egy réges régi emlék jutott eszébe: Még egészen kicsi gyermek volt, amikor születésnapjára kapott egy babát. Kistestvére elkérte tőle, de ő nem adta oda. Ekkor a testvére a házból kifutott az útra, elütötte egy autó és meghalt. Ő pedig -most már- emlékezett rá, hogy akkor zokogva mondta: „én öltem meg a testvérem, amiért nem adtam oda a babát!". Hirtelen előjöttek a régi érzések, újra feltépődtek a sebek, átélte a bűntudatot, elkezdett emlékezni a rég eltemetett (érzelmi agyba zárt) traumáira, és elképesztő, de megszűntek a testi tünetei.

Fél óra kell a boldogsághoz?

Ha a haragunk tudatos, de nem tudunk elbánni vele, akkor sem szabad a szemet szemért, fogat fogért elvben gondolkodni, mert ez egy olyan kóros folyamatot indít el, ami többet árt, mint használ. Ehelyett inkább rá kell vennünk magunkat arra, hogy a másik szemszögén keresztül vizsgáljuk az esetet (és így saját magunkat is), hátha találunk a másik álláspontjában olyat, amit egy kicsit el tudunk fogadni, és elindulhatunk a megbocsátás felé vezető úton. Ha belépünk a sértő fél helyébe, döbbenetes felismerések tanúi lehetünk.

Nehéz az „ellenfél" objektívén keresztül kémlelni egy olyan helyzetet, amiben saját magunkat érezzük sértettnek, de akármennyire rossz ötletnek tűnik is, a végén rájövünk, hogy megérte. Meg kell, hogy értsük: a cél nem az, hogy jóban legyünk azzal, aki megbántott, hanem az, hogy felülemelkedjünk a sértettségünkön, hogy még véletlenül se indulhassanak el a fent leírt megbetegítő folyamatok a testünkben.

Nem kell, hogy jogosnak találjuk a sértést, a lényeg az, hogy átéljük, megértsük annak valódi okát! Nem gondolnánk, de az is tökéletes megoldás lehet, ha a másik féllel leülünk beszélgetni, és mindketten fél-fél órát kapunk, amikor a másik hallgat, mi pedig elmondhatjuk neki, mi az, ami rosszul esett. Banális megoldás, gondolhatjuk, de ki az, aki ezt már kipróbálta? Tessék megtenni, és a végeredmény jobb lesz, mint vártuk. De tényleg csak fél-fél órát, mert ha tovább csináljuk, annyira begerjedünk, hogy abba sem tudjuk hagyni!

Ölelj át valakit, és egészségesek lesznek az erei!

Vendégvárás előtt mindenki takarít, a lakásnak tiptopnak kell lennie, ragyognia kell, sütünk, főzünk, minden tökéletes, na de ki foglalkozik azzal, hogy mi van benned? Pedig csak akkor vagyunk képesek örömre, ha először kitakarítunk valami negatívat! Ha a fent említett módszerekre nincs szükség, a takarítást megoldhatjuk a család, barátok szeretetével is. A szeretet, amellett, hogy jó érzés, olyan gyógyító erővel rendelkezik, hogy képes elindítani az öröm folyamatát.
A szeretet jótékony hatással van a testünkre is, ugyanis tágítja az ereket, megakadályozza a mérgek lerakódását és harmóniát teremt. Ma, amikor tele vagyunk értelmi tudást biztosító iskolákkal, nincs lehetőségünk arra, hogy megtanítsák nekünk az érzelmi tudást.

Rengeteg az érzelmi analfabéta, és mára elfelejtettük, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, miért vagyunk itt, ezen a földön, és mi a dolgunk egymással. Elfelejtettük, hogy kölcsönös egymásrautaltságban se élni, se halni nem tudunk mi emberek egymás nélkül.

Elmegyünk egy földön fekvő ember mellett az utcán, és hagyjuk a földön megpusztulni. Mi történt velünk? És miért nem tudjuk észrevenni, hogy ha szeretetet adunk, akkor mi magunk is jól járunk? Aki felsegíti azt a földön fekvő embert, szól hozzá két jó szót, abban endorfin, hétköznapi nevén boldogsághormon termelődik, ettől az immunrendszeren át egy csomó minden más erősödik.

Ez az evolúciós ajándékunk azért, hogy egymásra odafigyelve, szeretetben élünk. Illetve ez lenne...
R.András
Olvasta: 8 | Válasz | 2019. március 05. 10:15 | Sorszám: 244

... www.facebook.com/photo.php?fbid=103941540576219&set=a.103941697242870&type=3& ...
pandala
Olvasta: 8 | Válasz | 2019. március 03. 12:26 | Sorszám: 243
hsz. #666

"Gyurcsány: közéletünk főszereplői kivétel nélkül a magyar progresszió örökösei
sofar, 2007. október 06. 20:15 JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments
Forrás: NOL
A kormányfő felszólalt a XX. századi magyar progresszóról rendezett konferencián
NOL * Népszabadság Online * 2007. október 6.

Gyurcsány Ferenc szerint a hatalom megszerzésének logikája nem írhatja felül azt a kötelezettséget, hogy minden demokratikus párt tartson távolságot a politikai szélsőségektől.

