Téma: Fa Nándor újra tengerre szállna |
|
mackó |
|
Lajos most 805 mérföld előnyben van Nándihoz képest, viszont én is úgy látom, hogy az elkövetkező pár óra múlva lényegesen jobb szélben vitorlázhat Nándi ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
Nem nyert. Most már be van rajzolva a pályájuk is, úgy látszik, előbb-utóbb mindannyiuknak meg kell csinálni egy ilyen manővert .....
|
|
Felkesz Deneverr |
|
a királynét megölni nem kell félnetek jó lesz én nem ellenzem
"In theory, it would be necessary to sail as close as possible to the coast of Vendée to get the best wind angle. The problem is that near the coast, the wind can be lighter and much more unstable. It is therefore necessary to choose a good compromise between © Great Circle wind speed and the best angle. Rules to be applied in these situations are well known in summer. Skippers are less used to racing in winter with temperatures below 0. The effects on the wind are different. They will have to study closely the high resolution models and trust their experience.
For Jean Le Cam, the wind shift will be a little closer to the coast. He can thus aim at a point closer to Sables d'Olonne while Jean Pierre Dick and Yann Eliès should not be far from Noirmoutier Island." http://www.vendeeglobe.org/en/news/18371/the-key-points-for-jean-pierre-dick- ... |
|
|
|
|
mackó |
|
Közben Nándi meg a szélcsendből próbál erőt meríteni ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
Hmm, Jani már beért a körbe... Érdekes ez a vitorlázási geometria. Jean-Pierre-nek bejött az a "fura" manőver, úgy látszik így megduplázta a meglevő 6 mérföldes előnyét!! Most cca 12-13 mérfölddel vezet!...
|
|
Felkesz Deneverr |
|
nah, inkább szunyókálok még egy kicsit... 6 perc alatt alig moccan arrébb ... :-DD
|
|
Felkesz Deneverr |
|
De mégse nem nagyon stimmel, mert a 100 mérföldes körön belül meg óránként kellene frissíteni!! Mondjuk, ez a kör most nincs berajzolva.... Megin' elvették a játékomat .. |
|
Felkesz Deneverr |
|
ühhh, most ezek vagy becsapnak engemet, vagy becsapnak engemetet!! Látszólag, bejött neki!! A mérésem szerint most 55 mérföldre van a céltól... Csakhogy. Ő már benne van a "6-perces" körben. A másik kettő meg még, gondolom nem, ezért ugyanott "vannak" ahol voltak 5-kor .. Le is mértem. Mondjuk, ha ök még nem értek be a 6-osba, akkor biztos hátrébb vannak valamennyivel .. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Na, érdekes lesz, mert mégiscsak szoros befutója lehet a hármas bolynak!!... Lehet, hogy Jean-Pierre "ráfaragott", mert hiába volt gyors, most mégis vesztetett mérföldeket, mert ő volt a "külső íven"... Igaz, pluszban még valami ravaszságon is töri a fejit, kiváncsi vagyok, hogy bejön-e neki...
72.8, 78.6 és 91.8 mmérföld a céltől való távolságaik!
|
|
|
|
R.András |
|
Nandor Fa was crossing the equator this evening returning to the Northern Hemisphere on Spirit of Hungary lying in a solid eighth place, while Pieter Heerema is on course to become the first Dutch solo skipper to race round Cape Horn. Nandor Fa: “It is fantastic for me to be getting to the Equator. It is always a big task to be getting across the Doldrums and for me at the moment it seems like my luck is in. I have wind all over and I am doing 13kts of boat speed in not a lot of wind. I am one degree to the equator and going well in the Doldrums area. I push myself and this is a big jump, a big step for me. The heat is always hard for me. It is 32 degrees in the cabin and if I go out it is difficult because of the temperature.” ... www.vendeeglobe.org/en/news/18373/beyou-reflects-while-dick-elies-le-cam-char ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
833,7 Amúgy, amikor nem teljesen egyirányban nennek, akkor inkább a VMG (sárga) érték a mérvadóbb... Most például Nándié: 8.2 (9.8) Lajosé: 4.1 (10.7) //Ez a VMG akkor látszik ha az egeret a hajó fölé mozgatod//
|
|
mackó |
|
839,1 Viszont most egy kicsit lassabban halad a fickó mögött... |
|
Felkesz Deneverr |
|
Szerintem, nincs különbség. Az a hajó sem igazán ment még többel mint 18 csomó... Nándi a mostani lemaradását a Déli (Csendes) óceánon szedte össze, a sok negatív körülmény miatt.
|
|
R.András |
|
Hát igen, én is úgy vettem észre, hogy Lajos hajója azonos körülmények között egy kicsivel többet tud ... De most nem azonosak a körülmények !
|
|
Felkesz Deneverr |
|
(( Például, az a bizonyos idkibkész, azaz ómagyarul: időkibővítő (kézi) készülék! )) |
|
Felkesz Deneverr |
|
Nem tudhatod. Lehet, be van építve valami csodakütyü, amit csak a hajrában fog bevetni!!
|
|
|
|
mackó |
|
Alex hajója más tészta! Nándinak sokkal szerényebbek a technikai lehetőségei! |
|
R.András |
|
Nem sokon múlott ... Olvastam Alex beszámolóját, hogy valami navigációs kütyüje elromlott, amiatt az utolsó 2 napban már egyáltalán nem is aludt ... |
|