Téma: Fa Nándor újra tengerre szállna |
|
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
deha, jóllnézem, nem fognak 30 felé kúszni, sz'al Nándi számára ez még akár jól is elsülhet! Hajrá, Nándi!!
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Huhh, Thomas is úgy döntött, hogy inkább körbehajózza - Új-Zéland felé - az újabb, 51 csomós szeles vidéket! ... Nem akar "szállni". Brrrr.
|
|
R.András |
|
Fast Fa At Cape Leeuwin, ... Hungarian skipper Nandor Fa (Spirit of Hungary) crossed the longitude of Cape Leeuwin, the second Great Cape of the Vendee Globe solo round the world race at 1910hrs UTC last night in 12th position. In fact the 62 years old Fa has taken 40 days 07hrs and 08mins since starting the race from Les Sables d'Olonne on Sunday 6th November and his passage from the Cape of Good Hope to Cape Leeuwin has taken 11 days and 10 hours, just 18 hours slower than race leader Armel Le Cléac'h. ... www.vendeeglobe.org/en/news/17217/fast-fa-at-cape-leeuwin-jp-dick-back-in-the ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
Ráadásul, most például ott mindenhol 35-40 csomósak arrafelé! Még a Tasmániától északra levő területen is!! Sz'al, ott könnyen bele lehet futni egy kis pufba....... huhh Sőt, Nándiékat meg épp' a következő cca 1 napban kaphatja el egy 30 csomós szakasz!
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Úgy látom, már elmúlt az esélye.... na de azér' így is szép volt a manőver, remélhetőleg nem vesztett ezzel semmit se nem .. hisz' nem benzin hajcsa! ;--D
|
|
|
|
Felkesz Deneverr |
|
A zötödik helyre is van esélye talán, bár nem tudom mennyire lehet hinni a trackingen látható szélviszonyoknak ... |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Nőtt a lemaradás, de talán most a há túlról érkező szelekkel visszavesz valamelyest! .. |
|
|
mackó |
|
De! Már megijedtem ... |
|
mackó |
|
Nem érzékeli Nándit a rendszer ... |
|
Felkesz Deneverr |
|
Lehet, szükség is lesz rá a következő 24+ órában!... Nándi mögött közelednek az "üvöltő" szelek! |
|
|
Felkesz Deneverr |
|
Aha, gondolom, van ilyen ennél a hajónál is... és, tényleg, mintha én is emlékeznék olyasmire, hogy Nándi is beszélt már olyasmiről hogy "reffelés".. Hát igen, valszeg, nem elég csak beletaposni a fékbe! :-D Ha talpunk alatt fütyül a szél. |
|
R.András |
|
Létezik (legalábbis balatoni vitorlásokon) a "reffelés" nevű művelet, amikor nem cserélik ki a nagyvitorlát, hanem rátekercselik az alját a boomra, úgy csökkentik a vitorlafelületet. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Na, vajon közelít-e majd a "surranó" pályán? Remélem, jégyhegy tényleg nem tévedhet odáig ...
|
|
|
R.András |
|
Vhol azt olvastam, hogy 1 vitorlacsere = 1/2 kg izomenergia-leadás ! |
|
R.András |
|
Ha csak a vitorlát viszi, a hajót nem, az félsiker ! |
|