Erről a kormányfő “A XX. századi magyar progresszió” címmel a Parlamentben tartott konferencián beszélt szombaton Budapesten. “Önmagában a hatalom megszerzésének a logikája nem szabad, hogy felülírja azt a kötelezettséget – amely minden progresszív demokratikus politikai pártnak a kötelezettsége -, hogy távolságot tartson ezektől a dolgoktól” – fogalmazott a miniszterelnök, a politikai szélsőségekre utalva.

Mint mondta, érti a jobboldal egy részének komoly nehézségét azzal kapcsolatban, hogy hogyan maradjon egyszerre a centrumban, és hogyan ne engedje meg, hogy tőle jobbra kialakuljon egy önálló politikai képződmény. Közölte: politikusként és közszerepet vállaló értelmiségiként két feladatot lát. ...."

http://regi.sofar.hu/2007/10/06/gyurcsany-kozeletunk-foszereploi-kivetel-nelk ...

pandala
Olvasta: 8 | Válasz | 2019. január 10. 21:12 | Sorszám: 242
Még a boldogság esélye is nagyon jelentős mértékben járul hozzá a boldogsághoz.
Richard David Precht
pandala
Olvasta: 9 | Válasz | 2019. január 04. 22:13 | Sorszám: 241
Követet követ, elvet elvet!
pandala
Olvasta: 10 | Válasz | 2018. december 20. 00:34 | Sorszám: 240
Idézet:
A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.

All that’s necessary for the forces of evil to win in the world is for enough good men to do nothing.

Edmund Burke
tiszavirág
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. szeptember 23. 20:32 | Sorszám: 239
A fene egye meg, hogy erre a debilre elpazaroltam egy csomó időt!
Közben is sokszor gondoltam, hogy nem olvasom tovább, mert olyan híg, hogy az már elviselhetetlen. Vona egy komplett hatökör. Csoda hogy eddig is eljutott. Persze ha jól belegondolok, még a pártot sem ő alapította, hanem 3 gyerek Kovács?, Nagy Ervin + 1, már nem emlékszem a nevükre. Már az is baromi furcsa volt, ahogy azok eltűntek a legfelső vezetésből.... és most is, amikor leköszönt. Szörnyű egy fószer.
Walaki
Olvasta: 11 | Válasz | 2018. szeptember 23. 16:22 | Sorszám: 238
nem csodálom h bukott mint rottenbiller .. :-D
Walaki
Olvasta: 11 | Válasz | 2018. szeptember 23. 16:19 | Sorszám: 237
'Nagy' emberek, ha megszólalnak...

"A 21. század nem a világszemléletek és ideológiák megszűnését hozta el, hanem azok kibogozhatatlan összetorlódását. Sokak szerint posztmodern világban élünk, szerintem pedig a tradicionális, a modern és a posztmodern szemlélet térben és időben egymás mellett él körülöttünk és bennünk. A politológia és a politika erre a torlódásra nem tud reagálni, a maga tizenkilencedik századi kategóriáiba próbálja reménytelenül belegyömöszölni a mai valóságot. Olyan, mintha általános iskolai nagyítóval keresné a kvarkokat. Esélye sincs. Sem a jobb-bal dimenzióval, sem a négy nagy izmussal – konzervativizmus, liberalizmus, szocializmus, nacionalizmus – nem képes értelmezni suhanó századunkat.

Ahogy egy konzervatív lefagy a mesterséges intelligencia előtt, úgy jön zavarba a bevándorlók nőkkel szembeni viselkedése kapcsán a liberális, és ahogy egy szocialista vakarja a fejét a digitális cégek meggazdagodása miatt, végül úgy kénytelen tagadni a nacionalista a globális felmelegedést."


https://24.hu/poszt-itt/2018/09/22/vona-gabor-a-big-data-diktatura-avagy-mibe ...

Walaki
Olvasta: 11 | Válasz | 2018. szeptember 12. 19:58 | Sorszám: 236
A balsik "ars poetica"-ja.
Walaki
Olvasta: 11 | Válasz | 2018. szeptember 11. 10:56 | Sorszám: 235
A hazudozás törvénye
Akárhányszor lepleződik le egy hazugság, mindig lesznek akik elhiszik.

http://www.muszeroldal.hu/news/murphy.html
rafiki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 28. 07:25 | Sorszám: 234
Hát ez sok esetben inkább így hangzik: régen azt hittem hogy naiv vagyok, aztán rájöttem, hogy egyszerűen csak hülye.
rafiki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 28. 07:21 | Sorszám: 233
Érdemes utánajárni annak is, hogy a József Attilát követő költőnemzedék kiemelkedő alkotói (Weöres, Nagy László, Pilinszky)
miként vélekedtek József Attiláról (Petőfi véleményét méltányolható okból nem ismerjük).
Walaki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 27. 23:59 | Sorszám: 232
Az ember végül homokos,
szomorú, vizes síkra ér,
szétnéz merengve és okos
fejével biccent, nem remél.

Én is így próbálok csalás
nélkül szétnézni könnyedén.
Ezüstös fejszesuhanás
játszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.
Walaki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 27. 23:19 | Sorszám: 231
tugggyuk
de, nem túlzás
egyáltalán nem
gajo
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 27. 21:30 | Sorszám: 230
"Túlzás"-t akartam írni!
rafiki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 27. 15:51 | Sorszám: 229
Az adott világ varázsainak mérnöke.
Walaki
Olvasta: 12 | Válasz | 2018. április 26. 14:11 | Sorszám: 228
( http://www.tantaki.hu/nyelvtan/nyelvtan_idezetek )
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...