Téma: Űrizék, Csillagbigyók |
|
|
panda |
|
[Élő közvetítés] A Rosetta érkezése az üstökösre
31/07 15:45 CET [Élő közvetítés] A Rosetta érkezése az üstökösre
Az űtkutatás története új fejezethez érkezik: az Európai Űrügynökség részben magyar fejlesztésű Rosetta űrszondáját tíz éve lőtték fel, most pedig arra készül, hogy leereszkedik egy 54 ezer 718 kilométer per óra sebességgel száguldó üstökösre.
Az útját az ESA interaktív térképén lehet követni.
A kutatás célja, hogy a tudósok még többet tudjanak meg a földi élet kialakulásáról. Az űrszonda első lépésben pályára áll a a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökös körül. http://hu.euronews.com/2014/07/31/a-rosetta-erkezese-az-ustokosre/
|
|
|
|
|
|
|
hulot |
|
Hogyan is lehet ide képet betenni? (Van néhány kitűnő űrfotóm.)
|
|
|
|
hulot |
|
Miért nem szivattyúzzák ki az üregeiből azt a levegőt, és nincs több elsüllyedt hajó, lezuhant repülő, szerelembe zuhanó szív.
|
|
panda |
|
Hatalmas árat fizettek a világ legkönnyebb anyagáért 2014. július 2., szerda 10:37 , forrás: MTI http://mno.hu/szinesvilag/hatalmas-arat-fizettek-a-vilag-legkonnyebb-anyagaer ...
Tízmillió jüant, vagyis 367 millió forintot adott egy licitáló a világ legkönnyebb anyagának egy darabjáért egy keddi kínai aukción – közölte a Baidu keresőoldal hírportálja.
Az árverésen a beszámoló szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott a világ legkönnyebb szilárd állapotú anyagának számító grafén aerogél iránt, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói.
A fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm tömegű, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. A grafén aerogél súlyát jól szemlélteti, hogy azt könnyedén megtartja akár egyetlen fű- vagy gabonaszál, egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egygrammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes.
|
|
panda |
|
na, erről most lemaradtam .. :-D |
|
|
panda |
|
Valami vizes bigyója nem tökéletes, a'szem. |
|
|
panda |
|
elhalasztották 24 órával a kilövést, ha jól értettem ..
|
|
|
panda |
|
... on February 24, 2009. Before spacecraft separation, a launch vehicle anomaly occurred that prevented the OCO spacecraft from reaching injection orbit. The spacecraft was destroyed during re-entry. |
|
Rendes Kis |
|
Lehet, mégsem állok be űrhajó-röppentőnek ... |
|
panda |
|
Az előző 'leesett', gondolom, most rendesen izgulhatnak... |
|
panda |
|
de lehet, hogy ez a 4 perces játék nem az is amire én gondolok... |
|
Rendes Kis |
|
Baromi fárasztó lehet ott lenni, ugrásra készen ... |
|
panda |
|
Ja, gondolom, elég bonyolult lehet az egész, és pl. az is hogy indíthatnak-e, és mikor, egy-egy újabb négyperces kilövési ciklust. |
|
Rendes Kis |
|
De kell lennie a háttérben 1 "igazi" órának is, ami azt nézi, hogy nem futnak-e ki az indítási időablakból ... |
|