Téma: Mit eszünk ma ? |
|
Cirus |
|
Rohanás van egész héten, valamit majd bekapok útközben.. |
|
mamácska |
|
Nálunk pedig a mai ebéd: zöldségleves és sült oldalas párolt káposztával és krumplival+saláta |
|
Békáscity |
|
Benne főtt a hús - amit kivettem és tandori massalával meghintve átsütöttem, mjd visszatettem a paradicsomos káposztába. Nagyon nagyon finom lett ! legközelebb hús nélkül fogok tandosi massalát kipróbálni Mai ebéd: b ableves, tejberizs, eper |
|
mamácska |
|
Mai ebéd: gyümölcsleves és óvári szelet krumplipürével |
|
Cirus |
|
Igen, ismerem a lányokat Szoktam is venni a czidert, bár elég drága, így csak keveset |
|
mpd |
|
Vértesbogláron ugyanis desszertalmából, palackos erjesztéssel készül a Czider, szemben a külföldiekkel, amelyeket kifejezetten erre a célra termelt, étkezésre gyakorlatilag nem alkalmas fajtából nyerik (a teljességhez tartozik, hogy itthon egyelőre nem is léteznek ezek az általában kisebb, magas tannintartalmú, savanykásabb, keserűbb cideralmák). A vértesboglári Czider – szemben az általános jellemzőkkel – kifejezetten könnyű, gyümölcsös, kevésbé tanninos, ám 6-7 százalékos alkoholtartalmú ital (a magyar piacon ugyancsak elterjedt Somersby 4,5 százalékot, a Strongbow pedig 4,5-5 százalékot tud).
“Kezdetben a legnagyobb kihívás a megfelelő alma kiválasztása volt, hiszen Magyarországon sok a jó desszertalma, nekünk viszont semmilyen almaszakmai tapasztalatunk nem volt” – ez volt az első komoly fennakadás, ám egy közeli baráton keresztül eljutottak egy váli termelőhőz, aki többféle almát is termesztett. Az ő almafajtáiból készült italt barátokon tesztelve választották ki végül azokat a fajtákat, amiket azóta is használnak. A váli termelő préselt natúr alapanyagot szállít, amiből az év bármely szakában lehet Czidert erjeszteni. |
|
mpd |
|
De, ha már mindenképpen makacskodol, ültess ilyet is, olyat is. Az almának úgyis kell porzófajta. Aztán csinálsz mindkettőből, és meglátod mellik a jobb. |
|
mpd |
|
Na tessék. Nem hallgatsz rám. No, akkor magadra vess majd, amikor az angol almafa állandóan beteg lesz és kicsi, varas, aszott gyümölcsöket terem. Az angol idióták azért csinálnak cídert kicsi savanyú almából, mert nem hülyék: a javát megeszik nyersen, a másod-harmadosztályú léalmát meg erre használják. A szintén savanyú, de NAGY és EGÉSZSÉGES nyárifontos ugyan miért ne lenne jó cidernek?! |
|
Cirus |
|
Most nézem, hogy ez nagyméretű alma. A ciderhez kicsi, savanyú alma kell, szerintem minimális befektetést megér a próba, hely van Én a keserédes kategóriát szeretném.. |
|
mpd |
|
ÁLLJ!!!!! Eszedbe se jusson!!!!! Amit a Nyári fontos-ból nem lehet megcsinálni, azt nem is érdemes. Ültess egy ilyen fát, porzónak valami másik nyári almával (Jerseymac? Vista Bella? ) oszt jónapot. A Nyári fontosnál nincs jobb alma, tán a Londoni pepin felvenné vele a versenyt, ha nem lenne olyan átkozottul igényes és érzékeny. |
|
Cirus |
|
Ma grillezett csirkemell spárgával és újkrumplival. |
|
Cirus |
|
Tandori massalás paradicsomos káposzta?? Az meg mifán terem? Az a fűszer húshoz való, nem káposztához! |
|
Cirus |
|
Az idén megint belefogok a sörkészítésbe, illetve cidert is fogok megint főzni. Angliából fogok hozatni cideralmát is, tuti itt is megterem.. |
|
Békáscity |
|
mostanában rákaptam az "egytálétel"-ekre, ma pl. : tandori massalás paradicsomos káposzta benne főtt oldalassal - egyik fele ma a másik fele holnap után sült virslivel |
|
mpd |
|
Vagy "jóember" módra, majd ha szakácskönyvet írok, csinálunk egy brainstormingot. |
|
|
mpd |
|
Öööö, hát azért kajának ne adjunk ilyen csúf nevet.... |
|
|
mpd |
|
Lehet, hogy megérné!!! |
|
Zsíros B. Ödön |
|
Én megpróbálnám beoltani élesztővel, hátha még kifermentálódna a maradék cukor.
|
|
mpd |
|
Ezt az almabort ráadásul én csináltam. Sajnosjanuárban készült, téli almából, ami addigra jelentősen túlérett, emiatt irtó édes a bor. (Különben már rég megittam volna) |
|
Cirus |
|
A disznó szereti az almát, én is szoktam almaborban sütni |
|
mpd |
|
Hétvégén készítettem sertéscombból Sertésjava mucsai módon elnevezésű gasztronómiai hőskölteményt. a húst kisebb darabokra vágjuk és pácoljuk. A pác ízlés szerinti, nálam ami éppen akad, olaj, ilyen-olyan fűszerek amik a kezembe akadnak. Aztán lisztbe forgatjuk, hirtelen megpirítjuk és almaborban pároljuk. Lisztbe forgatás nélkül is jó, de annak még nem adtam nevet |
|
Cirus |
|
Köszi az ötletet ismét
Ma gombapaprikás kuszkusszal a menü. |
|
mamácska |
|
Mai ebéd: mustáros-narancsos csirke rizzsel és almás pite |
|